BALLINA VIDEO URTËSI POROSI HYJNORE CICËRIMA PROFETIKE LUTJET E JETËS KËSHILLA
UrtësiNë fund të gjithë e pranojnë Edhe varka e keqe nganjëherë del fort e dobishme Kisra dhe plaka Dije që çdo mizor do të dalë para Allahut Permbahuni tri gjerave Vetëm te Ti mbështetemi Gjej mbështetje Allahun Ruaje pamjen e jashtme por mos e harro edhe të brendshmenCilësitë e besimtaritPorosi per ata qe jane ne sprove Shoqëria e keqe është shkak i shumë prapësivePrej princit deri te marangozi Kenaqesia me percaktim eshte adhurim Jeta eshte e bukur Mos u bëj lakmues i famës sepse ajo fsheh shumë rreziqe Kurani... libër i begatshëm Virdi i mengjesit Sadaka të bën zemërgjerëMos u hidhëro Nisu për në namaz Fama dhe e keqja që vjen prej saj Prej nga është sajuar lumturia Ne na mjafton Allahu, sa mbrojtës i bukur është Ai Vështirësitë pastrojnë nga mëkatet Makutëria nuk sjell asgjë Përse nuk i shikoni krijesat si janë krijuarHulumto bukuritë e gjithësisë Fyerja dhe sharja nuk mund të dëmtojnë Mos u friko nga qyqarët dhe alarmet e tyre të rreme Shtrati me dhe i Sufjan eth-Theurit Shija e ëmbël e lirisë Lidhur me përcaktimin Konditat për qetësi të shpirtit Lidhu vetëm me Allahun Kujdes me pasurinë, "nuk dështon ai që planifikon" Njerëzit shpesh janë kundër teje, jo për ty Istigfari hap çdo derë Depresioni është derë drejt vetëvrasjes Mos u dekurajo, kjo është rrugë e shkatërrimit Mos u dëshpëro ngase çdo e keqe do të kalojë Mos u dëshpëro dhe bëhu real Kush dëshiron jetë të bukur duhet të stoliset me këto dhjetë cilësi të bukura Na udhëzo në Rrugë të drejtëKërko furnizim, por mos u bëj makut Frytet e mëkatit Mos u dëshpëro, ka ilaç për gjithçka Sillu mirë me njerëzitFrika nga lakmia Recitoni vazhdimisht fjalët: "O Allah, ty të takon madhështia dhe nderi (Ja dhul-Xhelali vel-Ikram)" Mos u dëshpëro, nuk do të vdesësh pa ardhur çasti yt i vdekjesThemelet e lumturisë Shkaqet e lumturisë Mos u dëshpëro ngase e ke njohur Islamin Mos u dëshpëro për shkak të ndonjë të mete fizike, ajo nuk është pengesë në rrugën drejt suksesit Mos u dëshpëro, ti e beson Allahun Mos u dëshpëro, dynjaja nuk ia vlen këtë Mos u dëshpëro për të këqijat ngase nuk e di çka është urtësia dhe fshehtësia e ndodhisë Mos u dëshpëro kur të afrohet vdekja dhe dëgjo këtë tregim Mos u dëshpëro në momentet e fundit të jetës Ec nëpër tokën e gjerë të Allahut Ditët janë mashtruese Mos u dëshpëro nëse ke humbur një organ të trupit, sepse e ke pjesën tjetër të trupit Kënaqësia e largon pikëllimin Mos u dëshpëro, nëse ke mjaft ushqim Mos u dëshpëro, jeta është shumë më e shkurtër se sa pandeh Mos u dëshpëro, Allahu i përgjigjet pabesimtarit, e le më muslimanit dhe besimtarit Besimi është ilaçi më i mirë Mund të ndodhë që në fatkeqësi të ketë ndonjë dobi Mos u dëshpëro nëse nuk je si një person tjetër, nëse nuk je krijuar sipas modelit të tijMos u dëshpëro për shkak të vuajtjes, ngase ajo shpesh ka përfundim të mirë, e as për shkak të sprovës, ngase ajo shpesh është shpërblimMos u dëshpëro nëse ke një kothere bukë, një gllënjkë ujë dhe rroba të vjetruara Mos u çudit nga numri i madh i njerëzve të këqij, por me të mirët, edhe nëse janë të pakëtBota kështu është krijuar Mos u dëshpëro për shkak të sulmeve dhe të britmave kundër teje Mos u dëshpëro për gjëra të parëndësishme ngase kjo botë ka përplot sish Mos u dëshpëro përderisa e beson Allahun Jeta nuk e meriton pikëllimin tonëMos ndalo, mos hezito, por puno, përpiqu dhe mos rri kot Mos u brengos për shkak të këshillës së mirë e të dobishme, por pranoje Mos u dëshpëro ngase dëshpërimi të merr fuqinë dhe ta vdes trupin Mos u dëshpëro kur të godet dhembja por pyet veten Mos u dëshpëro dhe ia shtro vetes këto pyetje për sot, dje dhe nesër Fjalët e dijetarëve dhe porositë nga përvojat e disa njerëzve Mos u dëshpëro ngase me bamirësitë tua ke siguruar mirënjohjeLibri është miku më i mirëMos u dëshpëro nëse dikush të harron, zemërohet me ty dhe nuk të ndihmon Mos u dëshpëro, ngase ke vëllezër dhe miq që të shprehin dashuri dhe besnikëriPërse dëshpërohesh kur ke ilaçin me gjashtë përbërës Mos u dëshpëro dhe lexo këto rregulla bazë për lumturi Mos u dëshpëro për shkak të vështirësive Izolimi, vetmia dhe ndikimi pozitiv te njeriu Mos u identifiko me dikë tjetër! Mos u dëshpëro, gjithnjë ka gjëra të cilat e lehtësojnë vështirësinë Mos u dëshpëro për shkak të furnizimit! Mos u dëshpëro me sjelljet e njerëzve ndaj teje por shikoje reagimin e tyre me KrijuesinMos u dëshpëro, ngase në vështirësitë dhe durimin e vuajtjeve qëndron rruga drejt fitores, lumturisë dhe suksesit Mos u dëshpëro nëse dëgjon fjalë të këqija, ngase lakmia është sëmundje e moçmeMos u dëshpëro, përderisa u bën mirë njerëzve! Mos u dëshpëro dhe ndërgjegjësohu për vlerën e asaj për çka po mërzitesh Mos u dëshpëro dhe mos shiko ç’bëjnë njerëzia Mos u dëshpëro për shkak fjalëve të këqijve dhe të lakmitarëve Mos u dëshpëro për shkak të asaj çka pritet të ndodhëMos u dëshpëro për shkak të numrin të pakët të atyre që japin lëmoshë, ngase ata sjellin shpëtimMos u dëshpëro për ata që e mohojnë bamirësinë dhe diturinë tëndeMos u dëshpëro dhe merr atë që të ka dhënë Allahu Mos u dëshpëro dhe flaki tej brengat Mos u dëshpëro, përderisa u bën mirë njerëzve! Mos u dëshpëro dhe mos e humb shpresën për mëshirën e Allahut Mos u dëshpëro dhe kujtoje vazhdimisht Allahun Mos u dëshpëro, por kërko shumë falje, ngase Zotit tënd i pëlqen të falë mëkate Mos u dëshpëro dhe prit dalje dhe shpëtim Mos u dëshpëro, ngase gjithçka tashmë është caktuar dhe është shkruar Mos u dëshpëro ngase Zoti yt falë mëkate dhe pranon pendime Tejkalo shqetësimet dhe brengat Dëboje mërzinë nga jeta jote Lumturia e shokëve të të Dërguarit (paqja e Allahut qoftë mbi ta) Frenimi i emocioneve Arti i të qenit i lumtur E mira e diturisëBuzëqeshu Pikëllimi me Islam nuk është i lejuar as i preferuarDhe kështu u bëmë popullin më të drejtë Kujto Xhenetin, hapësira e të cilit është sa qiejt dhe Toka Ji i kënaqur me atë çfarë të ka caktuar Allahu, do të jesh njeriu më i pasur Mos u thyej nga gjëra të parëndësishmeNuk janë të gjitha problemet e kësaj bote problemet tuaDurimi është pasuri Thuaj: Udhëtoni nëpër Tokë Namazi, namazi... Merr mësim nga ata që janë në sprovë Prano jetën ashtu siç është Kur përmendet Allahu, zemrat vërtet qetësohen! Merre mjaltin por mos e thyej kosheren Besimi është vetë jeta! Dhuratë nga Allahu Shtëpia le të jetë e gjerë Ai është, i cili i përgjigjet nevojtarit, kur ky i drejtohetKrijo prej limonit pije të ëmbël Po, me të vërtetë, me vuajtjen vjen edhe kënaqësiaPërcaktimi i Zotit Mos u bëj parazit Plotëso kohën e lirë me punë Bamirësia ndaj të tjerëve të bën zemërgjerë Mos prit mirënjohje nga askush Si t’i kundërvihemi kritikës qëllimkeqe? Lere të ardhmen të vijëDita është vetëm e jotjaÇka u bë, u bë Mendo dhe bëhu mirënjohësJeto i lumturO Allah!
Dboje mrzin nga jeta jote
Dëboje mërzinë nga jeta jote
Aid el Karni
Njeriu i cili tërë jetën e kalon në mënyrë monotone meriton të sëmuret nga mërzia, ngase shpirti nuk e do monotoninë dhe mërzinë. Njeriu për nga natyra është i prirë për të qenë i mërzitur nëse çon jetë monotone. Prandaj Allahu i Madhërishëm krijoi vende të ndryshme, vise, kohë, ushqime, pije, krijesa, net, ditë, male, lugina, ngjyra, ngrohtësinë, të ftohtin, ëmbëlsinë dhe hidhësinë. Këto llojllojshmëri dhe dallime Allahu i përmend në Librin e Tij:
"Ai që krijoi qiejt dhe Tokën dhe i Cili ju lëshon nga qielli shiun përmes të cilit ne bëjmë që të gjelbërohen kopshte të mrekullueshme – është e pamundur që ju të bëni të mbijnë pemët e tyre. – Vallë mund të ketë zot tjetër pos Allahut? Nuk ka, por ata janë popull i cili i barazon të tjerët me Atë." 
"Në Tokë ka vise të cilat kufizohen njëra me tjetrën edhe kopshte ka me hardhia të mbjella, edhe ara, edhe palma me shumë filiza edhe vetëm me një; ndonëse pinë një ujë të njëjtë, frytet e njërit i bëjmë më të ëmbël se të tjerëve. Këto janë vërtet argumente për njerëzit që kanë mend." 
"Ai është i Cili krijon vreshta, të mbështetura dhe të pambështetura, edhe palma dhe të mbjella shijesh të ndryshme, edhe ullinj e shega, të ngjashme dhe të ndryshme – hani frytet e tyre sa herë të japin fryte dhe jepeni ditën e të korrave dhe të vjeljes atë që është e drejtë e të tjerëve, por mos jeni shkapërdares, ngase Ai nuk i do shkapërdarët."
"Si nuk e di që Allahu lëshon ujë nga qielli dhe se Ne përmes tij krijojmë fryte llojesh të ndryshme; por ekzistojnë male me shtigje të bardha e të kuqe, ngjyrash të ndryshme, edhe tërësisht të zeza. Ka edhe njerëz, edhe shtazë, edhe bagëti, gjithashtu, llojesh të ndryshme. Kurse nga Allahu kanë frikë prej robërve të Tij – të diturit. Allahu, me të vërtetë, është i fortë dhe Ai falë mëkate." 
"Nëse ju jeni plagosur, edhe të tjerët janë plagosur. Kurse në këto ditë Ne ua japim fitoren herë njërës, herë palës tjetër, në mënyrë që Allahu t’i tregojë ata që besojnë dhe t’i zgjedhë disa prej jush si shehid – kurse Allahu nuk i do jobesimtarët." 
Popullit të Israilit i ishte mërzitur ushqimi i mirë, ngase një kohë të gjatë e kishin ngrënë vetëm atë.
"Dhe kur deklaruat: O Musa, nuk mund më ta hamë vetëm një ushqim të njëjtë!" 
Kalifi Me’mun lexonte nganjëherë ulur, nganjëherë i shtrirë, nganjëherë duke ecur apo shëtitur dhe deklaronte: "Shpirti është i prirë të mërzitet."
"Ndërsa kur ta kryeni lutjen, përmendeni Allahun, edhe në këmbë, edhe ulur, edhe të shtrirë. Kurse kur jeni të sigurt namazin kryeni të plotë, ngase besimtarëve u është përcaktuar që të kryejnë lutje në kohë të caktuar."  
Ai që mendon vërtet për adhurim do të vërejë në to dallime dhe llojllojshmëri të shumta. Ekzistojnë vepra të mira që kryhen me zemër, deklarohen me gjuhë dhe ato veprime që i kryejmë me trup apo ato që lidhen me pasuri. Ato janë namazi, zeqati, agjërimi, haxhi dhe xhihadi. Edhe në namaz kemi llojllojshmëri, kështu gjatë tij qëndrojmë në këmbë, bëjmë sexhde dhe ulemi. Kush dëshiron të jetë gjithnjë i freskët. I zellshëm, produktiv dhe i pushuar duhet të kryejë vazhdimisht gjëra të ndryshme. Kështu, për shembull, kur lexojmë dhe kemi një tematikë, lexojmë për arte të ndryshme, Kuran, tefsir, biografinë e të Dërguarit, hadith, fikh, histori, letërsi, por edhe vepra nga fusha e diturisë dhe e kulturës së përgjithshme.
Në këtë kohë të llojllojshme duhet t’i përkushtohesh edhe adhurimeve dhe gjërave të tjera të lejuara. Nga ana tjetër, duhet shkruar në vizita, të pranosh mysafirë, të merresh me sport, të shëtisësh. Vetëm kështu do ta freskosh shpirtin dhe ta bësh atë aktiv ngase ai e kërkon llojllojshmërinë, ndryshimin dhe risinë.
Njerëzit që i dorëzohen dëshpërimit
dhe pikëllimit jetojnë dy ditë të pashpresa.
Të parën e mallkojnë vdekjen e vuajtjet,
në të dytën vajtojnë për ndihmën e njerëzve.
/ tijemusliman
/ tijemusliman
/ tijemusliman
/ tijemusliman
/ tijemuslimanint
© Të gjitha të drejtat e rezervuara.
info@tijemusliman.com