BALLINA VIDEO URTËSI POROSI HYJNORE CICËRIMA PROFETIKE KËSHILLA
UrtësiNa udhëzo në Rrugë të drejtëKërko furnizim, por mos u bëj makut Frytet e mëkatit Mos u dëshpëro, ka ilaç për gjithçka Sillu mirë me njerëzitFrika nga lakmia Recitoni vazhdimisht fjalët: "O Allah, ty të takon madhështia dhe nderi (Ja dhul-Xhelali vel-Ikram)" Mos u dëshpëro, nuk do të vdesësh pa ardhur çasti yt i vdekjesThemelet e lumturisë Shkaqet e lumturisë Mos u dëshpëro ngase e ke njohur Islamin Mos u dëshpëro për shkak të ndonjë të mete fizike, ajo nuk është pengesë në rrugën drejt suksesit Mos u dëshpëro, ti e beson Allahun Mos u dëshpëro, dynjaja nuk ia vlen këtë Mos u dëshpëro për të këqijat ngase nuk e di çka është urtësia dhe fshehtësia e ndodhisë Mos u dëshpëro kur të afrohet vdekja dhe dëgjo këtë tregim Mos u dëshpëro në momentet e fundit të jetës Ec nëpër tokën e gjerë të Allahut Ditët janë mashtruese Mos u dëshpëro nëse ke humbur një organ të trupit, sepse e ke pjesën tjetër të trupit Kënaqësia e largon pikëllimin Mos u dëshpëro, nëse ke mjaft ushqim Mos u dëshpëro, jeta është shumë më e shkurtër se sa pandeh Mos u dëshpëro, Allahu i përgjigjet pabesimtarit, e le më muslimanit dhe besimtarit Besimi është ilaçi më i mirë Mund të ndodhë që në fatkeqësi të ketë ndonjë dobi Mos u dëshpëro nëse nuk je si një person tjetër, nëse nuk je krijuar sipas modelit të tijMos u dëshpëro për shkak të vuajtjes, ngase ajo shpesh ka përfundim të mirë, e as për shkak të sprovës, ngase ajo shpesh është shpërblimMos u dëshpëro nëse ke një kothere bukë, një gllënjkë ujë dhe rroba të vjetruara Mos u çudit nga numri i madh i njerëzve të këqij, por me të mirët, edhe nëse janë të pakëtBota kështu është krijuar Mos u dëshpëro për shkak të sulmeve dhe të britmave kundër teje Mos u dëshpëro për gjëra të parëndësishme ngase kjo botë ka përplot sish Mos u dëshpëro përderisa e beson Allahun Jeta nuk e meriton pikëllimin tonëMos ndalo, mos hezito, por puno, përpiqu dhe mos rri kot Mos u brengos për shkak të këshillës së mirë e të dobishme, por pranoje Mos u dëshpëro ngase dëshpërimi të merr fuqinë dhe ta vdes trupin Mos u dëshpëro kur të godet dhembja por pyet veten Mos u dëshpëro dhe ia shtro vetes këto pyetje për sot, dje dhe nesër Fjalët e dijetarëve dhe porositë nga përvojat e disa njerëzve Mos u dëshpëro ngase me bamirësitë tua ke siguruar mirënjohjeLibri është miku më i mirëMos u dëshpëro nëse dikush të harron, zemërohet me ty dhe nuk të ndihmon Mos u dëshpëro, ngase ke vëllezër dhe miq që të shprehin dashuri dhe besnikëriPërse dëshpërohesh kur ke ilaçin me gjashtë përbërës Mos u dëshpëro dhe lexo këto rregulla bazë për lumturi Mos u dëshpëro për shkak të vështirësive Izolimi, vetmia dhe ndikimi pozitiv te njeriu Mos u identifiko me dikë tjetër! Mos u dëshpëro, gjithnjë ka gjëra të cilat e lehtësojnë vështirësinë Mos u dëshpëro për shkak të furnizimit! Mos u dëshpëro me sjelljet e njerëzve ndaj teje por shikoje reagimin e tyre me KrijuesinMos u dëshpëro, ngase në vështirësitë dhe durimin e vuajtjeve qëndron rruga drejt fitores, lumturisë dhe suksesit Mos u dëshpëro nëse dëgjon fjalë të këqija, ngase lakmia është sëmundje e moçmeMos u dëshpëro, përderisa u bën mirë njerëzve! Mos u dëshpëro dhe ndërgjegjësohu për vlerën e asaj për çka po mërzitesh Mos u dëshpëro dhe mos shiko ç’bëjnë njerëzia Mos u dëshpëro për shkak fjalëve të këqijve dhe të lakmitarëve Mos u dëshpëro për shkak të asaj çka pritet të ndodhëMos u dëshpëro për shkak të numrin të pakët të atyre që japin lëmoshë, ngase ata sjellin shpëtimMos u dëshpëro për ata që e mohojnë bamirësinë dhe diturinë tëndeMos u dëshpëro dhe merr atë që të ka dhënë Allahu Mos u dëshpëro dhe flaki tej brengat Mos u dëshpëro, përderisa u bën mirë njerëzve! Mos u dëshpëro dhe mos e humb shpresën për mëshirën e Allahut Mos u dëshpëro dhe kujtoje vazhdimisht Allahun Mos u dëshpëro, por kërko shumë falje, ngase Zotit tënd i pëlqen të falë mëkate Mos u dëshpëro dhe prit dalje dhe shpëtim Mos u dëshpëro, ngase gjithçka tashmë është caktuar dhe është shkruar Mos u dëshpëro ngase Zoti yt falë mëkate dhe pranon pendime Tejkalo shqetësimet dhe brengat Dëboje mërzinë nga jeta jote Lumturia e shokëve të të Dërguarit (paqja e Allahut qoftë mbi ta) Frenimi i emocioneve Arti i të qenit i lumtur E mira e diturisëBuzëqeshu Pikëllimi me Islam nuk është i lejuar as i preferuarDhe kështu u bëmë popullin më të drejtë Kujto Xhenetin, hapësira e të cilit është sa qiejt dhe Toka Ji i kënaqur me atë çfarë të ka caktuar Allahu, do të jesh njeriu më i pasur Mos u thyej nga gjëra të parëndësishmeNuk janë të gjitha problemet e kësaj bote problemet tuaDurimi është pasuri Thuaj: Udhëtoni nëpër Tokë Namazi, namazi... Merr mësim nga ata që janë në sprovë Prano jetën ashtu siç është Kur përmendet Allahu, zemrat vërtet qetësohen! Merre mjaltin por mos e thyej kosheren Besimi është vetë jeta! Dhuratë nga Allahu Shtëpia le të jetë e gjerë Ai është, i cili i përgjigjet nevojtarit, kur ky i drejtohetKrijo prej limonit pije të ëmbël Po, me të vërtetë, me vuajtjen vjen edhe kënaqësiaPërcaktimi i Zotit Mos u bëj parazit Plotëso kohën e lirë me punë Bamirësia ndaj të tjerëve të bën zemërgjerë Mos prit mirënjohje nga askush Si t’i kundërvihemi kritikës qëllimkeqe? Lere të ardhmen të vijëDita është vetëm e jotjaÇka u bë, u bë Mendo dhe bëhu mirënjohësJeto i lumturO Allah!
Mos u identifiko me dik tjetr!
Mos u identifiko me dikë tjetër!
Aid el Karni
"Secili drejtohet kah kibla e tij, kurse ju përpiquni që t’i tejkaloni të tjerët me vepra të mira! Kudo qofshi, Allahu do t’u tubojë, - Allahu, vërtet mund të bëjë çka të dojë."[1]
"Dhe çdo vëllazëri e dinte nga cili burim duhet pirë."[2]  
"Ai bën që të zëvendësoni njëri tjetrin në Tokë dhe Ai ju lartëson njërin mbi tjetrin në pozitë për t’u vënë në sprovë me atë që ju dhuron, Zoti yt, vërtet, ndëshkon shpejt, por Ai, vërtet, falë shumë dhe është i mëshirshëm."[3]  
Njerëzit kanë shumë aftësi, shkathtësi, fuqi dhe afinitete.
I Dërguari (paqja dhe mëshira e Allahut qoftë mbi të), kishte një shumësi vetish mahnitshme, ndërsa njëra prej tyre ishte që shokëve të vet (Allahu qoftë i kënaqur me ta), u besonte detyra dhe misione të ndryshme në bazë të aftësive dhe gatishmërisë së tyre.
Aliu (Allahu qoftë i kënaqur me të), ishte i angazhuar për legjislacion;
Muadhi (Allahu qoftë i kënaqur me të), për dituri;
Ubeji (Allahu qoftë i kënaqur me të), dhe Zejdi (Allahu qoftë i kënaqur me të), për obligacione;
Halidi (Allahu qoftë i kënaqur me të), për luftë dhe ushtri;
Hasani (Allahu qoftë i kënaqur me të), për poezi dhe Kajs ibën Thabiti (Allahu qoftë i kënaqur me të), për oratori.
 
Është dëm të flitet për paqe aty ku shkallmojnë shpatat,
e të vërvitet me shpatë aty ku njerëzit i janë përkushtuar paqes.
 
Shkrirja me identitetin e dikujt tjetër është baras me vetëvrasje. Ndërsa nëse kjo është masive, atëherë këtë tablo mund ta krahasojmë me një vrasje të madhe.
Dallimi midis njerëzve dhe afiniteteve të tyre si dhe dallimi i gjuhëve e ngjyrës te njerëzit hyn në argumentet e Zotit. Nëse i shikojmë sahabët, do të shohim se si Ebu Bekri (Allahu qoftë i kënaqur me të), me butësinë dhe urtësinë e tij me shumëçka e ka begatuar umetin dhe botën.
Omeri (Allahu qoftë i kënaqur me të), e ka ndihmuar gjithashtu Islamin edhe ithtarët e tij me vendosmërinë, këmbënguljen dhe qëndrueshmërinë e tij.
Prandaj, duhet të jesh i kënaqur me afinitetet që t’i ka dhuruar Allahu Mëshirëplotë. Këto afinitetet duhet zhvilluar, përparuar, shfrytëzuar dhe kënaqur me to.
"Allahu asnjërin nuk e rëndon mbi mundësitë e tij."[4]
Me ndjekje të verbër dhe imitimit të paarsyeshëm të ndonjë personi tjetër e shkatërrojmë veten dhe i varrosim afinitetet tona. Në këtë mënyrë e mbysim vullnetin tonë, e shuajmë  personalitetin tonë dhe veçantinë e dhuruar nga Krijuesi.
 
 


[1] Bekare, 148.

[2] Bekare, 60.

[3] En`am, 165

[4] Bekare, 286.

/ tijemusliman
/ tijemusliman
/ tijemusliman
/ tijemusliman
/ tijemuslimanint
© Të gjitha të drejtat e rezervuara.
info@tijemusliman.com