BALLINA VIDEO URTËSI POROSI HYJNORE CICËRIMA PROFETIKE LUTJET E JETËS KËSHILLA
UrtësiNë fund të gjithë e pranojnë Edhe varka e keqe nganjëherë del fort e dobishme Kisra dhe plaka Dije që çdo mizor do të dalë para Allahut Permbahuni tri gjerave Vetëm te Ti mbështetemi Gjej mbështetje Allahun Ruaje pamjen e jashtme por mos e harro edhe të brendshmenCilësitë e besimtaritPorosi per ata qe jane ne sprove Shoqëria e keqe është shkak i shumë prapësivePrej princit deri te marangozi Kenaqesia me percaktim eshte adhurim Jeta eshte e bukur Mos u bëj lakmues i famës sepse ajo fsheh shumë rreziqe Kurani... libër i begatshëm Virdi i mengjesit Sadaka të bën zemërgjerëMos u hidhëro Nisu për në namaz Fama dhe e keqja që vjen prej saj Prej nga është sajuar lumturia Ne na mjafton Allahu, sa mbrojtës i bukur është Ai Vështirësitë pastrojnë nga mëkatet Makutëria nuk sjell asgjë Përse nuk i shikoni krijesat si janë krijuarHulumto bukuritë e gjithësisë Fyerja dhe sharja nuk mund të dëmtojnë Mos u friko nga qyqarët dhe alarmet e tyre të rreme Shtrati me dhe i Sufjan eth-Theurit Shija e ëmbël e lirisë Lidhur me përcaktimin Konditat për qetësi të shpirtit Lidhu vetëm me Allahun Kujdes me pasurinë, "nuk dështon ai që planifikon" Njerëzit shpesh janë kundër teje, jo për ty Istigfari hap çdo derë Depresioni është derë drejt vetëvrasjes Mos u dekurajo, kjo është rrugë e shkatërrimit Mos u dëshpëro ngase çdo e keqe do të kalojë Mos u dëshpëro dhe bëhu real Kush dëshiron jetë të bukur duhet të stoliset me këto dhjetë cilësi të bukura Na udhëzo në Rrugë të drejtëKërko furnizim, por mos u bëj makut Frytet e mëkatit Mos u dëshpëro, ka ilaç për gjithçka Sillu mirë me njerëzitFrika nga lakmia Recitoni vazhdimisht fjalët: "O Allah, ty të takon madhështia dhe nderi (Ja dhul-Xhelali vel-Ikram)" Mos u dëshpëro, nuk do të vdesësh pa ardhur çasti yt i vdekjesThemelet e lumturisë Shkaqet e lumturisë Mos u dëshpëro ngase e ke njohur Islamin Mos u dëshpëro për shkak të ndonjë të mete fizike, ajo nuk është pengesë në rrugën drejt suksesit Mos u dëshpëro, ti e beson Allahun Mos u dëshpëro, dynjaja nuk ia vlen këtë Mos u dëshpëro për të këqijat ngase nuk e di çka është urtësia dhe fshehtësia e ndodhisë Mos u dëshpëro kur të afrohet vdekja dhe dëgjo këtë tregim Mos u dëshpëro në momentet e fundit të jetës Ec nëpër tokën e gjerë të Allahut Ditët janë mashtruese Mos u dëshpëro nëse ke humbur një organ të trupit, sepse e ke pjesën tjetër të trupit Kënaqësia e largon pikëllimin Mos u dëshpëro, nëse ke mjaft ushqim Mos u dëshpëro, jeta është shumë më e shkurtër se sa pandeh Mos u dëshpëro, Allahu i përgjigjet pabesimtarit, e le më muslimanit dhe besimtarit Besimi është ilaçi më i mirë Mund të ndodhë që në fatkeqësi të ketë ndonjë dobi Mos u dëshpëro nëse nuk je si një person tjetër, nëse nuk je krijuar sipas modelit të tijMos u dëshpëro për shkak të vuajtjes, ngase ajo shpesh ka përfundim të mirë, e as për shkak të sprovës, ngase ajo shpesh është shpërblimMos u dëshpëro nëse ke një kothere bukë, një gllënjkë ujë dhe rroba të vjetruara Mos u çudit nga numri i madh i njerëzve të këqij, por me të mirët, edhe nëse janë të pakëtBota kështu është krijuar Mos u dëshpëro për shkak të sulmeve dhe të britmave kundër teje Mos u dëshpëro për gjëra të parëndësishme ngase kjo botë ka përplot sish Mos u dëshpëro përderisa e beson Allahun Jeta nuk e meriton pikëllimin tonëMos ndalo, mos hezito, por puno, përpiqu dhe mos rri kot Mos u brengos për shkak të këshillës së mirë e të dobishme, por pranoje Mos u dëshpëro ngase dëshpërimi të merr fuqinë dhe ta vdes trupin Mos u dëshpëro kur të godet dhembja por pyet veten Mos u dëshpëro dhe ia shtro vetes këto pyetje për sot, dje dhe nesër Fjalët e dijetarëve dhe porositë nga përvojat e disa njerëzve Mos u dëshpëro ngase me bamirësitë tua ke siguruar mirënjohjeLibri është miku më i mirëMos u dëshpëro nëse dikush të harron, zemërohet me ty dhe nuk të ndihmon Mos u dëshpëro, ngase ke vëllezër dhe miq që të shprehin dashuri dhe besnikëriPërse dëshpërohesh kur ke ilaçin me gjashtë përbërës Mos u dëshpëro dhe lexo këto rregulla bazë për lumturi Mos u dëshpëro për shkak të vështirësive Izolimi, vetmia dhe ndikimi pozitiv te njeriu Mos u identifiko me dikë tjetër! Mos u dëshpëro, gjithnjë ka gjëra të cilat e lehtësojnë vështirësinë Mos u dëshpëro për shkak të furnizimit! Mos u dëshpëro me sjelljet e njerëzve ndaj teje por shikoje reagimin e tyre me KrijuesinMos u dëshpëro, ngase në vështirësitë dhe durimin e vuajtjeve qëndron rruga drejt fitores, lumturisë dhe suksesit Mos u dëshpëro nëse dëgjon fjalë të këqija, ngase lakmia është sëmundje e moçmeMos u dëshpëro, përderisa u bën mirë njerëzve! Mos u dëshpëro dhe ndërgjegjësohu për vlerën e asaj për çka po mërzitesh Mos u dëshpëro dhe mos shiko ç’bëjnë njerëzia Mos u dëshpëro për shkak fjalëve të këqijve dhe të lakmitarëve Mos u dëshpëro për shkak të asaj çka pritet të ndodhëMos u dëshpëro për shkak të numrin të pakët të atyre që japin lëmoshë, ngase ata sjellin shpëtimMos u dëshpëro për ata që e mohojnë bamirësinë dhe diturinë tëndeMos u dëshpëro dhe merr atë që të ka dhënë Allahu Mos u dëshpëro dhe flaki tej brengat Mos u dëshpëro, përderisa u bën mirë njerëzve! Mos u dëshpëro dhe mos e humb shpresën për mëshirën e Allahut Mos u dëshpëro dhe kujtoje vazhdimisht Allahun Mos u dëshpëro, por kërko shumë falje, ngase Zotit tënd i pëlqen të falë mëkate Mos u dëshpëro dhe prit dalje dhe shpëtim Mos u dëshpëro, ngase gjithçka tashmë është caktuar dhe është shkruar Mos u dëshpëro ngase Zoti yt falë mëkate dhe pranon pendime Tejkalo shqetësimet dhe brengat Dëboje mërzinë nga jeta jote Lumturia e shokëve të të Dërguarit (paqja e Allahut qoftë mbi ta) Frenimi i emocioneve Arti i të qenit i lumtur E mira e diturisëBuzëqeshu Pikëllimi me Islam nuk është i lejuar as i preferuarDhe kështu u bëmë popullin më të drejtë Kujto Xhenetin, hapësira e të cilit është sa qiejt dhe Toka Ji i kënaqur me atë çfarë të ka caktuar Allahu, do të jesh njeriu më i pasur Mos u thyej nga gjëra të parëndësishmeNuk janë të gjitha problemet e kësaj bote problemet tuaDurimi është pasuri Thuaj: Udhëtoni nëpër Tokë Namazi, namazi... Merr mësim nga ata që janë në sprovë Prano jetën ashtu siç është Kur përmendet Allahu, zemrat vërtet qetësohen! Merre mjaltin por mos e thyej kosheren Besimi është vetë jeta! Dhuratë nga Allahu Shtëpia le të jetë e gjerë Ai është, i cili i përgjigjet nevojtarit, kur ky i drejtohetKrijo prej limonit pije të ëmbël Po, me të vërtetë, me vuajtjen vjen edhe kënaqësiaPërcaktimi i Zotit Mos u bëj parazit Plotëso kohën e lirë me punë Bamirësia ndaj të tjerëve të bën zemërgjerë Mos prit mirënjohje nga askush Si t’i kundërvihemi kritikës qëllimkeqe? Lere të ardhmen të vijëDita është vetëm e jotjaÇka u bë, u bë Mendo dhe bëhu mirënjohësJeto i lumturO Allah!
Mund t ndodh q n fatkeqsi t ket ndonj dobi
Mund të ndodhë që në fatkeqësi të ketë ndonjë dobi
Aid el Karni
Viliam Xhejms deklaron: "Ne as që e kuptojmë sa na ndihmojnë disa të këqija dhe sëmundje në jetë. Sikur Dostojevski e Tolstoi të mos kishin jetuar një jetë aq të dhembshme nuk do t’ia dhuronin njerëzimit vepra aq madhështore dhe të paharrueshme letrare. Vetmia, verbëria, varfëria dhe të këqijat tjera mund të jenë shkak i ndërmarrjeve të mëdha, progresit dhe ideve gjeniale."
 
Allahu na jep të mira në sprovat më të mëdha,
kurse disa njerëz i sprovon me urtësi vetëm me begati.
 
"Pasuria dhe fëmijët mund të jenë shkak i shumë vuajtjeve: Mos të gëzojnë pasuritë e tyre, e as fëmijët e tyre! Allahu dëshiron t’i ndëshkojë me këtë në këtë botë dhe të përfundojnë si jobesimtarë."[1]  
Gjersa ishte i palëvizshëm, Ibën Ethiri kishte shkruar veprat e tija të njohura dhe shumë të vlerësuara Xhamiul Usul dhe El-Nihaje!
Ibën Kajim ka shkruar veprën Zadul-Mead në një udhëtim të tij të gjatë!
Imam Kurtubi ka shkruar komentin e tij të Sahihut të Muslimit gjersa po lundronte me anije!
Ibën Tejmije numrin më të madh të fetvave e ka shkruar gjersa ndodhej në burg!
Qindra mijëra dijetarë të hadithit të cilët i mblidhnin me aq kujdes dhe zell thëniet e të Dërguarit kanë qenë të varfër!
Një njeri i mirë më ka treguar se në burg kishte mësuar përmendësh Kuranin dhe kishte lexuar dyzet vëllime librash të ndryshëm!
Ebu Ala el-Meari ka shkruar aq shumë përmbledhje poezish, divane, ndërkaq që ka qenë i verbër!
Edhe Taha Huseini ka qenë i verbër, ndërsa ka shkruar shumë vepra letrare!
Sa shumë njerëz në situata të vështira dhe sëmundje kanë shkruar libra të shumtë të cilat edhe sot e kësaj dite janë me dobi të madhe.
 
Sa herë je vënë në sprovë dhe je rrethuar nga të këqijat,
ke qenë fatkeq për shkak të begatisë të cilën të zgjodhi Allahu.
 
Frensis Bekoni ka deklaruar: "Janë të pakta gjërat te filozofi që e shtynë njeriun të mos besojë. Thellimi i vëmendshëm në këtë disiplinë mundet vetëm ta afrojë njeriun me fenë."
"Këta janë shembuj të cilët ua paraqesim njerëzve, por i kuptojnë vetëm të diturit."[2]  
"Edhe njerëzit edhe shtazët edhe bagëtia, gjithashtu, janë llojesh të ndryshme. Ndërsa nga Allahu kanë frikë prej robërve të Tij – të diturit. Allahu, vërtet, është i fuqishëm dhe Ai falë shumë."[3]
"Kurse ata të cilëve u është dhuruar dituri dhe besim do të deklarojnë: Ju keni mbetur, me përcaktimin e Allahut, deri Ditën e Ringjalljes, - ndërsa kjo është Dita e Ringjalljes, vetëm se ju nuk e keni ditur."[4]  
"Thuaj: Unë ju këshilloj vetëm një gjë: ngrihuni sinqerisht kah Allahu, dy nga dy, ose një nga një, e pastaj mendoni që shoku juaj nuk është i çmendur. Ai vetëm ju paralajmëron para vuajtjes së rëndë."[5]
Mjeku A. A. Brill ka deklaruar: "Asnjë besimtar i mirëfilltë kurrë nuk do të sëmuret nga ndonjë sëmundje shpirtërore."
"Ata që kanë besuar dhe kanë kryer vepra të mira Mëshirëploti me siguri do t’i bëjë të dashur."[6]
"Atij që kryen një vepër të mirë, qoftë mashkull apo femër, ndërsa është besimtar, Ne do ta bëjmë të jetojë jetë të bukur dhe vërtet, do t’i shpërblejmë me shpërblim më të mirë se ai që e kanë merituar."[7]
"Ndërsa Allahu besimtarët, vërtet, do t’i nxjerrë në Rrugë të drejtë."[8]  
 
 


[1] Teube, 55.

[2] Ankebut, 43.

[3] Fatir, 28.

[4] Rrum, 56.

[5] Sebe, 46.

[6] Merjem, 6.

[7] Nahl, 97.

[8] Haxh, 54.

/ tijemusliman
/ tijemusliman
/ tijemusliman
/ tijemusliman
/ tijemuslimanint
© Të gjitha të drejtat e rezervuara.
info@tijemusliman.com