BALLINA VIDEO URTËSI POROSI HYJNORE CICËRIMA PROFETIKE KËSHILLA
UrtësiNa udhëzo në Rrugë të drejtëKërko furnizim, por mos u bëj makut Frytet e mëkatit Mos u dëshpëro, ka ilaç për gjithçka Sillu mirë me njerëzitFrika nga lakmia Recitoni vazhdimisht fjalët: "O Allah, ty të takon madhështia dhe nderi (Ja dhul-Xhelali vel-Ikram)" Mos u dëshpëro, nuk do të vdesësh pa ardhur çasti yt i vdekjesThemelet e lumturisë Shkaqet e lumturisë Mos u dëshpëro ngase e ke njohur Islamin Mos u dëshpëro për shkak të ndonjë të mete fizike, ajo nuk është pengesë në rrugën drejt suksesit Mos u dëshpëro, ti e beson Allahun Mos u dëshpëro, dynjaja nuk ia vlen këtë Mos u dëshpëro për të këqijat ngase nuk e di çka është urtësia dhe fshehtësia e ndodhisë Mos u dëshpëro kur të afrohet vdekja dhe dëgjo këtë tregim Mos u dëshpëro në momentet e fundit të jetës Ec nëpër tokën e gjerë të Allahut Ditët janë mashtruese Mos u dëshpëro nëse ke humbur një organ të trupit, sepse e ke pjesën tjetër të trupit Kënaqësia e largon pikëllimin Mos u dëshpëro, nëse ke mjaft ushqim Mos u dëshpëro, jeta është shumë më e shkurtër se sa pandeh Mos u dëshpëro, Allahu i përgjigjet pabesimtarit, e le më muslimanit dhe besimtarit Besimi është ilaçi më i mirë Mund të ndodhë që në fatkeqësi të ketë ndonjë dobi Mos u dëshpëro nëse nuk je si një person tjetër, nëse nuk je krijuar sipas modelit të tijMos u dëshpëro për shkak të vuajtjes, ngase ajo shpesh ka përfundim të mirë, e as për shkak të sprovës, ngase ajo shpesh është shpërblimMos u dëshpëro nëse ke një kothere bukë, një gllënjkë ujë dhe rroba të vjetruara Mos u çudit nga numri i madh i njerëzve të këqij, por me të mirët, edhe nëse janë të pakëtBota kështu është krijuar Mos u dëshpëro për shkak të sulmeve dhe të britmave kundër teje Mos u dëshpëro për gjëra të parëndësishme ngase kjo botë ka përplot sish Mos u dëshpëro përderisa e beson Allahun Jeta nuk e meriton pikëllimin tonëMos ndalo, mos hezito, por puno, përpiqu dhe mos rri kot Mos u brengos për shkak të këshillës së mirë e të dobishme, por pranoje Mos u dëshpëro ngase dëshpërimi të merr fuqinë dhe ta vdes trupin Mos u dëshpëro kur të godet dhembja por pyet veten Mos u dëshpëro dhe ia shtro vetes këto pyetje për sot, dje dhe nesër Fjalët e dijetarëve dhe porositë nga përvojat e disa njerëzve Mos u dëshpëro ngase me bamirësitë tua ke siguruar mirënjohjeLibri është miku më i mirëMos u dëshpëro nëse dikush të harron, zemërohet me ty dhe nuk të ndihmon Mos u dëshpëro, ngase ke vëllezër dhe miq që të shprehin dashuri dhe besnikëriPërse dëshpërohesh kur ke ilaçin me gjashtë përbërës Mos u dëshpëro dhe lexo këto rregulla bazë për lumturi Mos u dëshpëro për shkak të vështirësive Izolimi, vetmia dhe ndikimi pozitiv te njeriu Mos u identifiko me dikë tjetër! Mos u dëshpëro, gjithnjë ka gjëra të cilat e lehtësojnë vështirësinë Mos u dëshpëro për shkak të furnizimit! Mos u dëshpëro me sjelljet e njerëzve ndaj teje por shikoje reagimin e tyre me KrijuesinMos u dëshpëro, ngase në vështirësitë dhe durimin e vuajtjeve qëndron rruga drejt fitores, lumturisë dhe suksesit Mos u dëshpëro nëse dëgjon fjalë të këqija, ngase lakmia është sëmundje e moçmeMos u dëshpëro, përderisa u bën mirë njerëzve! Mos u dëshpëro dhe ndërgjegjësohu për vlerën e asaj për çka po mërzitesh Mos u dëshpëro dhe mos shiko ç’bëjnë njerëzia Mos u dëshpëro për shkak fjalëve të këqijve dhe të lakmitarëve Mos u dëshpëro për shkak të asaj çka pritet të ndodhëMos u dëshpëro për shkak të numrin të pakët të atyre që japin lëmoshë, ngase ata sjellin shpëtimMos u dëshpëro për ata që e mohojnë bamirësinë dhe diturinë tëndeMos u dëshpëro dhe merr atë që të ka dhënë Allahu Mos u dëshpëro dhe flaki tej brengat Mos u dëshpëro, përderisa u bën mirë njerëzve! Mos u dëshpëro dhe mos e humb shpresën për mëshirën e Allahut Mos u dëshpëro dhe kujtoje vazhdimisht Allahun Mos u dëshpëro, por kërko shumë falje, ngase Zotit tënd i pëlqen të falë mëkate Mos u dëshpëro dhe prit dalje dhe shpëtim Mos u dëshpëro, ngase gjithçka tashmë është caktuar dhe është shkruar Mos u dëshpëro ngase Zoti yt falë mëkate dhe pranon pendime Tejkalo shqetësimet dhe brengat Dëboje mërzinë nga jeta jote Lumturia e shokëve të të Dërguarit (paqja e Allahut qoftë mbi ta) Frenimi i emocioneve Arti i të qenit i lumtur E mira e diturisëBuzëqeshu Pikëllimi me Islam nuk është i lejuar as i preferuarDhe kështu u bëmë popullin më të drejtë Kujto Xhenetin, hapësira e të cilit është sa qiejt dhe Toka Ji i kënaqur me atë çfarë të ka caktuar Allahu, do të jesh njeriu më i pasur Mos u thyej nga gjëra të parëndësishmeNuk janë të gjitha problemet e kësaj bote problemet tuaDurimi është pasuri Thuaj: Udhëtoni nëpër Tokë Namazi, namazi... Merr mësim nga ata që janë në sprovë Prano jetën ashtu siç është Kur përmendet Allahu, zemrat vërtet qetësohen! Merre mjaltin por mos e thyej kosheren Besimi është vetë jeta! Dhuratë nga Allahu Shtëpia le të jetë e gjerë Ai është, i cili i përgjigjet nevojtarit, kur ky i drejtohetKrijo prej limonit pije të ëmbël Po, me të vërtetë, me vuajtjen vjen edhe kënaqësiaPërcaktimi i Zotit Mos u bëj parazit Plotëso kohën e lirë me punë Bamirësia ndaj të tjerëve të bën zemërgjerë Mos prit mirënjohje nga askush Si t’i kundërvihemi kritikës qëllimkeqe? Lere të ardhmen të vijëDita është vetëm e jotjaÇka u bë, u bë Mendo dhe bëhu mirënjohësJeto i lumturO Allah!
Mos u dshpro, ngase n vshtirsit dhe durimin e vuajtjeve qndron rruga drejt fitores, lumturis dhe suksesit
Mos u dëshpëro, ngase në vështirësitë dhe durimin e vuajtjeve qëndron rruga drejt fitores, lumturisë dhe suksesit
Aid el Karni
"Nëse dëshironi t‘i përgjigjeni padrejtësisë, atëherë bëjeni këtë vetëm në atë masë sa u është shkaktuar; por nëse përmbaheni, kjo është vërtetë më mirë për durimtarët. Bëhu durimtar! Por, durimtar mund të jesh vetëm më ndihmën e Allahut. Dhe mos u dëshpëro për ta dhe mos të vijë rëndë për shkak të shpifjeve të tyre."[1]
"Dhe e sollën këmishën e tij të përgjakur me gjak të rremë. Në shpirtrat tuaj ka lindur një ide e keqe, tha ai, si dhe unë nuk do të ankohem, unë kërkoj ndihmë nga Allahu kundër kësaj që deklaroni."[2]
"Andaj ti bëj durim pa u ankuar."[3]  
"Dhe ata që durojnë për ta arritur simpatinë e Zotit të vet dhe të cilët e kryejnë namazin, si dhe të cilët nga ajo që ne u japim japin edhe haptas edhe fshehtas, si dhe të cilët të keqen e kthejnë me të mirë – ata i pret vendbanimi më i mirë, kopshtet e Adnit në të cilat do të hynë ata, edhe prindërit e tyre edhe gratë e tyre edhe fëmijët e tyre – ata që kanë qenë të pastër – edhe engjëjt u hynë në çdo derë duke u thënë: Paqja qoftë me ju, ngase jeni përmbajtur, e sa i bukur është vendqëndrimi i tyre!"[4]  
"O biri im, kryeje namazin dhe kërko që të kryhen vepra të mira, e largo nga ato të këqija dhe ji i përmbajtur ndaj asaj që të vjen – është detyrë të veprohet kështu."[5]
"O besimtarë, jini të përmbajtur dhe të fortë, ruani në kufi dhe kini frikë nga Allahu, për ta arritur atë që dëshironi."[6]
Omeri (Allahu qoftë i kënaqur me të), ka thënë: “Durimi na ka mësuar çka është jeta e mirë.”
Besimtarët e sinqertë në kohëra të vështira përdorin tri aftësi, e ato janë: durimi, lutja dhe pritja e shpëtimit.
Poeti ka deklaruar:
 
Të gjithë do ta pimë kupën e vdekjes,
por besimtarët do të jenë më të durueshëm.
 
Në një hadith autentik thuhet:
“Askush nuk përmbahet si Allahu i Madhërishëm kur dëgjon fyerje si fjalët e njerëzve se ka bashkëshorte ose se ka fëmijë, kurse Ai u jep shëndet dhe furnizim.”
 Pastaj i Dërguari (paqja dhe mëshira e Allahut qoftë mbi të), ka thënë: “Allahu e ka mëshiruar Musain, (paqja dhe mëshira e Allahut qoftë mbi të), i cili ka qenë në sprova edhe më të rënda, por është përmbajtur.”
 
Të gjithë njerëzit drejt famës shkojnë,
por motive të ndryshme i udhëzojnë.
 
Në shoqëri të saj nuk do të qëndrojnë të dobët,
por ata që për të janë përmbajtur e të djegur.
 
Mos pandeh se fama është hurme që e han me shije,
është shteg me gjemba që duhet kaluar.
 
Gjërat e larta në jetë nuk mund t’i arrijmë me ëndrra dhe fantazira, por me vendosmëri dhe me guxim.
 
 


[1] Nahl, 126-127.

[2] Jusuf, 18.

[3] Mearixh, 5.

[4] Rrad, 22-24.

[5] Lukman, 17.

[6] Ali Imran, 200.

/ tijemusliman
/ tijemusliman
/ tijemusliman
/ tijemusliman
/ tijemuslimanint
© Të gjitha të drejtat e rezervuara.
info@tijemusliman.com