BALLINA VIDEO URTËSI POROSI HYJNORE CICËRIMA PROFETIKE LUTJET E JETËS KËSHILLA
UrtësiNë fund të gjithë e pranojnë Edhe varka e keqe nganjëherë del fort e dobishme Kisra dhe plaka Dije që çdo mizor do të dalë para Allahut Permbahuni tri gjerave Vetëm te Ti mbështetemi Gjej mbështetje Allahun Ruaje pamjen e jashtme por mos e harro edhe të brendshmenCilësitë e besimtaritPorosi per ata qe jane ne sprove Shoqëria e keqe është shkak i shumë prapësivePrej princit deri te marangozi Kenaqesia me percaktim eshte adhurim Jeta eshte e bukur Mos u bëj lakmues i famës sepse ajo fsheh shumë rreziqe Kurani... libër i begatshëm Virdi i mengjesit Sadaka të bën zemërgjerëMos u hidhëro Nisu për në namaz Fama dhe e keqja që vjen prej saj Prej nga është sajuar lumturia Ne na mjafton Allahu, sa mbrojtës i bukur është Ai Vështirësitë pastrojnë nga mëkatet Makutëria nuk sjell asgjë Përse nuk i shikoni krijesat si janë krijuarHulumto bukuritë e gjithësisë Fyerja dhe sharja nuk mund të dëmtojnë Mos u friko nga qyqarët dhe alarmet e tyre të rreme Shtrati me dhe i Sufjan eth-Theurit Shija e ëmbël e lirisë Lidhur me përcaktimin Konditat për qetësi të shpirtit Lidhu vetëm me Allahun Kujdes me pasurinë, "nuk dështon ai që planifikon" Njerëzit shpesh janë kundër teje, jo për ty Istigfari hap çdo derë Depresioni është derë drejt vetëvrasjes Mos u dekurajo, kjo është rrugë e shkatërrimit Mos u dëshpëro ngase çdo e keqe do të kalojë Mos u dëshpëro dhe bëhu real Kush dëshiron jetë të bukur duhet të stoliset me këto dhjetë cilësi të bukura Na udhëzo në Rrugë të drejtëKërko furnizim, por mos u bëj makut Frytet e mëkatit Mos u dëshpëro, ka ilaç për gjithçka Sillu mirë me njerëzitFrika nga lakmia Recitoni vazhdimisht fjalët: "O Allah, ty të takon madhështia dhe nderi (Ja dhul-Xhelali vel-Ikram)" Mos u dëshpëro, nuk do të vdesësh pa ardhur çasti yt i vdekjesThemelet e lumturisë Shkaqet e lumturisë Mos u dëshpëro ngase e ke njohur Islamin Mos u dëshpëro për shkak të ndonjë të mete fizike, ajo nuk është pengesë në rrugën drejt suksesit Mos u dëshpëro, ti e beson Allahun Mos u dëshpëro, dynjaja nuk ia vlen këtë Mos u dëshpëro për të këqijat ngase nuk e di çka është urtësia dhe fshehtësia e ndodhisë Mos u dëshpëro kur të afrohet vdekja dhe dëgjo këtë tregim Mos u dëshpëro në momentet e fundit të jetës Ec nëpër tokën e gjerë të Allahut Ditët janë mashtruese Mos u dëshpëro nëse ke humbur një organ të trupit, sepse e ke pjesën tjetër të trupit Kënaqësia e largon pikëllimin Mos u dëshpëro, nëse ke mjaft ushqim Mos u dëshpëro, jeta është shumë më e shkurtër se sa pandeh Mos u dëshpëro, Allahu i përgjigjet pabesimtarit, e le më muslimanit dhe besimtarit Besimi është ilaçi më i mirë Mund të ndodhë që në fatkeqësi të ketë ndonjë dobi Mos u dëshpëro nëse nuk je si një person tjetër, nëse nuk je krijuar sipas modelit të tijMos u dëshpëro për shkak të vuajtjes, ngase ajo shpesh ka përfundim të mirë, e as për shkak të sprovës, ngase ajo shpesh është shpërblimMos u dëshpëro nëse ke një kothere bukë, një gllënjkë ujë dhe rroba të vjetruara Mos u çudit nga numri i madh i njerëzve të këqij, por me të mirët, edhe nëse janë të pakëtBota kështu është krijuar Mos u dëshpëro për shkak të sulmeve dhe të britmave kundër teje Mos u dëshpëro për gjëra të parëndësishme ngase kjo botë ka përplot sish Mos u dëshpëro përderisa e beson Allahun Jeta nuk e meriton pikëllimin tonëMos ndalo, mos hezito, por puno, përpiqu dhe mos rri kot Mos u brengos për shkak të këshillës së mirë e të dobishme, por pranoje Mos u dëshpëro ngase dëshpërimi të merr fuqinë dhe ta vdes trupin Mos u dëshpëro kur të godet dhembja por pyet veten Mos u dëshpëro dhe ia shtro vetes këto pyetje për sot, dje dhe nesër Fjalët e dijetarëve dhe porositë nga përvojat e disa njerëzve Mos u dëshpëro ngase me bamirësitë tua ke siguruar mirënjohjeLibri është miku më i mirëMos u dëshpëro nëse dikush të harron, zemërohet me ty dhe nuk të ndihmon Mos u dëshpëro, ngase ke vëllezër dhe miq që të shprehin dashuri dhe besnikëriPërse dëshpërohesh kur ke ilaçin me gjashtë përbërës Mos u dëshpëro dhe lexo këto rregulla bazë për lumturi Mos u dëshpëro për shkak të vështirësive Izolimi, vetmia dhe ndikimi pozitiv te njeriu Mos u identifiko me dikë tjetër! Mos u dëshpëro, gjithnjë ka gjëra të cilat e lehtësojnë vështirësinë Mos u dëshpëro për shkak të furnizimit! Mos u dëshpëro me sjelljet e njerëzve ndaj teje por shikoje reagimin e tyre me KrijuesinMos u dëshpëro, ngase në vështirësitë dhe durimin e vuajtjeve qëndron rruga drejt fitores, lumturisë dhe suksesit Mos u dëshpëro nëse dëgjon fjalë të këqija, ngase lakmia është sëmundje e moçmeMos u dëshpëro, përderisa u bën mirë njerëzve! Mos u dëshpëro dhe ndërgjegjësohu për vlerën e asaj për çka po mërzitesh Mos u dëshpëro dhe mos shiko ç’bëjnë njerëzia Mos u dëshpëro për shkak fjalëve të këqijve dhe të lakmitarëve Mos u dëshpëro për shkak të asaj çka pritet të ndodhëMos u dëshpëro për shkak të numrin të pakët të atyre që japin lëmoshë, ngase ata sjellin shpëtimMos u dëshpëro për ata që e mohojnë bamirësinë dhe diturinë tëndeMos u dëshpëro dhe merr atë që të ka dhënë Allahu Mos u dëshpëro dhe flaki tej brengat Mos u dëshpëro, përderisa u bën mirë njerëzve! Mos u dëshpëro dhe mos e humb shpresën për mëshirën e Allahut Mos u dëshpëro dhe kujtoje vazhdimisht Allahun Mos u dëshpëro, por kërko shumë falje, ngase Zotit tënd i pëlqen të falë mëkate Mos u dëshpëro dhe prit dalje dhe shpëtim Mos u dëshpëro, ngase gjithçka tashmë është caktuar dhe është shkruar Mos u dëshpëro ngase Zoti yt falë mëkate dhe pranon pendime Tejkalo shqetësimet dhe brengat Dëboje mërzinë nga jeta jote Lumturia e shokëve të të Dërguarit (paqja e Allahut qoftë mbi ta) Frenimi i emocioneve Arti i të qenit i lumtur E mira e diturisëBuzëqeshu Pikëllimi me Islam nuk është i lejuar as i preferuarDhe kështu u bëmë popullin më të drejtë Kujto Xhenetin, hapësira e të cilit është sa qiejt dhe Toka Ji i kënaqur me atë çfarë të ka caktuar Allahu, do të jesh njeriu më i pasur Mos u thyej nga gjëra të parëndësishmeNuk janë të gjitha problemet e kësaj bote problemet tuaDurimi është pasuri Thuaj: Udhëtoni nëpër Tokë Namazi, namazi... Merr mësim nga ata që janë në sprovë Prano jetën ashtu siç është Kur përmendet Allahu, zemrat vërtet qetësohen! Merre mjaltin por mos e thyej kosheren Besimi është vetë jeta! Dhuratë nga Allahu Shtëpia le të jetë e gjerë Ai është, i cili i përgjigjet nevojtarit, kur ky i drejtohetKrijo prej limonit pije të ëmbël Po, me të vërtetë, me vuajtjen vjen edhe kënaqësiaPërcaktimi i Zotit Mos u bëj parazit Plotëso kohën e lirë me punë Bamirësia ndaj të tjerëve të bën zemërgjerë Mos prit mirënjohje nga askush Si t’i kundërvihemi kritikës qëllimkeqe? Lere të ardhmen të vijëDita është vetëm e jotjaÇka u bë, u bë Mendo dhe bëhu mirënjohësJeto i lumturO Allah!
Kujdes me pasurin,
Kujdes me pasurinë, "nuk dështon ai që planifikon"
Aid el Karni
Kujdes me pasurinë, "nuk dështon ai që planifikon"
 
Në një këngë këndohet:
 
Mblidh të gjitha paratë tua, se në to ka madhështi,
pastaj i shpenzo me më të afërmit e tu.
 
Këta vargje pasqyrojnë filozofinë e shkapërdarjes dhe shpenzimit të pakuptim të parave, pa kurrfarë plani dhe dobie. Këto teza me gjasë janë marrë nga Hindusët dhe sufijtë e paditur.
Islami nxitë për fitim të ndershëm, kursimin e parave dhe ndarje të pasurisë përgjatë rrugës së bujarisë. Kjo njeriun e nxitë të jetë krenar me paratë që i jep.
I Dërguari (paqja dhe mëshira e Allahut qoftë mbi të), ka deklaruar: “Sa e mirë është pasuria që gjendet në duar të njeriut të mirë.” Ky hadith është i mirë.
Skamja, varfëria dhe borxhet, njeriut i shkaktojnë probleme, shqetësime dhe vështirësi të mëdha. Prandaj i Dërguari (paqja dhe mëshira e Allahut qoftë mbi të), është lutur: “Zoti im, të mbështetem Ty nga mosbesimi dhe varfëria.”
Në anën tjetër, në një hadith tjetër thuhet: “Varfëria është shumë afër mosbesimit.”
Kjo, ndërkaq, nuk është assesi në kolizion me hadithin në të cilin ftohet për modesti dhe zuhd:
“Bëhu modest në këtë botë, që të dojë Allahu, përmbahu të kërkosh nga njerëzit, që ata të duan ty.” Ky hadith, me siguri, përmban disa dobësi.
Megjithatë kjo nuk e përjashton që njeriu të ketë mjaft pasuri dhe ushqim në mënyrë që të jetë i pavarur nga të tjerët dhe nga lypja. Secili duhet ta ketë pasurinë e tij në mënyrë që të jetë i pastër dhe i ndershëm para njerëzve.
Thotë i Dërguari (paqja dhe mëshira e Allahut qoftë mbi të): “Kush e dëshiron pasurinë, Allahu do t’ia dhurojë.”
 
Vetëm Krijuesit dorën ia shtrij,
kurse nga fati kurrë s’kërkova gjë.
 
Në një hadith autentik thuhet: “Është më mirë që të lësh pasardhës e trashëgimtarë të pasur, se sa t’i lesh në skamje, e të lypin prej njerëzve.”
Një poet i ka kënduar madhështisë së shpirti me këto fjalë:
 
Më së miri është kur të them: Merre!,
kurse më së keqi është kur thua: Ndoshta.
 
Në një hadith tjetër autentik thuhet: "Dora e cila jep është më e mirë se sa dora e cila merr."
"Edhe atë të varfërve të cilët, të përkushtuar në rrugën e Allahut, nuk kanë kohë të fitojnë andaj ai që nuk është i udhëzuar pandeh se, për shkak të modestisë së tyre, janë të pasur; do t’i njohësh në bazë të pamjes së tyre, ata nuk i shqetësojnë njerëzit duke pyetur. – Kurse ajo çka u jepni të tjerëve nga pasuria - Allahu, më siguri, di për këtë."[1]
Një prej porosive të ajetit është që nuk duhet t’u vardisemi dhe bëjmë lajka njerëzve që të na japin diç. Në të vërtetë, Allahu jep furnizim, kurse të gjithë madhështia është përkufizuar në besim. Prandaj, besimtarët janë gjithnjë kokëlartë, krenarë, të ndershëm dhe të patundur.
"Mos kërkojnë forcë tek ata, ndërsa e gjithë forca i takon vetëm Allahut?"[2]  
Ibën Verdi deklaron:
 
Nuk dua t’i puth dorën askujt që të më japë,
dorën e tillë më mirë mos e shiko.
 
Njeriu është fisnik nëse diç më dhuron,
nëse jo, më mjafton turpi për të cilin s’guxoj asnjërit t’i kërkoj.
 
 


[1] Bekare, 273.

[2] Nisa, 139.

/ tijemusliman
/ tijemusliman
/ tijemusliman
/ tijemusliman
/ tijemuslimanint
© Të gjitha të drejtat e rezervuara.
info@tijemusliman.com