BALLINA VIDEO URTËSI POROSI HYJNORE CICËRIMA PROFETIKE LUTJET E JETËS KËSHILLA ÇKA ËSHTË ISLAMI?
UrtësiÇka mbjell, do të korrëshMos e nencmo asnjerin Shuaje zjarrin e armiqesise para se te merr flake Nese je i shendetshem dhe i ngopur, e tere bota eshte e jotja Pergatitu per veshtiresi Njeriu mund te jete i qete edhe ne varferi Shqetesimi nuk te sjell asgje te mire Jane te humbur ata qe i luten dikujt tjeter pos Allahut Sa mosmirenjohes qe jemi Fatkeqit e vertete Te lumturit e vertete Rrëfimi per sahabiun Xhulejbib (Allahu qofte i kenaqur me te) Stolitë më të mëdha të njeriut Ndersa kur semurem, Ai me sheron Thesaret e mbeturaBegatia eshte sproveUdherrefyesit per kerkues Allahu i mbron besimtaret Shendeti dhe koha e lire Kujdesu per vellain tend Frytet e kenaqesise Merr mesim nga sprovat O njeri, mos u deshpero Optimizmi dhe pesimizmiMos u deshpero, armiku yt do te gezohetBesimtaret dhe jobesimtaret grinden per Zotin e tyreMos u deshpero ditet jane te ndryshme Allahu Mos u dëshpero dhe shiko argumentet e mrekullueshme te Allahut në kozmos Mos u deshpro dhe dije se vetem permes leximit mund te permiresosh dukshem aftesite tua Mos u deshpero per shkak te gjerave materiale ngase ato nuk kane vlere te vertetNë durim jane te gjitha te mirat Mendimi i mire per Allahun largon pikellimin Urtesia ne durim Si kane jetuar me te miret Celesi i lumturiseKuptimi i kesaj bote Armiqte e rregullit te Allahut Perjetesia ne ahiret Veprat e mira dhe virtytet të shpijne ne jete te lumturFama e humbur Nuk ben pa shokUne jam para deres Duaja e mazllumit Denimi i Allahut Tek Allahu arrijne fjalet e bukura Atehere, cfare eshte lumturia? Te kuptuarit e jetes se bukur A nuk ta beme gjoksin te gjere Xheneti dhe XhehenemiSecili e kerkon lumturine, por... Degjo ne qetesi Fjalet e Allahut Zoti nuk ben padrejtesi dhe nuk persekuton Nenat e lavderimit Kujtimi i mire eshte jeta e dyte Lumturine e jep Allahu Kjo mund te jete e mireDituria eshte udhezim dhe ilacE keqja ka edhe ane pozitive Dy fjalë të frymëzuara Gjej mbeshtetje te Allahu Ruaju nga kater gjera! Mos ke frike! Me te vertete, ti do te ngadhenjeshFeja jonë eshte tolerante Detyrimet ndaj vellezerve Ki kujdes nga pasionetBazat e rehatiseMos u deshpro, feja jone eshte e lehte Dashuria e verteteShperblimi yt eshte XhenetiNamazi i natësUdhetoni dhe lexoni ajetet per fuqine Rrethohu gjithnjë me miq Jeni të kujdesshëm Llogarite vetveten Lexo shume dhe mendo Dituria e dobishme dhe e dëmshme Veprat e mira janë rruga e lumturisë Minutat e jetës tënde janë të shtrenjta Perkushtoju punes se dobishme Mos u deshpero per shkak te furnizimit ngase cdo gje e ka afatin e vet te percaktuarNatyra qe e krijoi Allahu Vullneti i celikte Ekzistojne shkalle te ndryshme te mosbesimit Besimi eshte rruga e shpetimitSi përsiatin të paditurit!?!Në fund të gjithë e pranojnëEdhe varka e keqe nganjëherë del fort e dobishme Kisra dhe plaka Dije që çdo mizor do të dalë para Allahut Permbahuni tri gjerave Vetëm te Ti mbështetemi Gjej mbështetje Allahun Ruaje pamjen e jashtme por mos e harro edhe të brendshmenCilësitë e besimtaritPorosi per ata qe jane ne sprove Shoqëria e keqe është shkak i shumë prapësivePrej princit deri te marangozi Kenaqesia me percaktim eshte adhurim Jeta eshte e bukur Mos u bëj lakmues i famës sepse ajo fsheh shumë rreziqe Kurani... libër i begatshëm Virdi i mengjesit Sadaka të bën zemërgjerëMos u hidhëro Nisu për në namaz Fama dhe e keqja që vjen prej saj Prej nga është sajuar lumturia Ne na mjafton Allahu, sa mbrojtës i bukur është Ai Vështirësitë pastrojnë nga mëkatet Makutëria nuk sjell asgjë Përse nuk i shikoni krijesat si janë krijuarHulumto bukuritë e gjithësisë Fyerja dhe sharja nuk mund të dëmtojnë Mos u friko nga qyqarët dhe alarmet e tyre të rreme Shtrati me dhe i Sufjan eth-Theurit Shija e ëmbël e lirisë Lidhur me përcaktimin Konditat për qetësi të shpirtit Lidhu vetëm me Allahun Kujdes me pasurinë, "nuk dështon ai që planifikon" Njerëzit shpesh janë kundër teje, jo për ty Istigfari hap çdo derë Depresioni është derë drejt vetëvrasjes Mos u dekurajo, kjo është rrugë e shkatërrimit Mos u dëshpëro ngase çdo e keqe do të kalojë Mos u dëshpëro dhe bëhu real Kush dëshiron jetë të bukur duhet të stoliset me këto dhjetë cilësi të bukura Na udhëzo në Rrugë të drejtëKërko furnizim, por mos u bëj makut Frytet e mëkatit Mos u dëshpëro, ka ilaç për gjithçka Sillu mirë me njerëzitFrika nga lakmia Recitoni vazhdimisht fjalët: "O Allah, ty të takon madhështia dhe nderi (Ja dhul-Xhelali vel-Ikram)" Mos u dëshpëro, nuk do të vdesësh pa ardhur çasti yt i vdekjesThemelet e lumturisë Shkaqet e lumturisë Mos u dëshpëro ngase e ke njohur Islamin Mos u dëshpëro për shkak të ndonjë të mete fizike, ajo nuk është pengesë në rrugën drejt suksesit Mos u dëshpëro, ti e beson Allahun Mos u dëshpëro, dynjaja nuk ia vlen këtë Mos u dëshpëro për të këqijat ngase nuk e di çka është urtësia dhe fshehtësia e ndodhisë Mos u dëshpëro kur të afrohet vdekja dhe dëgjo këtë tregim Mos u dëshpëro në momentet e fundit të jetës Ec nëpër tokën e gjerë të Allahut Ditët janë mashtruese Mos u dëshpëro nëse ke humbur një organ të trupit, sepse e ke pjesën tjetër të trupit Kënaqësia e largon pikëllimin Mos u dëshpëro, nëse ke mjaft ushqim Mos u dëshpëro, jeta është shumë më e shkurtër se sa pandeh Mos u dëshpëro, Allahu i përgjigjet pabesimtarit, e le më muslimanit dhe besimtarit Besimi është ilaçi më i mirë Mund të ndodhë që në fatkeqësi të ketë ndonjë dobi Mos u dëshpëro nëse nuk je si një person tjetër, nëse nuk je krijuar sipas modelit të tijMos u dëshpëro për shkak të vuajtjes, ngase ajo shpesh ka përfundim të mirë, e as për shkak të sprovës, ngase ajo shpesh është shpërblimMos u dëshpëro nëse ke një kothere bukë, një gllënjkë ujë dhe rroba të vjetruara Mos u çudit nga numri i madh i njerëzve të këqij, por me të mirët, edhe nëse janë të pakëtBota kështu është krijuar Mos u dëshpëro për shkak të sulmeve dhe të britmave kundër teje Mos u dëshpëro për gjëra të parëndësishme ngase kjo botë ka përplot sish Mos u dëshpëro përderisa e beson Allahun Jeta nuk e meriton pikëllimin tonëMos ndalo, mos hezito, por puno, përpiqu dhe mos rri kot Mos u brengos për shkak të këshillës së mirë e të dobishme, por pranoje Mos u dëshpëro ngase dëshpërimi të merr fuqinë dhe ta vdes trupin Mos u dëshpëro kur të godet dhembja por pyet veten Mos u dëshpëro dhe ia shtro vetes këto pyetje për sot, dje dhe nesër Fjalët e dijetarëve dhe porositë nga përvojat e disa njerëzve Mos u dëshpëro ngase me bamirësitë tua ke siguruar mirënjohjeLibri është miku më i mirëMos u dëshpëro nëse dikush të harron, zemërohet me ty dhe nuk të ndihmon Mos u dëshpëro, ngase ke vëllezër dhe miq që të shprehin dashuri dhe besnikëriPërse dëshpërohesh kur ke ilaçin me gjashtë përbërës Mos u dëshpëro dhe lexo këto rregulla bazë për lumturi Mos u dëshpëro për shkak të vështirësive Izolimi, vetmia dhe ndikimi pozitiv te njeriu Mos u identifiko me dikë tjetër! Mos u dëshpëro, gjithnjë ka gjëra të cilat e lehtësojnë vështirësinë Mos u dëshpëro për shkak të furnizimit! Mos u dëshpëro me sjelljet e njerëzve ndaj teje por shikoje reagimin e tyre me KrijuesinMos u dëshpëro, ngase në vështirësitë dhe durimin e vuajtjeve qëndron rruga drejt fitores, lumturisë dhe suksesit Mos u dëshpëro nëse dëgjon fjalë të këqija, ngase lakmia është sëmundje e moçmeMos u dëshpëro, përderisa u bën mirë njerëzve! Mos u dëshpëro dhe ndërgjegjësohu për vlerën e asaj për çka po mërzitesh Mos u dëshpëro dhe mos shiko ç’bëjnë njerëzia Mos u dëshpëro për shkak fjalëve të këqijve dhe të lakmitarëve Mos u dëshpëro për shkak të asaj çka pritet të ndodhëMos u dëshpëro për shkak të numrin të pakët të atyre që japin lëmoshë, ngase ata sjellin shpëtimMos u dëshpëro për ata që e mohojnë bamirësinë dhe diturinë tëndeMos u dëshpëro dhe merr atë që të ka dhënë Allahu Mos u dëshpëro dhe flaki tej brengat Mos u dëshpëro, përderisa u bën mirë njerëzve! Mos u dëshpëro dhe mos e humb shpresën për mëshirën e Allahut Mos u dëshpëro dhe kujtoje vazhdimisht Allahun Mos u dëshpëro, por kërko shumë falje, ngase Zotit tënd i pëlqen të falë mëkate Mos u dëshpëro dhe prit dalje dhe shpëtim Mos u dëshpëro, ngase gjithçka tashmë është caktuar dhe është shkruar Mos u dëshpëro ngase Zoti yt falë mëkate dhe pranon pendime Tejkalo shqetësimet dhe brengat Dëboje mërzinë nga jeta jote Lumturia e shokëve të të Dërguarit (paqja e Allahut qoftë mbi ta) Frenimi i emocioneve Arti i të qenit i lumtur E mira e diturisëBuzëqeshu Pikëllimi me Islam nuk është i lejuar as i preferuarDhe kështu u bëmë popullin më të drejtë Kujto Xhenetin, hapësira e të cilit është sa qiejt dhe Toka Ji i kënaqur me atë çfarë të ka caktuar Allahu, do të jesh njeriu më i pasur Mos u thyej nga gjëra të parëndësishmeNuk janë të gjitha problemet e kësaj bote problemet tuaDurimi është pasuri Thuaj: Udhëtoni nëpër Tokë Namazi, namazi... Merr mësim nga ata që janë në sprovë Prano jetën ashtu siç është Kur përmendet Allahu, zemrat vërtet qetësohen! Merre mjaltin por mos e thyej kosheren Besimi është vetë jeta! Dhuratë nga Allahu Shtëpia le të jetë e gjerë Ai është, i cili i përgjigjet nevojtarit, kur ky i drejtohetKrijo prej limonit pije të ëmbël Po, me të vërtetë, me vuajtjen vjen edhe kënaqësiaPërcaktimi i Zotit Mos u bëj parazit Plotëso kohën e lirë me punë Bamirësia ndaj të tjerëve të bën zemërgjerë Mos prit mirënjohje nga askush Si t’i kundërvihemi kritikës qëllimkeqe? Lere të ardhmen të vijëDita është vetëm e jotjaÇka u bë, u bë Mendo dhe bëhu mirënjohësJeto i lumturO Allah!
Perkushtoju punes se dobishme
Perkushtoju punes se dobishme
Aid el Karni
Armiqtë më të mëdhenj të Islamit, si Velid ibën Mugire, Umej ibën Halef dhe el-As ibën Vail, kanë investuar shumë pasuri në luftë kundër të Dërguarit (paqja dhe mëshira e Allahut qoftë mbi të), dhe të vërtetës. "Ata të cilët nuk besojnë, shpenzojnë pasuritë e veta për të larguar nga rruga e Allahut. Ata, me siguri, do t?i shpenzojnë e pastaj, për shkak të kësaj, do të pikëllohen dhe në fund do të mposhten. Kurse ata që nuk besojnë ? do të flaken në Xhehenem." Por, shumë muslimanë ishin koprracë kur bëhej fjalë për shpenzim në rrugën e Allahut dhe për veprime të mira në dobi të fesë. "Ju ftoheni të shpenzoni për në rrugën e Allahut, por, disa prej jush janë koprracë, - e kush është koprrac është koprrac në dëm të vetin, ngase Allahu është i pasur, kurse ju jeni të varfër. ? E nëse ktheni kokën, Ai do t?u zëvendësojë me një popull tjetër, të cilët mandej nuk do të jenë si ju. " Këto ajete flasin pikërisht për qëndrueshmërinë e mëkatarëve dhe përtacinë e besimtarëve. Vetëm shikoni se si çifutja Golda Majer e përshkruan vendosmërinë e saj me Ben Gurionin në rrugën e mashtrimit dhe të keqes, gjegjësisht në themelimin e shtetit të Izraelit. Thekson se kishte punuar shumë, nga 16 orë në ditë pa pushuar, në realizimin e projektit të tyre jetësor. Secili që dëshiron të kuptojë çka është vendosmëria e vërtetë duhet ta lexojë librin e saj të memoareve. Nga ana tjetër, shikoj me mijëra muslimanë që nuk punojnë as një orë të plotë, por vetëm rrinë, hanë, pinë, flenë në gjumë dhe argëtohen. "O besimtarë, përse disa prej jush hezituat kur ju ishte kërkuar: Nisuni në luftë në rrugën e Allahut! Sikur të ishit ngulitur në tokë? Mos është më e dashur jeta në këtë botë se bota tjetër? Kurse kënaqësia në këtë të botë, në krahasim me atë në botën tjetër, është një hiç." Vetëm shikoni Omerin (Allahu qoftë i kënaqur me të), i cili ka punuar pa pushim ? ditë e natë. Një herë e kishin pyetur: ?Ani, a flenë ti ndopak, o Omer?? ?Po të flija natën, do të shkatërrohej shpirti. Kurse po të fle ditën do të shkatërrohej komuniteti im.?, u përgjigj Omeri (Allahu qoftë i kënaqur me të). Janë të mrekullueshme përshkrimet e njerëzve, të cilët kanë qenë hiperaktivë dhe kanë punuar pa pushim, haptas dhe fshehtas, individualisht dhe në ekip. Ata fluturonin prej një qyteti në tjetrin, prej një shteti në tjetrin, organizonin pa ndërpre kongrese, seminare dhe ligjërata, siç është shembulli i Moshe Dajan, që tregon kujtimet e tija në librin ?Shpata dhe fuqia?... Pas krejt kësaj, thash: "Zoti im, çfarë mundi, e krejt kjo në rrugë të gabuar, e sa indolencë nga muslimanët. Pikërisht kjo është vendosmëria e mëkatarëve dhe përtacia e besimtarëve." Kalifi Omeri (Allahu qoftë i kënaqur me të), luftonte shumë kundër papunësisë, përtacisë dhe mëkatit. Ai i kishte dëbuar të rinjtë që jetonin në mesxhide duke i shqelmuar dhe duke u thënë: ?Dilni dhe kërkoni ushqim për vete ngase ari dhe argjendi nuk pikin nga qielli.? Me kohën e lirë vijnë përtacia, vesveset e ndryshme, mëkatet, brengat, çrregullimet mendore dhe sëmundjet e shpirtit. Puna sjell aktivitet, gëzim, lumturi dhe prehje. Nëse të gjithë i qasemi punëve tona në jetë dhe fillojmë të punojmë me zell, do të pushojnë të gjitha brengat, dhembjet dhe vështirësitë tona. Vetëm me punë mund të hapim shumë shoqata të ndryshme bamirësie, organizata dhe qendra për përmirësimin e gjendjes së rëndë. "Dhe thuaj: Punoni." "Shpërndahuni nëpër tokë." "Garoni." "Nxitoni!" Të gjitha këto janë fjalë të urta dhe këshilla Kuranore. Është i njohur edhe hadithi në të cilin i Dërguari ynë (paqja dhe mëshira e Allahut qoftë mbi të), na tregon që Davudi (paqja dhe mëshira e Allahut qoftë mbi të), ka ngrënë vetëm nga ajo që ka fituar vetë. Rashidi, një autor arab ka shkruar librin ?Rregullimi i jetës?, në të cilën shumë mirë dhe gjerësisht e ka përshkruar se si duhet të kryhen rolet individuale në jetë. Shumë njerëz, ndonëse janë të gjallë, duken si të vdekur. Ata nuk e kuptojnë sekretin e jetës dhe nuk punojnë asgjë për të ardhmen e vetë, e as të komunitetit. "Kënaqen të jenë me ata që nuk shkojnë në luftë, zemrat e tyre janë të vulosura, andaj nuk e kuptojnë!" "Besimtarët të cilët nuk luftojnë ? pos atyre që nuk janë të aftë për luftë ? nuk janë njësoj si ata të cilët luftojnë në rrugën e Allahut me pasurinë dhe jetën e tyre. Ata të cilët do të luftojnë duke shpenzuar pasurinë dhe jetën e vet Allahu do t?i dallojë me një shkallë mbi ata që nuk do të luftojnë, si dhe Ai të gjithëve u premton shpërblim të bukur. Allahu, luftëtarëve dhe jo atyre që nuk luftojnë, do t?u jep shpërblim të madh." Gruaja e zezë e cila shërbente në xhaminë e të Dërguarit për shkak të rolit të saj e kishte merituar Xhenetin. "Me të vërtetë robëresha besimtarë është më e mirë se sa politeistja, edhe nëse ju pëlqen." Djaloshi i cili e kishte ndërtuar një minber për të Dërguarin (paqja dhe mëshira e Allahut qoftë mbi të), e kishte kryer rolin e vet dhe kishte fituar shpërblim të madh ngase e ka përdorur talentin e tij në përpunimin e drurit. "Ata të cilët i përgojojnë besimtarët për shkak se japin zeqat, ndërsa i fyejnë edhe ata që mezi japin ? Allahu do t?i ndëshkojë për përgojimin e tyre dhe ata i pret një vuajtje e padurueshme." Në vitin 1985 qeveria e SHBA u lejoi misionarëve Islamikë të futen në burgjet amerikane, ngase ishte dëshmuar se vrasësit dhe kriminelët pasi e pranonin Islamin bëheshin qytetarë shembullorë të shoqërisë amerikane. "A mund të jetë ai që ka devijuar, e të cilit Ne i kemi dhënë jetë e dritë me ndihmën e së cilës sillet midis njerëzve, si ai i cili është në errësira, prej të cilave nuk del dot? Kurse jobesimtarëve u duket e mirë ajo që bëjnë." Tani do të citojmë dy lutje të cilat mund të jenë shumë të dobishme për të gjithë ata të cilët dëshirojnë të jenë të suksesshëm në punën e tyre dhe të bëjnë durim kur është fjala për të këqijat. Lutja e parë: Aliu ka transmetuar nga i Dërguari (paqja dhe mëshira e Allahut qoftë mbi të), që ai gjatë lutjes deklaronte: ?Zoti im, më jep udhëzim dhe saktësi.? Lutja e dytë: Husain ibën Abidi transmeton nga i Dërguari (paqja dhe mëshira e Allahut qoftë mbi të), lutjen vijuese: ?Zoti im, më dhuro mendje dhe më mbroj nga të këqijat e shpirtit tim.? Shpëtimi më i mirë për njeriun, pas ndihmës së Zotit, është përmbajtja dhe dituria e tij. Zhytja në jetë dhe materializëm, si dhe frika nga vdekja shkakton te çdo njeri shqetësim, angështi dhe çrregullime të ndryshme psikike. Allahu i Madhërishëm kur flet për hebrenjtë, duke e përshkruar makutërinë dhe lidhjen e tyre për këtë botë, ka thënë: "Dhe do të shohësh, me siguri, se interesohen më shumë për këtë jetë se të gjithë njerëzit tjerë, madje edhe se politeistët; çdonjëri do të dëshironte të jetojë njëmijë vjet, ndonëse edhe kjo, nëse do të jetonte kaq, nuk do ta shpëtonte nga dënimi! ? Ndërsa Allahu e sheh mirë çka bëjnë ata." Këtu theksohen në veçanti dy gjëra. E para është adhurimi i qartë i jetës, kurse e dyta ? që këta njerëz nuk çajnë kokën çfarë është kjo jetë. Do të thotë, është me rëndësi të jetohet, qoftë edhe me jetë shumë të papëlqyer. Huton në mënyrë të veçantë zgjedhja e shprehjes "njëmijë vjet" në ajet, ngase hebrenjtë edhe ashtu në mëngjes përshëndesin me fjalët: "Jetofsh njëmijë vjet!" Prandaj Allahu ka theksuar që ata duan jetë të gjatë, por edhe nëse e jetojnë, megjithatë do t?u vinte fundi. Ata do të përfundojnë në zjarr dhe vuajtje. "Vuajtja në botën tjetër do të jetë, me siguri, edhe më poshtëruese dhe askush nuk do t?u vijë në ndihmë." Një prej shprehjeve më të bukura që kamë dëgjuar është: "Mos u bëj merak, në emër të Allahut." Me këtë shprehje dëshirohet të thuhet se ekziston Allahu, të Cilit duhet t?i lutemi për shpëtim dhe mbrojtje, andaj mos u poshtëro, por përkushtoju Atij. "Ai, i Cili i përgjigjet nevojtarit, kur ky i drejtohet, edhe i Cili largon të këqijat dhe i Cili u bën mëkëmbës në Tokë. ? A mund të ekzistojë zot tjetër pos Allahut? Si nuk merrni mësim!" "Ndërsa kur robërit e Mi të pyesin për mua, Unë jam sigurisht afër: i përgjigjem lutjes së lutësit kur Më lutet. Pra, ta përmbushin ata thirrjen Time edhe të besojnë tek Unë, për të qenë në Rrugë të drejtë." Bëhu i durueshëm nëse do t`i përmbushësh nevojat tua, ndërsa shikoje përtacin se si tek dyert kërkon strehim.
/ tijemusliman
/ tijemusliman
/ tijemusliman
/ tijemusliman
/ tijemuslimanint
© Të gjitha të drejtat e rezervuara.
info@tijemusliman.com