BALLINA VIDEO URTËSI POROSI HYJNORE CICËRIMA PROFETIKE LUTJET E JETËS KËSHILLA
UrtësiNë fund të gjithë e pranojnë Edhe varka e keqe nganjëherë del fort e dobishme Kisra dhe plaka Dije që çdo mizor do të dalë para Allahut Permbahuni tri gjerave Vetëm te Ti mbështetemi Gjej mbështetje Allahun Ruaje pamjen e jashtme por mos e harro edhe të brendshmenCilësitë e besimtaritPorosi per ata qe jane ne sprove Shoqëria e keqe është shkak i shumë prapësivePrej princit deri te marangozi Kenaqesia me percaktim eshte adhurim Jeta eshte e bukur Mos u bëj lakmues i famës sepse ajo fsheh shumë rreziqe Kurani... libër i begatshëm Virdi i mengjesit Sadaka të bën zemërgjerëMos u hidhëro Nisu për në namaz Fama dhe e keqja që vjen prej saj Prej nga është sajuar lumturia Ne na mjafton Allahu, sa mbrojtës i bukur është Ai Vështirësitë pastrojnë nga mëkatet Makutëria nuk sjell asgjë Përse nuk i shikoni krijesat si janë krijuarHulumto bukuritë e gjithësisë Fyerja dhe sharja nuk mund të dëmtojnë Mos u friko nga qyqarët dhe alarmet e tyre të rreme Shtrati me dhe i Sufjan eth-Theurit Shija e ëmbël e lirisë Lidhur me përcaktimin Konditat për qetësi të shpirtit Lidhu vetëm me Allahun Kujdes me pasurinë, "nuk dështon ai që planifikon" Njerëzit shpesh janë kundër teje, jo për ty Istigfari hap çdo derë Depresioni është derë drejt vetëvrasjes Mos u dekurajo, kjo është rrugë e shkatërrimit Mos u dëshpëro ngase çdo e keqe do të kalojë Mos u dëshpëro dhe bëhu real Kush dëshiron jetë të bukur duhet të stoliset me këto dhjetë cilësi të bukura Na udhëzo në Rrugë të drejtëKërko furnizim, por mos u bëj makut Frytet e mëkatit Mos u dëshpëro, ka ilaç për gjithçka Sillu mirë me njerëzitFrika nga lakmia Recitoni vazhdimisht fjalët: "O Allah, ty të takon madhështia dhe nderi (Ja dhul-Xhelali vel-Ikram)" Mos u dëshpëro, nuk do të vdesësh pa ardhur çasti yt i vdekjesThemelet e lumturisë Shkaqet e lumturisë Mos u dëshpëro ngase e ke njohur Islamin Mos u dëshpëro për shkak të ndonjë të mete fizike, ajo nuk është pengesë në rrugën drejt suksesit Mos u dëshpëro, ti e beson Allahun Mos u dëshpëro, dynjaja nuk ia vlen këtë Mos u dëshpëro për të këqijat ngase nuk e di çka është urtësia dhe fshehtësia e ndodhisë Mos u dëshpëro kur të afrohet vdekja dhe dëgjo këtë tregim Mos u dëshpëro në momentet e fundit të jetës Ec nëpër tokën e gjerë të Allahut Ditët janë mashtruese Mos u dëshpëro nëse ke humbur një organ të trupit, sepse e ke pjesën tjetër të trupit Kënaqësia e largon pikëllimin Mos u dëshpëro, nëse ke mjaft ushqim Mos u dëshpëro, jeta është shumë më e shkurtër se sa pandeh Mos u dëshpëro, Allahu i përgjigjet pabesimtarit, e le më muslimanit dhe besimtarit Besimi është ilaçi më i mirë Mund të ndodhë që në fatkeqësi të ketë ndonjë dobi Mos u dëshpëro nëse nuk je si një person tjetër, nëse nuk je krijuar sipas modelit të tijMos u dëshpëro për shkak të vuajtjes, ngase ajo shpesh ka përfundim të mirë, e as për shkak të sprovës, ngase ajo shpesh është shpërblimMos u dëshpëro nëse ke një kothere bukë, një gllënjkë ujë dhe rroba të vjetruara Mos u çudit nga numri i madh i njerëzve të këqij, por me të mirët, edhe nëse janë të pakëtBota kështu është krijuar Mos u dëshpëro për shkak të sulmeve dhe të britmave kundër teje Mos u dëshpëro për gjëra të parëndësishme ngase kjo botë ka përplot sish Mos u dëshpëro përderisa e beson Allahun Jeta nuk e meriton pikëllimin tonëMos ndalo, mos hezito, por puno, përpiqu dhe mos rri kot Mos u brengos për shkak të këshillës së mirë e të dobishme, por pranoje Mos u dëshpëro ngase dëshpërimi të merr fuqinë dhe ta vdes trupin Mos u dëshpëro kur të godet dhembja por pyet veten Mos u dëshpëro dhe ia shtro vetes këto pyetje për sot, dje dhe nesër Fjalët e dijetarëve dhe porositë nga përvojat e disa njerëzve Mos u dëshpëro ngase me bamirësitë tua ke siguruar mirënjohjeLibri është miku më i mirëMos u dëshpëro nëse dikush të harron, zemërohet me ty dhe nuk të ndihmon Mos u dëshpëro, ngase ke vëllezër dhe miq që të shprehin dashuri dhe besnikëriPërse dëshpërohesh kur ke ilaçin me gjashtë përbërës Mos u dëshpëro dhe lexo këto rregulla bazë për lumturi Mos u dëshpëro për shkak të vështirësive Izolimi, vetmia dhe ndikimi pozitiv te njeriu Mos u identifiko me dikë tjetër! Mos u dëshpëro, gjithnjë ka gjëra të cilat e lehtësojnë vështirësinë Mos u dëshpëro për shkak të furnizimit! Mos u dëshpëro me sjelljet e njerëzve ndaj teje por shikoje reagimin e tyre me KrijuesinMos u dëshpëro, ngase në vështirësitë dhe durimin e vuajtjeve qëndron rruga drejt fitores, lumturisë dhe suksesit Mos u dëshpëro nëse dëgjon fjalë të këqija, ngase lakmia është sëmundje e moçmeMos u dëshpëro, përderisa u bën mirë njerëzve! Mos u dëshpëro dhe ndërgjegjësohu për vlerën e asaj për çka po mërzitesh Mos u dëshpëro dhe mos shiko ç’bëjnë njerëzia Mos u dëshpëro për shkak fjalëve të këqijve dhe të lakmitarëve Mos u dëshpëro për shkak të asaj çka pritet të ndodhëMos u dëshpëro për shkak të numrin të pakët të atyre që japin lëmoshë, ngase ata sjellin shpëtimMos u dëshpëro për ata që e mohojnë bamirësinë dhe diturinë tëndeMos u dëshpëro dhe merr atë që të ka dhënë Allahu Mos u dëshpëro dhe flaki tej brengat Mos u dëshpëro, përderisa u bën mirë njerëzve! Mos u dëshpëro dhe mos e humb shpresën për mëshirën e Allahut Mos u dëshpëro dhe kujtoje vazhdimisht Allahun Mos u dëshpëro, por kërko shumë falje, ngase Zotit tënd i pëlqen të falë mëkate Mos u dëshpëro dhe prit dalje dhe shpëtim Mos u dëshpëro, ngase gjithçka tashmë është caktuar dhe është shkruar Mos u dëshpëro ngase Zoti yt falë mëkate dhe pranon pendime Tejkalo shqetësimet dhe brengat Dëboje mërzinë nga jeta jote Lumturia e shokëve të të Dërguarit (paqja e Allahut qoftë mbi ta) Frenimi i emocioneve Arti i të qenit i lumtur E mira e diturisëBuzëqeshu Pikëllimi me Islam nuk është i lejuar as i preferuarDhe kështu u bëmë popullin më të drejtë Kujto Xhenetin, hapësira e të cilit është sa qiejt dhe Toka Ji i kënaqur me atë çfarë të ka caktuar Allahu, do të jesh njeriu më i pasur Mos u thyej nga gjëra të parëndësishmeNuk janë të gjitha problemet e kësaj bote problemet tuaDurimi është pasuri Thuaj: Udhëtoni nëpër Tokë Namazi, namazi... Merr mësim nga ata që janë në sprovë Prano jetën ashtu siç është Kur përmendet Allahu, zemrat vërtet qetësohen! Merre mjaltin por mos e thyej kosheren Besimi është vetë jeta! Dhuratë nga Allahu Shtëpia le të jetë e gjerë Ai është, i cili i përgjigjet nevojtarit, kur ky i drejtohetKrijo prej limonit pije të ëmbël Po, me të vërtetë, me vuajtjen vjen edhe kënaqësiaPërcaktimi i Zotit Mos u bëj parazit Plotëso kohën e lirë me punë Bamirësia ndaj të tjerëve të bën zemërgjerë Mos prit mirënjohje nga askush Si t’i kundërvihemi kritikës qëllimkeqe? Lere të ardhmen të vijëDita është vetëm e jotjaÇka u bë, u bë Mendo dhe bëhu mirënjohësJeto i lumturO Allah!
Sadaka t bn zemrgjer
Sadaka të bën zemërgjerë
Aid el Karni
Bamirësia ndaj të tjerëve është cilësi që sjell lumturi dhe e largon pikëllimin. Ajo, s’do mend se përfshin edhe sadakën, dhënien të tjerëve, si dhe çdo formë të ndihmës dhe kryerjes së veprave të mira ndaj njerëzve. Krejt kjo qetëson zemrën dhe na zgjeron gjoksin.
"O besimtarë, jepni një pjesë nga ajo me çka u dhurojmë Ne, para se të vijë Dita kur nuk do të ketë as shpagim, as miqësi, e as ndërmjetësim! – Kurse jobesimtarët bëjnë padrejtësi ndaj vetvetes."[1]
"Muslimanëve e muslimaneve, edhe besimtarëve e besimtareve, edhe meshkujve të bindur e femrave të bindura, edhe meshkujve të sinqertë e femrave të sinqerta, edhe meshkujve të përmbajtur e femrave të përmbajtura, edhe meshkujve të përulur e femrave të përulura, edhe meshkujve të cilët japin zeqat dhe femrave e të cilat japin zeqat, edhe meshkujve që agjërojnë e femrave që agjërojnë, edhe meshkujve të cilët kujdesen për vendet e tyre te turpit e femrave që kujdesen për vendet e tyre të turpit, edhe meshkujve që e përmendin shpesh Allahun e femrave që e përmendin shpesh Allahun – Allahu, vërtet, për të gjithë ka përgatitur falje mëkatesh dhe shpërblim të madh."[2]
I Dërguari (paqja dhe mëshira e Allahut qoftë mbi të), njeriun fisnik e ka përshkruar si personin rroba e të cilit zbukurohet dhe zmadhohet sa herë që jep lëmoshë, kështu që ai duket shumë bukur. Përkundër tij, i Dërguari (paqja dhe mëshira e Allahut qoftë mbi të), e përshkruan koprracin si njeriun që nuk i jep askujt asgjë, për këtë rrobat e tij gjithnjë tkurren dhe zhduken derisa të fillojë t’i zihet fryma.
Allahu i Madhërishëm në Kuran thotë:
"Ata të cilët i shpenzojnë pasuritë e tyre me dëshirë që të arrijnë simpatinë e Allahut dhe që kjo t’u bëhet shprehi – i ngjasojnë një fushe në të cilën ka shumë ujë, dhe jep fryte dy herë; nëse nuk ka shi të bollshëm, ka shi – të pakët. E Allahu e sheh mirë atë që punoni."[3]
"Mos e mbaj dorën të shtrënguar, por as tërësisht të hapur – që të mos meritosh qortim dhe të mbetesh pa asgjë."[4]
Koprracia e shpirtit është pasojë e koprracisë së dorës, kurse njerëzit koprracë janë zemërngushtë pa moral ngase bëjnë koprraci me të mirat e Allahut. Sikur ta dinin se ndihma dhe dhënia të tjerëve sjell kënaqësi – do të garonin me këtë të mirë.
"Nëse Allahut i jepni hua vullnetarisht, Ai do t’ua kthejë shumëfish dhe do t’u falë mëkate, ngase Allahu është i mirë dhe mirënjohës."[5]
"Dhe atyre të cilët Medinën e kanë zgjedhur për të jetuar dhe e kanë bërë shtëpi të fesë së vërtetë që para tyre; ata i duan njerëzit që vendosen dhe në gjokset e tyre nuk ndiejnë kurrfarë vështirësie, ngase atyre u jepet dhe u dëshirojnë më shumë atyre se vetes, ndonëse edhe vetë ata kanë nevojë. Kurse ata që ruhen nga mendjelehtësia, ata me siguri do të kenë sukses."[6]

Allahu nga begatia të dhuron,
ndaj dhe ti kujto të tjerët.

Paratë shpejt do të zhduken,
vitet do pushojnë së ecuri.

Thotë Hatimi:

Paraja është si uji,
nëse e ruan, ai prishet.

Nëse e lë të rrjedhë,
S’ka asgjë më të mirë.

Bamirësi i njohur Hatimi gruan e porosiste të bënte ushqim për mysafirë dhe nuk donte të hante pa ndonjë mysafir në sofër, ngase me të mund të bisedonte dhe të kishte shpirtin e pastër. Ndër arabët janë të njohura vargjet e tij ku porosit gruan:

Nëse na ke përgatitur ndonjë gjellë, gjeje dikë
që do ta hajë, ngase unë vetëm në sofër s’ulem dot.

Në një strofë tjetër si e zbulon sinqerisht filozofinë e tij të jetës:

Zemrën time ma kënaq dhe më thuaj,
a ka vdekur para kohe ndonjë njeri bujar.

Duhet të pyesin veten nëse grumbullimi i parave ia ka zgjatur jetën dikujt?
Nëse bujaria ia ka shkurtuar jetën dikujt?
Kjo, natyrisht, s’ka ndodhur kurrë.

[1] Bekare, 254.

[2] Ahzab, 35.

[3] Bekare, 265.

[4] Isra, 29.

[5] Tagabun, 17.

[6] Hashr, 9.
/ tijemusliman
/ tijemusliman
/ tijemusliman
/ tijemusliman
/ tijemuslimanint
© Të gjitha të drejtat e rezervuara.
info@tijemusliman.com