BALLINA VIDEO URTËSI POROSI HYJNORE CICËRIMA PROFETIKE LUTJET E JETËS KËSHILLA ÇKA ËSHTË ISLAMI?
UrtësiÇka mbjell, do të korrëshMos e nencmo asnjerin Shuaje zjarrin e armiqesise para se te merr flake Nese je i shendetshem dhe i ngopur, e tere bota eshte e jotja Pergatitu per veshtiresi Njeriu mund te jete i qete edhe ne varferi Shqetesimi nuk te sjell asgje te mire Jane te humbur ata qe i luten dikujt tjeter pos Allahut Sa mosmirenjohes qe jemi Fatkeqit e vertete Te lumturit e vertete Rrëfimi per sahabiun Xhulejbib (Allahu qofte i kenaqur me te) Stolitë më të mëdha të njeriut Ndersa kur semurem, Ai me sheron Thesaret e mbeturaBegatia eshte sproveUdherrefyesit per kerkues Allahu i mbron besimtaret Shendeti dhe koha e lire Kujdesu per vellain tend Frytet e kenaqesise Merr mesim nga sprovat O njeri, mos u deshpero Optimizmi dhe pesimizmiMos u deshpero, armiku yt do te gezohetBesimtaret dhe jobesimtaret grinden per Zotin e tyreMos u deshpero ditet jane te ndryshme Allahu Mos u dëshpero dhe shiko argumentet e mrekullueshme te Allahut në kozmos Mos u deshpro dhe dije se vetem permes leximit mund te permiresosh dukshem aftesite tua Mos u deshpero per shkak te gjerave materiale ngase ato nuk kane vlere te vertetNë durim jane te gjitha te mirat Mendimi i mire per Allahun largon pikellimin Urtesia ne durim Si kane jetuar me te miret Celesi i lumturiseKuptimi i kesaj bote Armiqte e rregullit te Allahut Perjetesia ne ahiret Veprat e mira dhe virtytet të shpijne ne jete te lumturFama e humbur Nuk ben pa shokUne jam para deres Duaja e mazllumit Denimi i Allahut Tek Allahu arrijne fjalet e bukura Atehere, cfare eshte lumturia? Te kuptuarit e jetes se bukur A nuk ta beme gjoksin te gjere Xheneti dhe XhehenemiSecili e kerkon lumturine, por... Degjo ne qetesi Fjalet e Allahut Zoti nuk ben padrejtesi dhe nuk persekuton Nenat e lavderimit Kujtimi i mire eshte jeta e dyte Lumturine e jep Allahu Kjo mund te jete e mireDituria eshte udhezim dhe ilacE keqja ka edhe ane pozitive Dy fjalë të frymëzuara Gjej mbeshtetje te Allahu Ruaju nga kater gjera! Mos ke frike! Me te vertete, ti do te ngadhenjeshFeja jonë eshte tolerante Detyrimet ndaj vellezerve Ki kujdes nga pasionetBazat e rehatiseMos u deshpro, feja jone eshte e lehte Dashuria e verteteShperblimi yt eshte XhenetiNamazi i natësUdhetoni dhe lexoni ajetet per fuqine Rrethohu gjithnjë me miq Jeni të kujdesshëm Llogarite vetveten Lexo shume dhe mendo Dituria e dobishme dhe e dëmshme Veprat e mira janë rruga e lumturisë Minutat e jetës tënde janë të shtrenjta Perkushtoju punes se dobishme Mos u deshpero per shkak te furnizimit ngase cdo gje e ka afatin e vet te percaktuarNatyra qe e krijoi Allahu Vullneti i celikte Ekzistojne shkalle te ndryshme te mosbesimit Besimi eshte rruga e shpetimitSi përsiatin të paditurit!?!Në fund të gjithë e pranojnëEdhe varka e keqe nganjëherë del fort e dobishme Kisra dhe plaka Dije që çdo mizor do të dalë para Allahut Permbahuni tri gjerave Vetëm te Ti mbështetemi Gjej mbështetje Allahun Ruaje pamjen e jashtme por mos e harro edhe të brendshmenCilësitë e besimtaritPorosi per ata qe jane ne sprove Shoqëria e keqe është shkak i shumë prapësivePrej princit deri te marangozi Kenaqesia me percaktim eshte adhurim Jeta eshte e bukur Mos u bëj lakmues i famës sepse ajo fsheh shumë rreziqe Kurani... libër i begatshëm Virdi i mengjesit Sadaka të bën zemërgjerëMos u hidhëro Nisu për në namaz Fama dhe e keqja që vjen prej saj Prej nga është sajuar lumturia Ne na mjafton Allahu, sa mbrojtës i bukur është Ai Vështirësitë pastrojnë nga mëkatet Makutëria nuk sjell asgjë Përse nuk i shikoni krijesat si janë krijuarHulumto bukuritë e gjithësisë Fyerja dhe sharja nuk mund të dëmtojnë Mos u friko nga qyqarët dhe alarmet e tyre të rreme Shtrati me dhe i Sufjan eth-Theurit Shija e ëmbël e lirisë Lidhur me përcaktimin Konditat për qetësi të shpirtit Lidhu vetëm me Allahun Kujdes me pasurinë, "nuk dështon ai që planifikon" Njerëzit shpesh janë kundër teje, jo për ty Istigfari hap çdo derë Depresioni është derë drejt vetëvrasjes Mos u dekurajo, kjo është rrugë e shkatërrimit Mos u dëshpëro ngase çdo e keqe do të kalojë Mos u dëshpëro dhe bëhu real Kush dëshiron jetë të bukur duhet të stoliset me këto dhjetë cilësi të bukura Na udhëzo në Rrugë të drejtëKërko furnizim, por mos u bëj makut Frytet e mëkatit Mos u dëshpëro, ka ilaç për gjithçka Sillu mirë me njerëzitFrika nga lakmia Recitoni vazhdimisht fjalët: "O Allah, ty të takon madhështia dhe nderi (Ja dhul-Xhelali vel-Ikram)" Mos u dëshpëro, nuk do të vdesësh pa ardhur çasti yt i vdekjesThemelet e lumturisë Shkaqet e lumturisë Mos u dëshpëro ngase e ke njohur Islamin Mos u dëshpëro për shkak të ndonjë të mete fizike, ajo nuk është pengesë në rrugën drejt suksesit Mos u dëshpëro, ti e beson Allahun Mos u dëshpëro, dynjaja nuk ia vlen këtë Mos u dëshpëro për të këqijat ngase nuk e di çka është urtësia dhe fshehtësia e ndodhisë Mos u dëshpëro kur të afrohet vdekja dhe dëgjo këtë tregim Mos u dëshpëro në momentet e fundit të jetës Ec nëpër tokën e gjerë të Allahut Ditët janë mashtruese Mos u dëshpëro nëse ke humbur një organ të trupit, sepse e ke pjesën tjetër të trupit Kënaqësia e largon pikëllimin Mos u dëshpëro, nëse ke mjaft ushqim Mos u dëshpëro, jeta është shumë më e shkurtër se sa pandeh Mos u dëshpëro, Allahu i përgjigjet pabesimtarit, e le më muslimanit dhe besimtarit Besimi është ilaçi më i mirë Mund të ndodhë që në fatkeqësi të ketë ndonjë dobi Mos u dëshpëro nëse nuk je si një person tjetër, nëse nuk je krijuar sipas modelit të tijMos u dëshpëro për shkak të vuajtjes, ngase ajo shpesh ka përfundim të mirë, e as për shkak të sprovës, ngase ajo shpesh është shpërblimMos u dëshpëro nëse ke një kothere bukë, një gllënjkë ujë dhe rroba të vjetruara Mos u çudit nga numri i madh i njerëzve të këqij, por me të mirët, edhe nëse janë të pakëtBota kështu është krijuar Mos u dëshpëro për shkak të sulmeve dhe të britmave kundër teje Mos u dëshpëro për gjëra të parëndësishme ngase kjo botë ka përplot sish Mos u dëshpëro përderisa e beson Allahun Jeta nuk e meriton pikëllimin tonëMos ndalo, mos hezito, por puno, përpiqu dhe mos rri kot Mos u brengos për shkak të këshillës së mirë e të dobishme, por pranoje Mos u dëshpëro ngase dëshpërimi të merr fuqinë dhe ta vdes trupin Mos u dëshpëro kur të godet dhembja por pyet veten Mos u dëshpëro dhe ia shtro vetes këto pyetje për sot, dje dhe nesër Fjalët e dijetarëve dhe porositë nga përvojat e disa njerëzve Mos u dëshpëro ngase me bamirësitë tua ke siguruar mirënjohjeLibri është miku më i mirëMos u dëshpëro nëse dikush të harron, zemërohet me ty dhe nuk të ndihmon Mos u dëshpëro, ngase ke vëllezër dhe miq që të shprehin dashuri dhe besnikëriPërse dëshpërohesh kur ke ilaçin me gjashtë përbërës Mos u dëshpëro dhe lexo këto rregulla bazë për lumturi Mos u dëshpëro për shkak të vështirësive Izolimi, vetmia dhe ndikimi pozitiv te njeriu Mos u identifiko me dikë tjetër! Mos u dëshpëro, gjithnjë ka gjëra të cilat e lehtësojnë vështirësinë Mos u dëshpëro për shkak të furnizimit! Mos u dëshpëro me sjelljet e njerëzve ndaj teje por shikoje reagimin e tyre me KrijuesinMos u dëshpëro, ngase në vështirësitë dhe durimin e vuajtjeve qëndron rruga drejt fitores, lumturisë dhe suksesit Mos u dëshpëro nëse dëgjon fjalë të këqija, ngase lakmia është sëmundje e moçmeMos u dëshpëro, përderisa u bën mirë njerëzve! Mos u dëshpëro dhe ndërgjegjësohu për vlerën e asaj për çka po mërzitesh Mos u dëshpëro dhe mos shiko ç’bëjnë njerëzia Mos u dëshpëro për shkak fjalëve të këqijve dhe të lakmitarëve Mos u dëshpëro për shkak të asaj çka pritet të ndodhëMos u dëshpëro për shkak të numrin të pakët të atyre që japin lëmoshë, ngase ata sjellin shpëtimMos u dëshpëro për ata që e mohojnë bamirësinë dhe diturinë tëndeMos u dëshpëro dhe merr atë që të ka dhënë Allahu Mos u dëshpëro dhe flaki tej brengat Mos u dëshpëro, përderisa u bën mirë njerëzve! Mos u dëshpëro dhe mos e humb shpresën për mëshirën e Allahut Mos u dëshpëro dhe kujtoje vazhdimisht Allahun Mos u dëshpëro, por kërko shumë falje, ngase Zotit tënd i pëlqen të falë mëkate Mos u dëshpëro dhe prit dalje dhe shpëtim Mos u dëshpëro, ngase gjithçka tashmë është caktuar dhe është shkruar Mos u dëshpëro ngase Zoti yt falë mëkate dhe pranon pendime Tejkalo shqetësimet dhe brengat Dëboje mërzinë nga jeta jote Lumturia e shokëve të të Dërguarit (paqja e Allahut qoftë mbi ta) Frenimi i emocioneve Arti i të qenit i lumtur E mira e diturisëBuzëqeshu Pikëllimi me Islam nuk është i lejuar as i preferuarDhe kështu u bëmë popullin më të drejtë Kujto Xhenetin, hapësira e të cilit është sa qiejt dhe Toka Ji i kënaqur me atë çfarë të ka caktuar Allahu, do të jesh njeriu më i pasur Mos u thyej nga gjëra të parëndësishmeNuk janë të gjitha problemet e kësaj bote problemet tuaDurimi është pasuri Thuaj: Udhëtoni nëpër Tokë Namazi, namazi... Merr mësim nga ata që janë në sprovë Prano jetën ashtu siç është Kur përmendet Allahu, zemrat vërtet qetësohen! Merre mjaltin por mos e thyej kosheren Besimi është vetë jeta! Dhuratë nga Allahu Shtëpia le të jetë e gjerë Ai është, i cili i përgjigjet nevojtarit, kur ky i drejtohetKrijo prej limonit pije të ëmbël Po, me të vërtetë, me vuajtjen vjen edhe kënaqësiaPërcaktimi i Zotit Mos u bëj parazit Plotëso kohën e lirë me punë Bamirësia ndaj të tjerëve të bën zemërgjerë Mos prit mirënjohje nga askush Si t’i kundërvihemi kritikës qëllimkeqe? Lere të ardhmen të vijëDita është vetëm e jotjaÇka u bë, u bë Mendo dhe bëhu mirënjohësJeto i lumturO Allah!
Ki kujdes nga pasionet
Ki kujdes nga pasionet
Aid el Karni
 
Njeriu duhet të ketë kujdes dhe të ruhet mirë nga epshet. Ato e shpijnë në devijim, i njollosin zemrën dhe ia rrënojnë jetën. Nëse muslimani dëshiron të jetë i lumtur, duhet të ruhet nga "vajtimet e rrema poetike", në të cilat poetët lartësojnë pasionin e vet dhe trillet e ulëta. Këto janë poezi në të cilat madhërohet dhembja e ndarjes, dëshira për bashkim fizik dhe të ngjashme.
 
"Pa Më thuaj kush mund të udhëzojë atë që e merr pasionin e vet për zot, atë të cilin Allahu, duke e njohur, e ka lënë në devijim dhe i ka vulosur veshët dhe zemrën e tij, kurse në sy i ka vënë perde? Kush, nëse jo Allahu, do t’ia tregojë Rrugën e drejtë? Përse nuk mbledhin mendjen?"[1]
 
"Dhe mos dëgjo atë, zemrën e të cilit e kemi lënë indiferent ndaj Nesh, të cilët kanë ndjekur pasionin e vet dhe veprimet e të cilëve janë larg logjikës."[2]  
 
"Dhe prandaj të mos devijojë assesi nga besimi ndaj Tij, ai i cili nuk i beson Atij dhe i cili e ndjek pasionin e vet, e të bëhesh prej të humburve."[3]
 
"Pa Më thuaj, a do të jesh ti rojtar për atë që e ka marrë pasionin e vet për zot."[4]  
 
Një poet ka thënë:
 
 
 
Unë e kam caktuar ndëshkimin tim,
 
ngase i jam dorëzuar pasionit me vetëdije.
 
 
 
Këto vargje mund t’i hasim shpesh në poezinë e Andaluzisë, Spanjës Islame, ngase ata çonin një jetë jashtëzakonisht materialiste dhe i ishin dorëzuar pasioneve dhe luksit.
 
 
 
Njerëzit janë ankuar në lidhje me dhimbjen e ndarjes para meje,
 
dhe janë të neveritur nga rrethi i jetës dhe i vdekjes.
 
 
 
Por si ajo në të cilën unë isha i përfshirë,
 
unë nuk kam dëgjuar e as nuk kam parë.
 
 
 
Nëse nganjëherë na mashtron pasioni, duhet ta kujtojmë Allahun dhe ta përmendim emrin e Tij, ngase kurthet e djallit janë shumë të thella. Nga errësirat e tij mund t’na shpëtojë vetëm Allahu duke na nxjerrë në dritën e së Vërtetës.
 
"Kurse kur shejtani përpiqet të nxitë mendime të prapa, ti kërko shpëtim te Allahu, ngase Ai, vërtet, dëgjon gjithçka dhe di çdo gjë."[5]  
 
"Ata që kanë frikë nga Allahu, sapo u vjen ndonjë mendim i lig nga shejtani, përmenden dhe sakaq vijnë në vete."[6]  
 
Çdo njëri që dëshiron të shërohet nga kjo sëmundje e fëlliqur duhet ta lexojë librin e Ibën Kajim el-Xhevzie Sëmundja dhe ilaçi ose Përgjigjja e plotë atij që kërkon ilaç të përsosur.
 
Shkaqet për pasim të pasionit janë:
 
1.         Zemra e cila nuk e përmend Allahun, nuk e do, nuk është mirënjohëse dhe nuk e adhuron Atë;
 
2.        Shikimi i gjërave të palejuara, ngase kjo fut pikëllim dhe brenga në zemër. Në hadith thuhet: "Shikimi është shigjetë prej shigjetave të shejtanit."
 
"Thuaju besimtarëve të ulin shikimet e tyre dhe të kujdesen për vendet e tyre të turpit; kjo është më mirë për ta, ngase Allahu, me të vërtetë, e di gjithë çka punojnë."[7]  
 
"Kur e drejton shikimin aty ku nuk duhet, në zemër të hyjnë shqetësime e brenga.";
 
 
 
Kur shikimin e ke dërguar si udhëheqës,
 
për çdo sy që e përcjell pamjen.
 
 
 
Pashë gjithë atë që je në gjendje,
 
por pse nuk bën për disa gjëra durim.
 
 
 
3.        Përkushtimi jo i plotë ndaj Allahut, dhikri, lutjet dhe nafilet e pamjaftueshme.
 
"Tregoju Librin që po të shpallet dhe fal namaz, me të vërtetë lutja largon nga shfrenimi dhe nga çdo gjë që është e shëmtuar; kryerja e lutjes është bindja më e madhe! – Kurse Allahu e di çka punoni."[8]
 
Ilaçi kundër ndjekjes së pasionit:
 
1.       Përkushtimi i sinqertë dhe kryerja e adhurimit. Lutje Allahut për shërim;
 
"Ajo e dëshiroi atë; por edhe Jusufi do ta kishte dëshiruar atë, sikur të mos kishte parë provën e Zotit të vet. Kështu e larguam nga e keqja dhe vepra e shëmtuar, sepse ai, në të vërtetë, ishte nga robërit Tanë të sinqertë."[9]
 
2.      Ulja e shikimit dhe ruajtja e organeve seksuale;
 
"Dhe të cilët i ruajnë vendet e tyre të turpit."[10];
 
3.      Largimi nga vendet në të cilat nuk përmendet emri i Allahut dhe ku kryhen mëkate;
 
4.      Përkushtimi në kryerjen e veprave të mira;
 
"Me të vërtetë, ata nxitonin për vepra të mira dhe Na luteshin, me shpresë e frikë dhe ishin të përulur ndaj Nesh."[11]
 
5.      Martesa sipas sheriatit.
 
"Dhe një prej dëshmive të Tij është ajo që për ju, nga lloji juaj, krijoi femrën që të preheni pranë tyre dhe që midis jush krijo dashuri dhe mëshirë; me të vërtetë, këto janë mësime për njerëzit të cilët mendojnë. "[12]  
 
"Nëse keni frikë se nuk bëni drejtësi ndaj jetimeve, atëherë, martohuni me ato gra që ju pëlqejnë: me dy, me tri apo me katër; e, nëse frikësoheni se nuk do të jeni të drejtë ndaj të gjithave njësoj, atëherë mjaftohuni me një grua ose me atë që e keni në pushtetin tuaj. Në këtë mënyrë do t’i ruheni padrejtësisë më lehtë."[13]
 
I Dërguari (paqja dhe mëshira e Allahut qoftë mbi të), shpesh i nxiste të rinjtë të martohen nëse kanë mundësi për këtë.
 
 
 
 
 


[1] Gashije, 23.

[2] Kehf, 28.

[3] Ta-Ha, 16.

[4] Furkan, 43.

[5] Fusilet, 36.

[6] Araf, 201.

[7] Nur, 30.

[8] Ankebut, 45.

[9] Jusuf, 24.

[10] Mu'minun, 5.

[11] Enbija, 90.

[12] Rrum, 21.

[13] Nisa, 3.

/ tijemusliman
/ tijemusliman
/ tijemusliman
/ tijemusliman
/ tijemuslimanint
© Të gjitha të drejtat e rezervuara.
info@tijemusliman.com