BALLINA VIDEO URTËSI POROSI HYJNORE CICËRIMA PROFETIKE LUTJET E JETËS KËSHILLA
UrtësiNisu për në namaz Fama dhe e keqja që vjen prej saj Prej nga është sajuar lumturia Ne na mjafton Allahu, sa mbrojtës i bukur është Ai Vështirësitë pastrojnë nga mëkatet Makutëria nuk sjell asgjë Përse nuk i shikoni krijesat si janë krijuarHulumto bukuritë e gjithësisë Fyerja dhe sharja nuk mund të dëmtojnë Mos u friko nga qyqarët dhe alarmet e tyre të rreme Shtrati me dhe i Sufjan eth-Theurit Shija e ëmbël e lirisë Lidhur me përcaktimin Konditat për qetësi të shpirtit Lidhu vetëm me Allahun Kujdes me pasurinë, "nuk dështon ai që planifikon" Njerëzit shpesh janë kundër teje, jo për ty Istigfari hap çdo derë Depresioni është derë drejt vetëvrasjes Mos u dekurajo, kjo është rrugë e shkatërrimit Mos u dëshpëro ngase çdo e keqe do të kalojë Mos u dëshpëro dhe bëhu real Kush dëshiron jetë të bukur duhet të stoliset me këto dhjetë cilësi të bukura Na udhëzo në Rrugë të drejtëKërko furnizim, por mos u bëj makut Frytet e mëkatit Mos u dëshpëro, ka ilaç për gjithçka Sillu mirë me njerëzitFrika nga lakmia Recitoni vazhdimisht fjalët: "O Allah, ty të takon madhështia dhe nderi (Ja dhul-Xhelali vel-Ikram)" Mos u dëshpëro, nuk do të vdesësh pa ardhur çasti yt i vdekjesThemelet e lumturisë Shkaqet e lumturisë Mos u dëshpëro ngase e ke njohur Islamin Mos u dëshpëro për shkak të ndonjë të mete fizike, ajo nuk është pengesë në rrugën drejt suksesit Mos u dëshpëro, ti e beson Allahun Mos u dëshpëro, dynjaja nuk ia vlen këtë Mos u dëshpëro për të këqijat ngase nuk e di çka është urtësia dhe fshehtësia e ndodhisë Mos u dëshpëro kur të afrohet vdekja dhe dëgjo këtë tregim Mos u dëshpëro në momentet e fundit të jetës Ec nëpër tokën e gjerë të Allahut Ditët janë mashtruese Mos u dëshpëro nëse ke humbur një organ të trupit, sepse e ke pjesën tjetër të trupit Kënaqësia e largon pikëllimin Mos u dëshpëro, nëse ke mjaft ushqim Mos u dëshpëro, jeta është shumë më e shkurtër se sa pandeh Mos u dëshpëro, Allahu i përgjigjet pabesimtarit, e le më muslimanit dhe besimtarit Besimi është ilaçi më i mirë Mund të ndodhë që në fatkeqësi të ketë ndonjë dobi Mos u dëshpëro nëse nuk je si një person tjetër, nëse nuk je krijuar sipas modelit të tijMos u dëshpëro për shkak të vuajtjes, ngase ajo shpesh ka përfundim të mirë, e as për shkak të sprovës, ngase ajo shpesh është shpërblimMos u dëshpëro nëse ke një kothere bukë, një gllënjkë ujë dhe rroba të vjetruara Mos u çudit nga numri i madh i njerëzve të këqij, por me të mirët, edhe nëse janë të pakëtBota kështu është krijuar Mos u dëshpëro për shkak të sulmeve dhe të britmave kundër teje Mos u dëshpëro për gjëra të parëndësishme ngase kjo botë ka përplot sish Mos u dëshpëro përderisa e beson Allahun Jeta nuk e meriton pikëllimin tonëMos ndalo, mos hezito, por puno, përpiqu dhe mos rri kot Mos u brengos për shkak të këshillës së mirë e të dobishme, por pranoje Mos u dëshpëro ngase dëshpërimi të merr fuqinë dhe ta vdes trupin Mos u dëshpëro kur të godet dhembja por pyet veten Mos u dëshpëro dhe ia shtro vetes këto pyetje për sot, dje dhe nesër Fjalët e dijetarëve dhe porositë nga përvojat e disa njerëzve Mos u dëshpëro ngase me bamirësitë tua ke siguruar mirënjohjeLibri është miku më i mirëMos u dëshpëro nëse dikush të harron, zemërohet me ty dhe nuk të ndihmon Mos u dëshpëro, ngase ke vëllezër dhe miq që të shprehin dashuri dhe besnikëriPërse dëshpërohesh kur ke ilaçin me gjashtë përbërës Mos u dëshpëro dhe lexo këto rregulla bazë për lumturi Mos u dëshpëro për shkak të vështirësive Izolimi, vetmia dhe ndikimi pozitiv te njeriu Mos u identifiko me dikë tjetër! Mos u dëshpëro, gjithnjë ka gjëra të cilat e lehtësojnë vështirësinë Mos u dëshpëro për shkak të furnizimit! Mos u dëshpëro me sjelljet e njerëzve ndaj teje por shikoje reagimin e tyre me KrijuesinMos u dëshpëro, ngase në vështirësitë dhe durimin e vuajtjeve qëndron rruga drejt fitores, lumturisë dhe suksesit Mos u dëshpëro nëse dëgjon fjalë të këqija, ngase lakmia është sëmundje e moçmeMos u dëshpëro, përderisa u bën mirë njerëzve! Mos u dëshpëro dhe ndërgjegjësohu për vlerën e asaj për çka po mërzitesh Mos u dëshpëro dhe mos shiko ç’bëjnë njerëzia Mos u dëshpëro për shkak fjalëve të këqijve dhe të lakmitarëve Mos u dëshpëro për shkak të asaj çka pritet të ndodhëMos u dëshpëro për shkak të numrin të pakët të atyre që japin lëmoshë, ngase ata sjellin shpëtimMos u dëshpëro për ata që e mohojnë bamirësinë dhe diturinë tëndeMos u dëshpëro dhe merr atë që të ka dhënë Allahu Mos u dëshpëro dhe flaki tej brengat Mos u dëshpëro, përderisa u bën mirë njerëzve! Mos u dëshpëro dhe mos e humb shpresën për mëshirën e Allahut Mos u dëshpëro dhe kujtoje vazhdimisht Allahun Mos u dëshpëro, por kërko shumë falje, ngase Zotit tënd i pëlqen të falë mëkate Mos u dëshpëro dhe prit dalje dhe shpëtim Mos u dëshpëro, ngase gjithçka tashmë është caktuar dhe është shkruar Mos u dëshpëro ngase Zoti yt falë mëkate dhe pranon pendime Tejkalo shqetësimet dhe brengat Dëboje mërzinë nga jeta jote Lumturia e shokëve të të Dërguarit (paqja e Allahut qoftë mbi ta) Frenimi i emocioneve Arti i të qenit i lumtur E mira e diturisëBuzëqeshu Pikëllimi me Islam nuk është i lejuar as i preferuarDhe kështu u bëmë popullin më të drejtë Kujto Xhenetin, hapësira e të cilit është sa qiejt dhe Toka Ji i kënaqur me atë çfarë të ka caktuar Allahu, do të jesh njeriu më i pasur Mos u thyej nga gjëra të parëndësishmeNuk janë të gjitha problemet e kësaj bote problemet tuaDurimi është pasuri Thuaj: Udhëtoni nëpër Tokë Namazi, namazi... Merr mësim nga ata që janë në sprovë Prano jetën ashtu siç është Kur përmendet Allahu, zemrat vërtet qetësohen! Merre mjaltin por mos e thyej kosheren Besimi është vetë jeta! Dhuratë nga Allahu Shtëpia le të jetë e gjerë Ai është, i cili i përgjigjet nevojtarit, kur ky i drejtohetKrijo prej limonit pije të ëmbël Po, me të vërtetë, me vuajtjen vjen edhe kënaqësiaPërcaktimi i Zotit Mos u bëj parazit Plotëso kohën e lirë me punë Bamirësia ndaj të tjerëve të bën zemërgjerë Mos prit mirënjohje nga askush Si t’i kundërvihemi kritikës qëllimkeqe? Lere të ardhmen të vijëDita është vetëm e jotjaÇka u bë, u bë Mendo dhe bëhu mirënjohësJeto i lumturO Allah!
Mos u dshpro pr shkak t sulmeve dhe t britmave kundr teje
Mos u dëshpëro për shkak të sulmeve dhe të britmave kundër teje
Aid el Karni
Njerëzit në jetë shpesh i nënshtrohen sulmeve dhe kritikave të paarsyeshme. Kjo do të ndodhë edhe ty. Por, nëse falë dhe nuk ua vë veshin veprës së keqe, do të fitosh respekt të vërtetë në dynja, ndërsa famë në ahiret.
"Padrejtësia mund të kthehet me masë të njëjtë, por atë që falë dhe pajtohet, Allahu do ta shpërblejë; Ai, vërtet, nuk i do ata që bëjnë padrejtësi. Nuk do të përgjigjet ai i cili i përgjigjet me masë të njëjtë për padrejtësinë e përjetuar, por do të përgjigjen ata të cilët i shtypin njerëzit dhe pa kurrfarë baze shkaktojnë rrëmujë në Tokë; ata i pret një vuajtje e dhembshme. Të përmbahesh me durim dhe të falësh – kështu duhet të veprojë çdo njeri me mend."[1]  
Shekspiri ka deklaruar: "Mos e shpupurish zjarrin e urrejtjes ndaj armikut tej mase, që të mos digjesh vetë në të."
 
Falja syve që nuk e kanë dritën e Allahut,
të mos hidhërojë zemërimi i tyre e as brenga.
 
Salim ibën Abdullah ibën Omeri, i cili ishte një prej dijetarëve të gjeneratës së tabiinëve, se kush i kishte thënë: "Ti je njeri i keq."
"Më njeh vetëm ti", ia ktheu Salimi.
Një shkrimtar amerikan ka deklaruar: "Mund të më torturoni, të m’i thyeni eshtrat, por unë nuk do t’ua kthej asnjë fjalë."
Dikush Ebu Bekrit i kishte thënë: “Do të shaj ashtu që kjo sharje do të shoqërojë edhe në varr.”
“Jo, ajo do të shoqërojë pikërisht ty”, iu përgjigj Ebu Bekri (Allahu qoftë i kënaqur me të).
Një njeri Amër ibën Asit (Allahu qoftë i kënaqur me të), i kishte thënë: “Të betohem se do të luftoj ashpër kundër teje.”
“I ke qitur punë vetes.”, u përgjigj qetas Amri.
Gjenerali Ajzenhauer ka deklaruar: "Mos lejoni të shpenzojmë as një minutë për njerëzit që nuk na pëlqejnë."
Mushkonja bletën e kishte pyetur: "A do të më lejosh të fluturoj mbi ty dhe nuk do të ngacmoj?"
Bleta iu përgjigj: "Nuk të ndjeva kur re mbi mua, mos pandeh se do të ndjejë gjatë fluturimit?"
Hatimi ka deklaruar:
 
Njeriut fisnik ia falë nga mirësia,
e sharjet e lakmitarit i falë nga fisnikëria.
 
Ja tani disa këshilla të mrekullueshme nga burimi i pashtershëm i së vërtetës:
"Kurse ai që pendohet dhe kryen vepra të mira, ai, vërtet, i është kthyer sinqerisht Allahut; dhe ata të cilët nuk dëshmojnë rrejshëm, edhe të cilët, duke kaluar pranë që nuk u intereson, kalojën me dinjitet, edhe ata të cilët, kur paralajmërohen me dëshmitë e Zotit të vet, nuk qëndrojnë as të shurdhër e as të verbër; edhe ata të cilët deklarojnë: Zoti ynë, na dhuro te gratë tona edhe fëmijët tanë gëzim dhe bën që të na marrin shembull të ndershmit! – për atë që kanë përjetuar, ata do të shpërblehen me dhoma të xhenetit dhe në to do të priten me përshëndetje e bekim, në to do të qëndrojnë përgjithmonë, e sa vendqëndrim dhe vend i mrekullueshëm është ai! Thuaj: Allahu ju kushton vëmendje  vetëm për shkak të lutjes suaj, por pasi që ju mohuat, domosdo ju prej ndëshkimi.'"[2]  
Konfuçie ka thënë: "Njeriu i zemëruar është gjithnjë plot helm."
Në një hadith i Dërguari (paqja dhe mëshira e Allahut qoftë mbi të), disa herë paralajmëron: “Mos u zemëro, mos u zemëro, mos u zemëro!”
Në një rast tjetër i Dërguari (paqja dhe mëshira e Allahut qoftë mbi të), ka deklaruar: “Zemërimi është prush nga zjarri.”
Shejtani është më i fortë se njeriu në tri raste: në rastin e zemërimit, në çastin kur i dorëzohet epsheve dhe në momentin kur është i pakujdesshëm.


[1] Shura, 40-43.

[2] Furkan, 71–77.

/ tijemusliman
/ tijemusliman
/ tijemusliman
/ tijemusliman
/ tijemuslimanint
© Të gjitha të drejtat e rezervuara.
info@tijemusliman.com