BALLINA VIDEO URTËSI POROSI HYJNORE CICËRIMA PROFETIKE KËSHILLA
UrtësiFrytet e mëkatit Mos u dëshpëro, ka ilaç për gjithçka Sillu mirë me njerëzitFrika nga lakmia Recitoni vazhdimisht fjalët: "O Allah, ty të takon madhështia dhe nderi (Ja dhul-Xhelali vel-Ikram)" Mos u dëshpëro, nuk do të vdesësh pa ardhur çasti yt i vdekjesThemelet e lumturisë Shkaqet e lumturisë Mos u dëshpëro ngase e ke njohur Islamin Mos u dëshpëro për shkak të ndonjë të mete fizike, ajo nuk është pengesë në rrugën drejt suksesit Mos u dëshpëro, ti e beson Allahun Mos u dëshpëro, dynjaja nuk ia vlen këtë Mos u dëshpëro për të këqijat ngase nuk e di çka është urtësia dhe fshehtësia e ndodhisë Mos u dëshpëro kur të afrohet vdekja dhe dëgjo këtë tregim Mos u dëshpëro në momentet e fundit të jetës Ec nëpër tokën e gjerë të Allahut Ditët janë mashtruese Mos u dëshpëro nëse ke humbur një organ të trupit, sepse e ke pjesën tjetër të trupit Kënaqësia e largon pikëllimin Mos u dëshpëro, nëse ke mjaft ushqim Mos u dëshpëro, jeta është shumë më e shkurtër se sa pandeh Mos u dëshpëro, Allahu i përgjigjet pabesimtarit, e le më muslimanit dhe besimtarit Besimi është ilaçi më i mirë Mund të ndodhë që në fatkeqësi të ketë ndonjë dobi Mos u dëshpëro nëse nuk je si një person tjetër, nëse nuk je krijuar sipas modelit të tijMos u dëshpëro për shkak të vuajtjes, ngase ajo shpesh ka përfundim të mirë, e as për shkak të sprovës, ngase ajo shpesh është shpërblimMos u dëshpëro nëse ke një kothere bukë, një gllënjkë ujë dhe rroba të vjetruara Mos u çudit nga numri i madh i njerëzve të këqij, por me të mirët, edhe nëse janë të pakëtBota kështu është krijuar Mos u dëshpëro për shkak të sulmeve dhe të britmave kundër teje Mos u dëshpëro për gjëra të parëndësishme ngase kjo botë ka përplot sish Mos u dëshpëro përderisa e beson Allahun Jeta nuk e meriton pikëllimin tonëMos ndalo, mos hezito, por puno, përpiqu dhe mos rri kot Mos u brengos për shkak të këshillës së mirë e të dobishme, por pranoje Mos u dëshpëro ngase dëshpërimi të merr fuqinë dhe ta vdes trupin Mos u dëshpëro kur të godet dhembja por pyet veten Mos u dëshpëro dhe ia shtro vetes këto pyetje për sot, dje dhe nesër Fjalët e dijetarëve dhe porositë nga përvojat e disa njerëzve Mos u dëshpëro ngase me bamirësitë tua ke siguruar mirënjohjeLibri është miku më i mirëMos u dëshpëro nëse dikush të harron, zemërohet me ty dhe nuk të ndihmon Mos u dëshpëro, ngase ke vëllezër dhe miq që të shprehin dashuri dhe besnikëriPërse dëshpërohesh kur ke ilaçin me gjashtë përbërës Mos u dëshpëro dhe lexo këto rregulla bazë për lumturi Mos u dëshpëro për shkak të vështirësive Izolimi, vetmia dhe ndikimi pozitiv te njeriu Mos u identifiko me dikë tjetër! Mos u dëshpëro, gjithnjë ka gjëra të cilat e lehtësojnë vështirësinë Mos u dëshpëro për shkak të furnizimit! Mos u dëshpëro me sjelljet e njerëzve ndaj teje por shikoje reagimin e tyre me KrijuesinMos u dëshpëro, ngase në vështirësitë dhe durimin e vuajtjeve qëndron rruga drejt fitores, lumturisë dhe suksesit Mos u dëshpëro nëse dëgjon fjalë të këqija, ngase lakmia është sëmundje e moçmeMos u dëshpëro, përderisa u bën mirë njerëzve! Mos u dëshpëro dhe ndërgjegjësohu për vlerën e asaj për çka po mërzitesh Mos u dëshpëro dhe mos shiko ç’bëjnë njerëzia Mos u dëshpëro për shkak fjalëve të këqijve dhe të lakmitarëve Mos u dëshpëro për shkak të asaj çka pritet të ndodhëMos u dëshpëro për shkak të numrin të pakët të atyre që japin lëmoshë, ngase ata sjellin shpëtimMos u dëshpëro për ata që e mohojnë bamirësinë dhe diturinë tëndeMos u dëshpëro dhe merr atë që të ka dhënë Allahu Mos u dëshpëro dhe flaki tej brengat Mos u dëshpëro, përderisa u bën mirë njerëzve! Mos u dëshpëro dhe mos e humb shpresën për mëshirën e Allahut Mos u dëshpëro dhe kujtoje vazhdimisht Allahun Mos u dëshpëro, por kërko shumë falje, ngase Zotit tënd i pëlqen të falë mëkate Mos u dëshpëro dhe prit dalje dhe shpëtim Mos u dëshpëro, ngase gjithçka tashmë është caktuar dhe është shkruar Mos u dëshpëro ngase Zoti yt falë mëkate dhe pranon pendime Tejkalo shqetësimet dhe brengat Dëboje mërzinë nga jeta jote Lumturia e shokëve të të Dërguarit (paqja e Allahut qoftë mbi ta) Frenimi i emocioneve Arti i të qenit i lumtur E mira e diturisëBuzëqeshu Pikëllimi me Islam nuk është i lejuar as i preferuarDhe kështu u bëmë popullin më të drejtë Kujto Xhenetin, hapësira e të cilit është sa qiejt dhe Toka Ji i kënaqur me atë çfarë të ka caktuar Allahu, do të jesh njeriu më i pasur Mos u thyej nga gjëra të parëndësishmeNuk janë të gjitha problemet e kësaj bote problemet tuaDurimi është pasuri Thuaj: Udhëtoni nëpër Tokë Namazi, namazi... Merr mësim nga ata që janë në sprovë Prano jetën ashtu siç është Kur përmendet Allahu, zemrat vërtet qetësohen! Merre mjaltin por mos e thyej kosheren Besimi është vetë jeta! Dhuratë nga Allahu Shtëpia le të jetë e gjerë Ai është, i cili i përgjigjet nevojtarit, kur ky i drejtohetKrijo prej limonit pije të ëmbël Po, me të vërtetë, me vuajtjen vjen edhe kënaqësiaPërcaktimi i Zotit Mos u bëj parazit Plotëso kohën e lirë me punë Bamirësia ndaj të tjerëve të bën zemërgjerë Mos prit mirënjohje nga askush Si t’i kundërvihemi kritikës qëllimkeqe? Lere të ardhmen të vijëDita është vetëm e jotjaÇka u bë, u bë Mendo dhe bëhu mirënjohësJeto i lumturO Allah!
Mos u dshpro pr gjra t parndsishme ngase kjo bot ka prplot sish
Mos u dëshpëro për gjëra të parëndësishme ngase kjo botë ka përplot sish
Aid el Karni
Njëri prej njerëzve shembullorë dhe të njohur ishte flakur në mesin e luanëve të egër, por Allahu e shpëtoi. Pas kësaj njerëzit e pyetën: "Çka mendove kur të flakën?"
"Mendova nëse pështyma e luanit është e pastër apo jo." (nga frika si do të dalë para Zotit – vër. përkth.) – u përgjigj ky njeri i mirë.
Dijetarët për të kanë folur vetëm fjalë të mira dhe mirënjohje.
 
Kujtova Allahun dhe dënimin e Tij,
ndërsa shijoja të mirat e shumta.
 
Ndaj harrova të gjitha kënaqësitë,
nga frika ç’ka thënë Zoti Një.
 
Allahu i Madhërishëm njerëzit dhe besimtarët e mirë i dallon në bazë të qëllimeve dhe të intencave të tyre:
"Pastaj, pas vështirësisë, ju dërgoi qetësi, disa prej jush i zuri gjumi, kurse të tjerët u kujdesën vetëm për vete, duke trilluar për Allahun atë çka nuk është e vërtetë, siç mendojnë gojëkëqijtë dhe duke deklaruar: Ku është fitorja që na është premtuar? Thuaj: Për gjithçka vendos vetëm Allahu! Ata fshehin në vete atë që nuk ta tregojnë ty. Sikur të kishim pyetur për diç, deklarojnë ata, nuk do të vdisnim këtu. Thuaj: Edhe po të qëndronit në shtëpitë tuaja, ata të cilëve u është caktuar të vdesin sërish do të dilnin në vendin e vdekjes së vet, në mënyrë që Allahu të provojë atë që ndodhet në gjokset tuaj dhe për të hulumtuar atë që ndodhet në zemrat tuaja – ndërsa Allahu i njeh mendimet e secilit."[1]
Ibën Kajim ka deklaruar se madhështia e njeriut matet me ambiciet dhe synimet e tij!!
Një njeri i mençur ka deklaruar: "Më trego për ambiciet e njerëzve dhe unë do të tregoj çfarë janë ata!"
 
Kush dëshiron, Allahu e shpie në qendër të Bagdadit,
e kush dëshiron, do ta sjellë vetëm deri te paralarjet.
 
Në kohën e një avarie të anijes një rob i mirë filloi të mbytej dhe filloi të lajë fytyrën, duart e këmbët duke marrë abdes. Mirëpo, iu zu fryma, dallgët e mbuluan. Më pas deti e hodhi në breg dhe njerëzit e pyetën përse e kishte bërë këtë. Ai u përgjigj se deshi të merrte abdes për të shkuar i pastër para Allahut.
 
Allahu të bekoftë gjithnjë dhe me çdo të mirë,
në fatkeqësi nuk harrove të kujtosh Zotin tënd.
 
Për çdo përpëlitje sysh pason shpërblimi,
si dhe për trimëri në momentin kur të afrohet vdekja.
 
Imam Ahmedi në çastin e vdekjes kishte kërkuar nga njerëzit që t’i japin abdes, gjë që ata e bënë!!
"E sa shumë kanë qenë të Dërguarit krahas të cilëve kanë luftuar shumë besimtarë të sinqertë, duke mos u stepur për shkak të vështirësive që u ndodhnin në rrugën e Allahut dhe pa u sprapsur e as dorëzuar – ndërsa Allahu i do të qëndrueshmit – dhe vetëm deklaronin: Zoti ynë, na fal gabimet tona dhe pamaturinë tonë në veprimet tona, si dhe na forco hapat tanë dhe na ndihmo kundër popullit që nuk beson! Dhe Allahu u dha shpërblim në këtë botë, ndërsa në botën tjetër do të dhurojë shpërblim më të madh se që e kanë merituar, - ndërsa Allahu i do ata që kryejnë vepra të mira."[2]


[1] Ali Imran, 152.

[2] Ali Imran, 146–148.

/ tijemusliman
/ tijemusliman
/ tijemusliman
/ tijemusliman
/ tijemuslimanint
© Të gjitha të drejtat e rezervuara.
info@tijemusliman.com