BALLINA VIDEO URTËSI POROSI HYJNORE CICËRIMA PROFETIKE LUTJET E JETËS KËSHILLA ÇKA ËSHTË ISLAMI?
UrtësiÇka mbjell, do të korrëshMos e nencmo asnjerin Shuaje zjarrin e armiqesise para se te merr flake Nese je i shendetshem dhe i ngopur, e tere bota eshte e jotja Pergatitu per veshtiresi Njeriu mund te jete i qete edhe ne varferi Shqetesimi nuk te sjell asgje te mire Jane te humbur ata qe i luten dikujt tjeter pos Allahut Sa mosmirenjohes qe jemi Fatkeqit e vertete Te lumturit e vertete Rrëfimi per sahabiun Xhulejbib (Allahu qofte i kenaqur me te) Stolitë më të mëdha të njeriut Ndersa kur semurem, Ai me sheron Thesaret e mbeturaBegatia eshte sproveUdherrefyesit per kerkues Allahu i mbron besimtaret Shendeti dhe koha e lire Kujdesu per vellain tend Frytet e kenaqesise Merr mesim nga sprovat O njeri, mos u deshpero Optimizmi dhe pesimizmiMos u deshpero, armiku yt do te gezohetBesimtaret dhe jobesimtaret grinden per Zotin e tyreMos u deshpero ditet jane te ndryshme Allahu Mos u dëshpero dhe shiko argumentet e mrekullueshme te Allahut në kozmos Mos u deshpro dhe dije se vetem permes leximit mund te permiresosh dukshem aftesite tua Mos u deshpero per shkak te gjerave materiale ngase ato nuk kane vlere te vertetNë durim jane te gjitha te mirat Mendimi i mire per Allahun largon pikellimin Urtesia ne durim Si kane jetuar me te miret Celesi i lumturiseKuptimi i kesaj bote Armiqte e rregullit te Allahut Perjetesia ne ahiret Veprat e mira dhe virtytet të shpijne ne jete te lumturFama e humbur Nuk ben pa shokUne jam para deres Duaja e mazllumit Denimi i Allahut Tek Allahu arrijne fjalet e bukura Atehere, cfare eshte lumturia? Te kuptuarit e jetes se bukur A nuk ta beme gjoksin te gjere Xheneti dhe XhehenemiSecili e kerkon lumturine, por... Degjo ne qetesi Fjalet e Allahut Zoti nuk ben padrejtesi dhe nuk persekuton Nenat e lavderimit Kujtimi i mire eshte jeta e dyte Lumturine e jep Allahu Kjo mund te jete e mireDituria eshte udhezim dhe ilacE keqja ka edhe ane pozitive Dy fjalë të frymëzuara Gjej mbeshtetje te Allahu Ruaju nga kater gjera! Mos ke frike! Me te vertete, ti do te ngadhenjeshFeja jonë eshte tolerante Detyrimet ndaj vellezerve Ki kujdes nga pasionetBazat e rehatiseMos u deshpro, feja jone eshte e lehte Dashuria e verteteShperblimi yt eshte XhenetiNamazi i natësUdhetoni dhe lexoni ajetet per fuqine Rrethohu gjithnjë me miq Jeni të kujdesshëm Llogarite vetveten Lexo shume dhe mendo Dituria e dobishme dhe e dëmshme Veprat e mira janë rruga e lumturisë Minutat e jetës tënde janë të shtrenjta Perkushtoju punes se dobishme Mos u deshpero per shkak te furnizimit ngase cdo gje e ka afatin e vet te percaktuarNatyra qe e krijoi Allahu Vullneti i celikte Ekzistojne shkalle te ndryshme te mosbesimit Besimi eshte rruga e shpetimitSi përsiatin të paditurit!?!Në fund të gjithë e pranojnëEdhe varka e keqe nganjëherë del fort e dobishme Kisra dhe plaka Dije që çdo mizor do të dalë para Allahut Permbahuni tri gjerave Vetëm te Ti mbështetemi Gjej mbështetje Allahun Ruaje pamjen e jashtme por mos e harro edhe të brendshmenCilësitë e besimtaritPorosi per ata qe jane ne sprove Shoqëria e keqe është shkak i shumë prapësivePrej princit deri te marangozi Kenaqesia me percaktim eshte adhurim Jeta eshte e bukur Mos u bëj lakmues i famës sepse ajo fsheh shumë rreziqe Kurani... libër i begatshëm Virdi i mengjesit Sadaka të bën zemërgjerëMos u hidhëro Nisu për në namaz Fama dhe e keqja që vjen prej saj Prej nga është sajuar lumturia Ne na mjafton Allahu, sa mbrojtës i bukur është Ai Vështirësitë pastrojnë nga mëkatet Makutëria nuk sjell asgjë Përse nuk i shikoni krijesat si janë krijuarHulumto bukuritë e gjithësisë Fyerja dhe sharja nuk mund të dëmtojnë Mos u friko nga qyqarët dhe alarmet e tyre të rreme Shtrati me dhe i Sufjan eth-Theurit Shija e ëmbël e lirisë Lidhur me përcaktimin Konditat për qetësi të shpirtit Lidhu vetëm me Allahun Kujdes me pasurinë, "nuk dështon ai që planifikon" Njerëzit shpesh janë kundër teje, jo për ty Istigfari hap çdo derë Depresioni është derë drejt vetëvrasjes Mos u dekurajo, kjo është rrugë e shkatërrimit Mos u dëshpëro ngase çdo e keqe do të kalojë Mos u dëshpëro dhe bëhu real Kush dëshiron jetë të bukur duhet të stoliset me këto dhjetë cilësi të bukura Na udhëzo në Rrugë të drejtëKërko furnizim, por mos u bëj makut Frytet e mëkatit Mos u dëshpëro, ka ilaç për gjithçka Sillu mirë me njerëzitFrika nga lakmia Recitoni vazhdimisht fjalët: "O Allah, ty të takon madhështia dhe nderi (Ja dhul-Xhelali vel-Ikram)" Mos u dëshpëro, nuk do të vdesësh pa ardhur çasti yt i vdekjesThemelet e lumturisë Shkaqet e lumturisë Mos u dëshpëro ngase e ke njohur Islamin Mos u dëshpëro për shkak të ndonjë të mete fizike, ajo nuk është pengesë në rrugën drejt suksesit Mos u dëshpëro, ti e beson Allahun Mos u dëshpëro, dynjaja nuk ia vlen këtë Mos u dëshpëro për të këqijat ngase nuk e di çka është urtësia dhe fshehtësia e ndodhisë Mos u dëshpëro kur të afrohet vdekja dhe dëgjo këtë tregim Mos u dëshpëro në momentet e fundit të jetës Ec nëpër tokën e gjerë të Allahut Ditët janë mashtruese Mos u dëshpëro nëse ke humbur një organ të trupit, sepse e ke pjesën tjetër të trupit Kënaqësia e largon pikëllimin Mos u dëshpëro, nëse ke mjaft ushqim Mos u dëshpëro, jeta është shumë më e shkurtër se sa pandeh Mos u dëshpëro, Allahu i përgjigjet pabesimtarit, e le më muslimanit dhe besimtarit Besimi është ilaçi më i mirë Mund të ndodhë që në fatkeqësi të ketë ndonjë dobi Mos u dëshpëro nëse nuk je si një person tjetër, nëse nuk je krijuar sipas modelit të tijMos u dëshpëro për shkak të vuajtjes, ngase ajo shpesh ka përfundim të mirë, e as për shkak të sprovës, ngase ajo shpesh është shpërblimMos u dëshpëro nëse ke një kothere bukë, një gllënjkë ujë dhe rroba të vjetruara Mos u çudit nga numri i madh i njerëzve të këqij, por me të mirët, edhe nëse janë të pakëtBota kështu është krijuar Mos u dëshpëro për shkak të sulmeve dhe të britmave kundër teje Mos u dëshpëro për gjëra të parëndësishme ngase kjo botë ka përplot sish Mos u dëshpëro përderisa e beson Allahun Jeta nuk e meriton pikëllimin tonëMos ndalo, mos hezito, por puno, përpiqu dhe mos rri kot Mos u brengos për shkak të këshillës së mirë e të dobishme, por pranoje Mos u dëshpëro ngase dëshpërimi të merr fuqinë dhe ta vdes trupin Mos u dëshpëro kur të godet dhembja por pyet veten Mos u dëshpëro dhe ia shtro vetes këto pyetje për sot, dje dhe nesër Fjalët e dijetarëve dhe porositë nga përvojat e disa njerëzve Mos u dëshpëro ngase me bamirësitë tua ke siguruar mirënjohjeLibri është miku më i mirëMos u dëshpëro nëse dikush të harron, zemërohet me ty dhe nuk të ndihmon Mos u dëshpëro, ngase ke vëllezër dhe miq që të shprehin dashuri dhe besnikëriPërse dëshpërohesh kur ke ilaçin me gjashtë përbërës Mos u dëshpëro dhe lexo këto rregulla bazë për lumturi Mos u dëshpëro për shkak të vështirësive Izolimi, vetmia dhe ndikimi pozitiv te njeriu Mos u identifiko me dikë tjetër! Mos u dëshpëro, gjithnjë ka gjëra të cilat e lehtësojnë vështirësinë Mos u dëshpëro për shkak të furnizimit! Mos u dëshpëro me sjelljet e njerëzve ndaj teje por shikoje reagimin e tyre me KrijuesinMos u dëshpëro, ngase në vështirësitë dhe durimin e vuajtjeve qëndron rruga drejt fitores, lumturisë dhe suksesit Mos u dëshpëro nëse dëgjon fjalë të këqija, ngase lakmia është sëmundje e moçmeMos u dëshpëro, përderisa u bën mirë njerëzve! Mos u dëshpëro dhe ndërgjegjësohu për vlerën e asaj për çka po mërzitesh Mos u dëshpëro dhe mos shiko ç’bëjnë njerëzia Mos u dëshpëro për shkak fjalëve të këqijve dhe të lakmitarëve Mos u dëshpëro për shkak të asaj çka pritet të ndodhëMos u dëshpëro për shkak të numrin të pakët të atyre që japin lëmoshë, ngase ata sjellin shpëtimMos u dëshpëro për ata që e mohojnë bamirësinë dhe diturinë tëndeMos u dëshpëro dhe merr atë që të ka dhënë Allahu Mos u dëshpëro dhe flaki tej brengat Mos u dëshpëro, përderisa u bën mirë njerëzve! Mos u dëshpëro dhe mos e humb shpresën për mëshirën e Allahut Mos u dëshpëro dhe kujtoje vazhdimisht Allahun Mos u dëshpëro, por kërko shumë falje, ngase Zotit tënd i pëlqen të falë mëkate Mos u dëshpëro dhe prit dalje dhe shpëtim Mos u dëshpëro, ngase gjithçka tashmë është caktuar dhe është shkruar Mos u dëshpëro ngase Zoti yt falë mëkate dhe pranon pendime Tejkalo shqetësimet dhe brengat Dëboje mërzinë nga jeta jote Lumturia e shokëve të të Dërguarit (paqja e Allahut qoftë mbi ta) Frenimi i emocioneve Arti i të qenit i lumtur E mira e diturisëBuzëqeshu Pikëllimi me Islam nuk është i lejuar as i preferuarDhe kështu u bëmë popullin më të drejtë Kujto Xhenetin, hapësira e të cilit është sa qiejt dhe Toka Ji i kënaqur me atë çfarë të ka caktuar Allahu, do të jesh njeriu më i pasur Mos u thyej nga gjëra të parëndësishmeNuk janë të gjitha problemet e kësaj bote problemet tuaDurimi është pasuri Thuaj: Udhëtoni nëpër Tokë Namazi, namazi... Merr mësim nga ata që janë në sprovë Prano jetën ashtu siç është Kur përmendet Allahu, zemrat vërtet qetësohen! Merre mjaltin por mos e thyej kosheren Besimi është vetë jeta! Dhuratë nga Allahu Shtëpia le të jetë e gjerë Ai është, i cili i përgjigjet nevojtarit, kur ky i drejtohetKrijo prej limonit pije të ëmbël Po, me të vërtetë, me vuajtjen vjen edhe kënaqësiaPërcaktimi i Zotit Mos u bëj parazit Plotëso kohën e lirë me punë Bamirësia ndaj të tjerëve të bën zemërgjerë Mos prit mirënjohje nga askush Si t’i kundërvihemi kritikës qëllimkeqe? Lere të ardhmen të vijëDita është vetëm e jotjaÇka u bë, u bë Mendo dhe bëhu mirënjohësJeto i lumturO Allah!
Mos u dshpro ngase dshprimi t merr fuqin dhe ta vdes trupin
Mos u dëshpëro ngase dëshpërimi të merr fuqinë dhe ta vdes trupin
Aid el Karni
 
Doktoresha Aleksis Karol, laureat i çmimit Nobel për mjekësi, deklaron: "Punëtorët të cilët nuk dinë si t’i kundërvihen shqetësimit dhe stresit vdesin shumë herët."
Konsideroj se gjithçka zhvillohet me përcaktimin dhe dispozitat e Allahut, por në këto fjalë vërehet një porosi e rëndësishme, e ajo është që stresi dhe shqetësimi me siguri e shkatërrojnë trupin.
“Stresi shkakton, gjithashtu, të thatin.”
Doktori Xhozef F. Montagio, shkrimtar i librit "Problemet nervore", në veprën e përmendur pohon: "Njeriu nuk e fiton të thatin për shkak të ushqimit që e ha, por për shkak të asaj çka e ha atë!!"
Madje edhe Mutenebi deklaron:
 
Brenga njeriun e thyen dhe e bën të lodhur,
të riun e bën të thinjur dhe e flakë në skëterrë.
 
Sipas revistës "Life", në vendin e dhjetë të sëmundjeve vdekjeprurëse ndodhet pikërisht i thati.
 
Shih disa fakte në lidhje me dëshpërimin
 
I lexova disa pjesë të librit "Elimino stresin dhe nisu drejt diçkaje më të mirë", të doktor Eduard Podolski. Tani do t’i transmetoj vetëm disa tituj nga ky libër, që duke u bazuar në të t’i shtrosh vetes disa pyetje.
- Çfarë probleme shkakton stresi në zemër?
- Stresi ngritë shtypjen e gjakut.
- Stresi është gjithashtu, shkaktar i reumatizmit.
- Zvogëloi brengat tua për shkak të lukthit.
- Si ndikon stresi në fenomenin e etheve.
- Stresi dhe gjëndra tiroide.
- Diabeti dhe stresi.
Doktori Karl Maninger, specialist për psikologji, në librin e tij "Njeriu kundër shpirtit të vet" pohon: "Doktor Maningeri nuk do t’u ofrojë ndonjë rregull që do t’u ndihmojë si të mbroheni nga stresi, por një raport tmerrues se si shkatërrohen trupat tanë për shkak të stresit, lakmisë, brengave dhe frikës."
Një ilaç i përsosur kundër stresit dhe shqetësimit, e për zemër të pabrenga, fshihet në ajetin ku Allahu thotë: "...dhe ata që ua falin njerëzve."
Kjo këshillë universale do t’na ndihmojë të qetësohemi, lumturohemi, si dhe të kemi kokën e gjoksin e pastër.
Prefekti i qytetit francez Bordo, njëkohësisht edhe filozof i njohur, Monten duke iu drejtuar qytetarëve të vet u kishte thënë: "Do të doja që t’i largoj me dorë problemet tuaja, por për këtë në shpirt nuk kam kurrfarë vizioni."
 
 
Çka e shkakton stresin, lakminë dhe brengat?
 
Doktor Rasel Sisel nga Universiteti "Kornel", dega e mjekësisë, thekson katër shkaqet më të përhapura për rrënimin e trupit dhe organeve të tij. Ato janë:
1. Prishja e martesës;
2. Vështirësitë materiale dhe pikëllimi;
3. Vetmia dhe stresi; dhe
4. Urrejtja dhe lakmia;
Në fjalimin e tij në Shoqatën e stomatologëve amerikanë, doktor Vilhem Majk Gojngel deklaron: "Ndjenjat negative si frika dhe stresi mund të shkaktojnë shpërbërjen e kalciumit në trup e që automatikisht shkakton rënien e dhëmbëve."
 
 
Kryej punë me qetësi
 
Dejl Karnegi deklaron: "Zezakët që jetojnë në viset jugore dhe kinezët rrallë sëmuren nga sëmundjet e zemrës që shkaktohen nga stresi dhe shqetësimet, ngase punët e tyre i kryejnë në mënyrë tejet qetë."
Më tej, ai shton: "Numri i amerikanëve që kryejnë vetëvrasje është shumë më i madh se numri i personave që vdesin nga ndonjëra prej pesë sëmundjeve vdekjeprurëse."
Ky fakt është aq shokant sa na duket që nuk është e vërtetë.
 
 
Ki mendime të bukura për Zotin tënd
 
Viliam Xhejms deklaron: "Zoti do të na falë gabimet dhe mëkatet, por sistemi ynë nervor këtë nuk do ta bëjë kurrë!"
Ibën Veziri në librin e tij El-Avasim vel-Kavasim deklaron: "Shpresa për mëshirën e Allahut hap dyert e shpresës së njeriut, e forcon në bindje dhe e bën më të zellshëm në kryerjen e nafileve në mënyrë që të garojë për mirësi."
Këtë gjithashtu e konsideroj shumë të drejtë ngase disa shpirtra mund të përmirësohen vetëm duke kujtuar mëshirën e Allahut, faljen e Tij të mëkateve, bujarinë dhe mirësinë e pafund të Tij. Pas kësaj njerëzit pendohen, përpiqen dhe këmbëngulin në adhurim.
 
 
Të dorëzuarit imagjinatës
 
Tomas Edison deklaron: "Nuk ekziston një vend në të cilin njeriu mund të ik kur e kaplojnë mendimet."
Jam i mendimit që ky pohim është i saktë ngase këtë e konfirmon përvoja. Njeriu i shfrytëzon mendimet dhe idetë e veta gjersa lexon e shkruan, por mënyra më e mirë e të përsiaturit arrihet përmes punës serioze, të dobishme dhe të frytshme. Nga ana tjetër, njerëzit të cilët i dorëzohen kotësisë dhe humbjes, merren me ëndërrime të ndryshme, mendime të prapa dhe frikë.
/ tijemusliman
/ tijemusliman
/ tijemusliman
/ tijemusliman
/ tijemuslimanint
© Të gjitha të drejtat e rezervuara.
info@tijemusliman.com