BALLINA VIDEO URTËSI POROSI HYJNORE CICËRIMA PROFETIKE LUTJET E JETËS KËSHILLA
UrtësiNë fund të gjithë e pranojnë Edhe varka e keqe nganjëherë del fort e dobishme Kisra dhe plaka Dije që çdo mizor do të dalë para Allahut Permbahuni tri gjerave Vetëm te Ti mbështetemi Gjej mbështetje Allahun Ruaje pamjen e jashtme por mos e harro edhe të brendshmenCilësitë e besimtaritPorosi per ata qe jane ne sprove Shoqëria e keqe është shkak i shumë prapësivePrej princit deri te marangozi Kenaqesia me percaktim eshte adhurim Jeta eshte e bukur Mos u bëj lakmues i famës sepse ajo fsheh shumë rreziqe Kurani... libër i begatshëm Virdi i mengjesit Sadaka të bën zemërgjerëMos u hidhëro Nisu për në namaz Fama dhe e keqja që vjen prej saj Prej nga është sajuar lumturia Ne na mjafton Allahu, sa mbrojtës i bukur është Ai Vështirësitë pastrojnë nga mëkatet Makutëria nuk sjell asgjë Përse nuk i shikoni krijesat si janë krijuarHulumto bukuritë e gjithësisë Fyerja dhe sharja nuk mund të dëmtojnë Mos u friko nga qyqarët dhe alarmet e tyre të rreme Shtrati me dhe i Sufjan eth-Theurit Shija e ëmbël e lirisë Lidhur me përcaktimin Konditat për qetësi të shpirtit Lidhu vetëm me Allahun Kujdes me pasurinë, "nuk dështon ai që planifikon" Njerëzit shpesh janë kundër teje, jo për ty Istigfari hap çdo derë Depresioni është derë drejt vetëvrasjes Mos u dekurajo, kjo është rrugë e shkatërrimit Mos u dëshpëro ngase çdo e keqe do të kalojë Mos u dëshpëro dhe bëhu real Kush dëshiron jetë të bukur duhet të stoliset me këto dhjetë cilësi të bukura Na udhëzo në Rrugë të drejtëKërko furnizim, por mos u bëj makut Frytet e mëkatit Mos u dëshpëro, ka ilaç për gjithçka Sillu mirë me njerëzitFrika nga lakmia Recitoni vazhdimisht fjalët: "O Allah, ty të takon madhështia dhe nderi (Ja dhul-Xhelali vel-Ikram)" Mos u dëshpëro, nuk do të vdesësh pa ardhur çasti yt i vdekjesThemelet e lumturisë Shkaqet e lumturisë Mos u dëshpëro ngase e ke njohur Islamin Mos u dëshpëro për shkak të ndonjë të mete fizike, ajo nuk është pengesë në rrugën drejt suksesit Mos u dëshpëro, ti e beson Allahun Mos u dëshpëro, dynjaja nuk ia vlen këtë Mos u dëshpëro për të këqijat ngase nuk e di çka është urtësia dhe fshehtësia e ndodhisë Mos u dëshpëro kur të afrohet vdekja dhe dëgjo këtë tregim Mos u dëshpëro në momentet e fundit të jetës Ec nëpër tokën e gjerë të Allahut Ditët janë mashtruese Mos u dëshpëro nëse ke humbur një organ të trupit, sepse e ke pjesën tjetër të trupit Kënaqësia e largon pikëllimin Mos u dëshpëro, nëse ke mjaft ushqim Mos u dëshpëro, jeta është shumë më e shkurtër se sa pandeh Mos u dëshpëro, Allahu i përgjigjet pabesimtarit, e le më muslimanit dhe besimtarit Besimi është ilaçi më i mirë Mund të ndodhë që në fatkeqësi të ketë ndonjë dobi Mos u dëshpëro nëse nuk je si një person tjetër, nëse nuk je krijuar sipas modelit të tijMos u dëshpëro për shkak të vuajtjes, ngase ajo shpesh ka përfundim të mirë, e as për shkak të sprovës, ngase ajo shpesh është shpërblimMos u dëshpëro nëse ke një kothere bukë, një gllënjkë ujë dhe rroba të vjetruara Mos u çudit nga numri i madh i njerëzve të këqij, por me të mirët, edhe nëse janë të pakëtBota kështu është krijuar Mos u dëshpëro për shkak të sulmeve dhe të britmave kundër teje Mos u dëshpëro për gjëra të parëndësishme ngase kjo botë ka përplot sish Mos u dëshpëro përderisa e beson Allahun Jeta nuk e meriton pikëllimin tonëMos ndalo, mos hezito, por puno, përpiqu dhe mos rri kot Mos u brengos për shkak të këshillës së mirë e të dobishme, por pranoje Mos u dëshpëro ngase dëshpërimi të merr fuqinë dhe ta vdes trupin Mos u dëshpëro kur të godet dhembja por pyet veten Mos u dëshpëro dhe ia shtro vetes këto pyetje për sot, dje dhe nesër Fjalët e dijetarëve dhe porositë nga përvojat e disa njerëzve Mos u dëshpëro ngase me bamirësitë tua ke siguruar mirënjohjeLibri është miku më i mirëMos u dëshpëro nëse dikush të harron, zemërohet me ty dhe nuk të ndihmon Mos u dëshpëro, ngase ke vëllezër dhe miq që të shprehin dashuri dhe besnikëriPërse dëshpërohesh kur ke ilaçin me gjashtë përbërës Mos u dëshpëro dhe lexo këto rregulla bazë për lumturi Mos u dëshpëro për shkak të vështirësive Izolimi, vetmia dhe ndikimi pozitiv te njeriu Mos u identifiko me dikë tjetër! Mos u dëshpëro, gjithnjë ka gjëra të cilat e lehtësojnë vështirësinë Mos u dëshpëro për shkak të furnizimit! Mos u dëshpëro me sjelljet e njerëzve ndaj teje por shikoje reagimin e tyre me KrijuesinMos u dëshpëro, ngase në vështirësitë dhe durimin e vuajtjeve qëndron rruga drejt fitores, lumturisë dhe suksesit Mos u dëshpëro nëse dëgjon fjalë të këqija, ngase lakmia është sëmundje e moçmeMos u dëshpëro, përderisa u bën mirë njerëzve! Mos u dëshpëro dhe ndërgjegjësohu për vlerën e asaj për çka po mërzitesh Mos u dëshpëro dhe mos shiko ç’bëjnë njerëzia Mos u dëshpëro për shkak fjalëve të këqijve dhe të lakmitarëve Mos u dëshpëro për shkak të asaj çka pritet të ndodhëMos u dëshpëro për shkak të numrin të pakët të atyre që japin lëmoshë, ngase ata sjellin shpëtimMos u dëshpëro për ata që e mohojnë bamirësinë dhe diturinë tëndeMos u dëshpëro dhe merr atë që të ka dhënë Allahu Mos u dëshpëro dhe flaki tej brengat Mos u dëshpëro, përderisa u bën mirë njerëzve! Mos u dëshpëro dhe mos e humb shpresën për mëshirën e Allahut Mos u dëshpëro dhe kujtoje vazhdimisht Allahun Mos u dëshpëro, por kërko shumë falje, ngase Zotit tënd i pëlqen të falë mëkate Mos u dëshpëro dhe prit dalje dhe shpëtim Mos u dëshpëro, ngase gjithçka tashmë është caktuar dhe është shkruar Mos u dëshpëro ngase Zoti yt falë mëkate dhe pranon pendime Tejkalo shqetësimet dhe brengat Dëboje mërzinë nga jeta jote Lumturia e shokëve të të Dërguarit (paqja e Allahut qoftë mbi ta) Frenimi i emocioneve Arti i të qenit i lumtur E mira e diturisëBuzëqeshu Pikëllimi me Islam nuk është i lejuar as i preferuarDhe kështu u bëmë popullin më të drejtë Kujto Xhenetin, hapësira e të cilit është sa qiejt dhe Toka Ji i kënaqur me atë çfarë të ka caktuar Allahu, do të jesh njeriu më i pasur Mos u thyej nga gjëra të parëndësishmeNuk janë të gjitha problemet e kësaj bote problemet tuaDurimi është pasuri Thuaj: Udhëtoni nëpër Tokë Namazi, namazi... Merr mësim nga ata që janë në sprovë Prano jetën ashtu siç është Kur përmendet Allahu, zemrat vërtet qetësohen! Merre mjaltin por mos e thyej kosheren Besimi është vetë jeta! Dhuratë nga Allahu Shtëpia le të jetë e gjerë Ai është, i cili i përgjigjet nevojtarit, kur ky i drejtohetKrijo prej limonit pije të ëmbël Po, me të vërtetë, me vuajtjen vjen edhe kënaqësiaPërcaktimi i Zotit Mos u bëj parazit Plotëso kohën e lirë me punë Bamirësia ndaj të tjerëve të bën zemërgjerë Mos prit mirënjohje nga askush Si t’i kundërvihemi kritikës qëllimkeqe? Lere të ardhmen të vijëDita është vetëm e jotjaÇka u bë, u bë Mendo dhe bëhu mirënjohësJeto i lumturO Allah!
Mos u dshpro prderisa e beson Allahun
Mos u dëshpëro përderisa e beson Allahun
Aid el Karni
Dije se  imani, besimi në Allahun, është shkak i çdo kënaqësie, qetësie, paqe e sigurie. Jeta shndërrohet në kaos dhe në fatkeqësi kur njeriu fillon të dyshojë dhe nuk beson.
Në jetën time kam takuar plot njerëz shumë të ditur, madje edhe gjenial, në zemrat e të cilëve nuk ka pasur dritë dhe udhëzim të Allahut, ata as që kanë pasur diç të thonë lidhur me Sheriatin.
Ebu Ala el-Meari lidhur me Sheriatin ka deklaruar: "Kundërthënie, për të cilën nuk mund të themi gjë."
Raziu deklaron: "Kufiri i përsiatjes logjike dhe i arritjes."
Xhuvejni i cili nuk ka ditur për Allahun, deklaron: "Më ka hutuar tërësisht Hemedani, më ka hutuar tërësisht Hemedani."
Ibën Sina pohon: "Mendja aktive është ajo që ndikon në kozmos."
Ilja Ebu Madi deklaron:
 
Erdha, por nuk e di nga,
shikova rrugën përpara dhe u nisa.
 
Shembuj të ngjashëm ka shumë, por të gjithë janë larg nga e vërteta.
E kam kuptuar vetë që njeriu është i lumtur në masë të besimit të tij. Sa më dyshues, më shumë ankohet dhe vuan. Edhe deklarimet e njerëzve të urtë e dëshmojnë këtë pohim. Fjalët e tyre janë rezultat i çrregullimit të vjetër, i mosbesimit dhe i mendjemadhësisë dhe ngjasojnë me deklarimin e faraonit:
"Unë jam zoti juaj më i madh!, tha ai."[1]  
Ose ndonjë fjalë tjetër të dalë nga goja e këtij tirani:
"O pari, tha faraoni, unë nuk e di që ju keni zot tjetër pos meje, kurse ti, o Haman, më pjek tulla dhe më ndërto një pirg që të ngjitem te Zoti i Musait, ngase unë mendoj që ai është vërtet gënjeshtar! Kurse ai dhe ushtritë e tij silleshin në Tokë pa kurrfarë baze dhe mendonin se nuk do të kthehen te Ne, andaj Ne i kapëm edhe atë edhe ushtritë e tij dhe i flakëm në det; shiko si kanë përfunduar jobesimtarët."[2]
Sa të tmerrshme dhe të trishtuara janë këto fjalë të jobesimtarëve.
Xhems Elen në librin e vet Si mendon njeriu deklaron: "Njeriu mund ta zbulojë lehtë që gjërat dhe personat ndryshojnë në harmoni me mendimin dhe qëndrimin e tij ndaj tyre. Do të habiteshe se si ndryshon gjendja materiale e një personi kur ai e ndryshon mendimin e tij. Diç e shenjtë, që përcakton qëllimet tona, është shpirti."
Lidhur me mënyrën e gabuar të të menduarit dhe ndikimin e tij flet Allahu i Madhërishëm në Kuran:
"Ju keni pandehur që i Dërguari dhe besimtarët nuk do t’i kthehen kurrë familjeve të veta; zemrat tuaja ishin të kënaqura për shkak të kësaj dhe ju menduat për më të keqen, ju jeni popull me shpirt të prishur."[3]  
"Pastaj, pas vështirësisë, ju dhuroi qetësi, disa prej jush i zuri gjumi, e të tjerët interesoheshin vetëm për vete, duke menduar për Allahun atë që nuk është e vërtetë, siç pandehin gojëkëqijtë dhe duke deklaruar: Ku është fitorja që na ishte premtuar? Thuaj: Për gjithçka vendos vetëm Allahu! Ata fshehin në vete atë që nuk ta shfaqin. Sikur të kishim pyetur për diç, deklarojnë ata, nuk do të vdisnim këtu. Thuaj: Edhe sikur të kishit mbetur në shtëpitë tuaja, ata të cilëve u është përcaktuar të vdesin sërish do të dilnin në vendin e vdekjes së vet, në mënyrë që Allahu ta provojë atë që e keni në gjokset tuaj dhe për të kuptuar atë që keni në zemrat tuaja – e Allahu i di mendimet e secilit."[4]
Në vazhdim Xhems Elen deklaron: "Gjithçka që njeriu realizon është pasojë e mendimeve të tij... njeriu ka mundësi të lëvizë, të zhvillohet dhe të realizojë qëllimet e veta vetëm me ndihmën e këtyre mendimeve. Në të kundërtën, mbetet i dobët, i pafuqishëm dhe i pashpresë."
Lidhur me qëllimet e vendosura dhe mendimet e sinqerta flet Allahu i Madhërishëm:
"Sikur të kishin qëllim të shkonin, me siguri do të përgatitnin për këtë atë që është e nevojshme, por Allahu nuk dëshironte që të shkojnë, andaj i ndali dhe u tha: Rrini me ata që rrinë!"[5]
"Sikur Allahu do ta dinte se prej tyre mund të ketë ndonjë e mirë, do të bënte të dëgjojnë, e sikur do të bënte edhe të dëgjojnë, ata sërish do të sprapseshin, ngase edhe ashtu kthejnë kokën pas."[6]
"Allahu është i kënaqur me ata besimtarë të cilët t’u betuan për besnikëri nën pemë. Ai e dinte ç’ka në zemrat e tyre, andaj lëshoi një qetësi mbi ta dhe do t’i shpërblejë me fitore të shpejtë."[7]  
 
 


[1] Naziat, 24.

[2] Kasas, 38.

[3] Fet`h, 12.

[4] Ali Imran, 154.

[5] Teube, 46.

[6] Enfal, 23.

[7] Fet`h, 18.

/ tijemusliman
/ tijemusliman
/ tijemusliman
/ tijemusliman
/ tijemuslimanint
© Të gjitha të drejtat e rezervuara.
info@tijemusliman.com