BALLINA VIDEO URTËSI POROSI HYJNORE CICËRIMA PROFETIKE LUTJET E JETËS KËSHILLA ÇKA ËSHTË ISLAMI?
UrtësiÇka mbjell, do të korrëshMos e nencmo asnjerin Shuaje zjarrin e armiqesise para se te merr flake Nese je i shendetshem dhe i ngopur, e tere bota eshte e jotja Pergatitu per veshtiresi Njeriu mund te jete i qete edhe ne varferi Shqetesimi nuk te sjell asgje te mire Jane te humbur ata qe i luten dikujt tjeter pos Allahut Sa mosmirenjohes qe jemi Fatkeqit e vertete Te lumturit e vertete Rrëfimi per sahabiun Xhulejbib (Allahu qofte i kenaqur me te) Stolitë më të mëdha të njeriut Ndersa kur semurem, Ai me sheron Thesaret e mbeturaBegatia eshte sproveUdherrefyesit per kerkues Allahu i mbron besimtaret Shendeti dhe koha e lire Kujdesu per vellain tend Frytet e kenaqesise Merr mesim nga sprovat O njeri, mos u deshpero Optimizmi dhe pesimizmiMos u deshpero, armiku yt do te gezohetBesimtaret dhe jobesimtaret grinden per Zotin e tyreMos u deshpero ditet jane te ndryshme Allahu Mos u dëshpero dhe shiko argumentet e mrekullueshme te Allahut në kozmos Mos u deshpro dhe dije se vetem permes leximit mund te permiresosh dukshem aftesite tua Mos u deshpero per shkak te gjerave materiale ngase ato nuk kane vlere te vertetNë durim jane te gjitha te mirat Mendimi i mire per Allahun largon pikellimin Urtesia ne durim Si kane jetuar me te miret Celesi i lumturiseKuptimi i kesaj bote Armiqte e rregullit te Allahut Perjetesia ne ahiret Veprat e mira dhe virtytet të shpijne ne jete te lumturFama e humbur Nuk ben pa shokUne jam para deres Duaja e mazllumit Denimi i Allahut Tek Allahu arrijne fjalet e bukura Atehere, cfare eshte lumturia? Te kuptuarit e jetes se bukur A nuk ta beme gjoksin te gjere Xheneti dhe XhehenemiSecili e kerkon lumturine, por... Degjo ne qetesi Fjalet e Allahut Zoti nuk ben padrejtesi dhe nuk persekuton Nenat e lavderimit Kujtimi i mire eshte jeta e dyte Lumturine e jep Allahu Kjo mund te jete e mireDituria eshte udhezim dhe ilacE keqja ka edhe ane pozitive Dy fjalë të frymëzuara Gjej mbeshtetje te Allahu Ruaju nga kater gjera! Mos ke frike! Me te vertete, ti do te ngadhenjeshFeja jonë eshte tolerante Detyrimet ndaj vellezerve Ki kujdes nga pasionetBazat e rehatiseMos u deshpro, feja jone eshte e lehte Dashuria e verteteShperblimi yt eshte XhenetiNamazi i natësUdhetoni dhe lexoni ajetet per fuqine Rrethohu gjithnjë me miq Jeni të kujdesshëm Llogarite vetveten Lexo shume dhe mendo Dituria e dobishme dhe e dëmshme Veprat e mira janë rruga e lumturisë Minutat e jetës tënde janë të shtrenjta Perkushtoju punes se dobishme Mos u deshpero per shkak te furnizimit ngase cdo gje e ka afatin e vet te percaktuarNatyra qe e krijoi Allahu Vullneti i celikte Ekzistojne shkalle te ndryshme te mosbesimit Besimi eshte rruga e shpetimitSi përsiatin të paditurit!?!Në fund të gjithë e pranojnëEdhe varka e keqe nganjëherë del fort e dobishme Kisra dhe plaka Dije që çdo mizor do të dalë para Allahut Permbahuni tri gjerave Vetëm te Ti mbështetemi Gjej mbështetje Allahun Ruaje pamjen e jashtme por mos e harro edhe të brendshmenCilësitë e besimtaritPorosi per ata qe jane ne sprove Shoqëria e keqe është shkak i shumë prapësivePrej princit deri te marangozi Kenaqesia me percaktim eshte adhurim Jeta eshte e bukur Mos u bëj lakmues i famës sepse ajo fsheh shumë rreziqe Kurani... libër i begatshëm Virdi i mengjesit Sadaka të bën zemërgjerëMos u hidhëro Nisu për në namaz Fama dhe e keqja që vjen prej saj Prej nga është sajuar lumturia Ne na mjafton Allahu, sa mbrojtës i bukur është Ai Vështirësitë pastrojnë nga mëkatet Makutëria nuk sjell asgjë Përse nuk i shikoni krijesat si janë krijuarHulumto bukuritë e gjithësisë Fyerja dhe sharja nuk mund të dëmtojnë Mos u friko nga qyqarët dhe alarmet e tyre të rreme Shtrati me dhe i Sufjan eth-Theurit Shija e ëmbël e lirisë Lidhur me përcaktimin Konditat për qetësi të shpirtit Lidhu vetëm me Allahun Kujdes me pasurinë, "nuk dështon ai që planifikon" Njerëzit shpesh janë kundër teje, jo për ty Istigfari hap çdo derë Depresioni është derë drejt vetëvrasjes Mos u dekurajo, kjo është rrugë e shkatërrimit Mos u dëshpëro ngase çdo e keqe do të kalojë Mos u dëshpëro dhe bëhu real Kush dëshiron jetë të bukur duhet të stoliset me këto dhjetë cilësi të bukura Na udhëzo në Rrugë të drejtëKërko furnizim, por mos u bëj makut Frytet e mëkatit Mos u dëshpëro, ka ilaç për gjithçka Sillu mirë me njerëzitFrika nga lakmia Recitoni vazhdimisht fjalët: "O Allah, ty të takon madhështia dhe nderi (Ja dhul-Xhelali vel-Ikram)" Mos u dëshpëro, nuk do të vdesësh pa ardhur çasti yt i vdekjesThemelet e lumturisë Shkaqet e lumturisë Mos u dëshpëro ngase e ke njohur Islamin Mos u dëshpëro për shkak të ndonjë të mete fizike, ajo nuk është pengesë në rrugën drejt suksesit Mos u dëshpëro, ti e beson Allahun Mos u dëshpëro, dynjaja nuk ia vlen këtë Mos u dëshpëro për të këqijat ngase nuk e di çka është urtësia dhe fshehtësia e ndodhisë Mos u dëshpëro kur të afrohet vdekja dhe dëgjo këtë tregim Mos u dëshpëro në momentet e fundit të jetës Ec nëpër tokën e gjerë të Allahut Ditët janë mashtruese Mos u dëshpëro nëse ke humbur një organ të trupit, sepse e ke pjesën tjetër të trupit Kënaqësia e largon pikëllimin Mos u dëshpëro, nëse ke mjaft ushqim Mos u dëshpëro, jeta është shumë më e shkurtër se sa pandeh Mos u dëshpëro, Allahu i përgjigjet pabesimtarit, e le më muslimanit dhe besimtarit Besimi është ilaçi më i mirë Mund të ndodhë që në fatkeqësi të ketë ndonjë dobi Mos u dëshpëro nëse nuk je si një person tjetër, nëse nuk je krijuar sipas modelit të tijMos u dëshpëro për shkak të vuajtjes, ngase ajo shpesh ka përfundim të mirë, e as për shkak të sprovës, ngase ajo shpesh është shpërblimMos u dëshpëro nëse ke një kothere bukë, një gllënjkë ujë dhe rroba të vjetruara Mos u çudit nga numri i madh i njerëzve të këqij, por me të mirët, edhe nëse janë të pakëtBota kështu është krijuar Mos u dëshpëro për shkak të sulmeve dhe të britmave kundër teje Mos u dëshpëro për gjëra të parëndësishme ngase kjo botë ka përplot sish Mos u dëshpëro përderisa e beson Allahun Jeta nuk e meriton pikëllimin tonëMos ndalo, mos hezito, por puno, përpiqu dhe mos rri kot Mos u brengos për shkak të këshillës së mirë e të dobishme, por pranoje Mos u dëshpëro ngase dëshpërimi të merr fuqinë dhe ta vdes trupin Mos u dëshpëro kur të godet dhembja por pyet veten Mos u dëshpëro dhe ia shtro vetes këto pyetje për sot, dje dhe nesër Fjalët e dijetarëve dhe porositë nga përvojat e disa njerëzve Mos u dëshpëro ngase me bamirësitë tua ke siguruar mirënjohjeLibri është miku më i mirëMos u dëshpëro nëse dikush të harron, zemërohet me ty dhe nuk të ndihmon Mos u dëshpëro, ngase ke vëllezër dhe miq që të shprehin dashuri dhe besnikëriPërse dëshpërohesh kur ke ilaçin me gjashtë përbërës Mos u dëshpëro dhe lexo këto rregulla bazë për lumturi Mos u dëshpëro për shkak të vështirësive Izolimi, vetmia dhe ndikimi pozitiv te njeriu Mos u identifiko me dikë tjetër! Mos u dëshpëro, gjithnjë ka gjëra të cilat e lehtësojnë vështirësinë Mos u dëshpëro për shkak të furnizimit! Mos u dëshpëro me sjelljet e njerëzve ndaj teje por shikoje reagimin e tyre me KrijuesinMos u dëshpëro, ngase në vështirësitë dhe durimin e vuajtjeve qëndron rruga drejt fitores, lumturisë dhe suksesit Mos u dëshpëro nëse dëgjon fjalë të këqija, ngase lakmia është sëmundje e moçmeMos u dëshpëro, përderisa u bën mirë njerëzve! Mos u dëshpëro dhe ndërgjegjësohu për vlerën e asaj për çka po mërzitesh Mos u dëshpëro dhe mos shiko ç’bëjnë njerëzia Mos u dëshpëro për shkak fjalëve të këqijve dhe të lakmitarëve Mos u dëshpëro për shkak të asaj çka pritet të ndodhëMos u dëshpëro për shkak të numrin të pakët të atyre që japin lëmoshë, ngase ata sjellin shpëtimMos u dëshpëro për ata që e mohojnë bamirësinë dhe diturinë tëndeMos u dëshpëro dhe merr atë që të ka dhënë Allahu Mos u dëshpëro dhe flaki tej brengat Mos u dëshpëro, përderisa u bën mirë njerëzve! Mos u dëshpëro dhe mos e humb shpresën për mëshirën e Allahut Mos u dëshpëro dhe kujtoje vazhdimisht Allahun Mos u dëshpëro, por kërko shumë falje, ngase Zotit tënd i pëlqen të falë mëkate Mos u dëshpëro dhe prit dalje dhe shpëtim Mos u dëshpëro, ngase gjithçka tashmë është caktuar dhe është shkruar Mos u dëshpëro ngase Zoti yt falë mëkate dhe pranon pendime Tejkalo shqetësimet dhe brengat Dëboje mërzinë nga jeta jote Lumturia e shokëve të të Dërguarit (paqja e Allahut qoftë mbi ta) Frenimi i emocioneve Arti i të qenit i lumtur E mira e diturisëBuzëqeshu Pikëllimi me Islam nuk është i lejuar as i preferuarDhe kështu u bëmë popullin më të drejtë Kujto Xhenetin, hapësira e të cilit është sa qiejt dhe Toka Ji i kënaqur me atë çfarë të ka caktuar Allahu, do të jesh njeriu më i pasur Mos u thyej nga gjëra të parëndësishmeNuk janë të gjitha problemet e kësaj bote problemet tuaDurimi është pasuri Thuaj: Udhëtoni nëpër Tokë Namazi, namazi... Merr mësim nga ata që janë në sprovë Prano jetën ashtu siç është Kur përmendet Allahu, zemrat vërtet qetësohen! Merre mjaltin por mos e thyej kosheren Besimi është vetë jeta! Dhuratë nga Allahu Shtëpia le të jetë e gjerë Ai është, i cili i përgjigjet nevojtarit, kur ky i drejtohetKrijo prej limonit pije të ëmbël Po, me të vërtetë, me vuajtjen vjen edhe kënaqësiaPërcaktimi i Zotit Mos u bëj parazit Plotëso kohën e lirë me punë Bamirësia ndaj të tjerëve të bën zemërgjerë Mos prit mirënjohje nga askush Si t’i kundërvihemi kritikës qëllimkeqe? Lere të ardhmen të vijëDita është vetëm e jotjaÇka u bë, u bë Mendo dhe bëhu mirënjohësJeto i lumturO Allah!
O njeri, mos u deshpero
O njeri, mos u deshpero
Aid el Karni
 
O njeri, ti që je ngopur në këtë jetë, të cilit ditët iu kanë bërë të mërzitshme dhe me plot vuajtje, pikëllim dhe dëshpërim, dije se ekziston shpëtimi, rrugëdalja dhe fitorja e shpejtë. Pas çdo nate vjen dita, pas shiut ngrohë dielli dhe pas vështirësisë vijnë ditët e lumturisë.
 
Gjithandej rreth teje ka gëzime të fshehta që paralajmërojnë të ardhme të ndritshme.
 
"Allahu i plotëson gjithnjë premtimet e Tija."[1]
 
Çdo vështirësi e pikëllim do të kaloj, e pas tyre do të vijnë ditët e gëzimit dhe të lumturisë.
 
"Madhëruar qoftë Allahu, do të deklarojnë ata, i Cili e largoi pikëllimin prej nesh, Zoti ynë, vërtet, falë shumë dhe është bamirës."[2]  
 
O njeri, bindja e fortë largon dyshimin, udhëzimi e dëbon mashtrimin, arsyeja e asgjëson vështirësinë dhe e vërteta e shlyen gënjeshtrën.
 
Drita e së vërtetës e dëbon errësirën e pikëllimit, kurse kënaqësia e asgjëson çdo hidhërim.
 
O njerëz, prapa shkretëtirës së jetëve tuaja ju pret një tokë pjellore me plot begati dhe me plot lumturi. Furnizimin e saj e keni të bollshëm nga kudo edhe nëse jeni në majë të malit të vështirësive, të brengave dhe të stresit, edhe nëse breshëritë e problemeve ju godasin nga të gjitha anët, ato breshëri nuk do të ju prekin nëse i keni shenjat, shpresat dhe dëshirat për tu bërë njeriu më i mirë.
 
O njeri, nëse të ka kapluar pikëllimi dhe pagjumësia, si dhe nëse bërtet në fytyrën e natës:  o natë e gjatë dhe e pafund, përgëzona me agim.
 
Fjalët e Kuranit janë ilaç për të gjithë ata që s’mund të flenë natën për shkak të brengave, të shqetësimeve dhe pikëllimit që i rëndojnë zemrat e tyre.
 
"Me të vërtetë agimi po afron."[3]
 
Vërtet, agimi të mbush me dritë, me gëzim dhe me kënaqësi.
 
O njeri, nëse ke humbur shpresën, mos ndalo, sepse pas horizontit të fshehtë fshihet shpëtimi, e për këtë argument i ke rregullat e qëndrueshme dhe të sinqerta që i ka vendosur Zoti mbi tokë..
 
O njeri, nëse ke mbushur syrin me lot, shuaj lotët tuaja, qetësoje zemrën, sepse mbështetje ke Krijuesin që përkujdeset për ty, Ai kujdeset për ty me mirësi, qetësohu o njeri, Allahu është ngushëllim për të gjithë sytë e përlotur, ngase Ai është plot dashuri, mëshirë dhe falje. Vetëm Ai është gjithnjë pranë robit të Vet dhe vetëm Ai i përgjigjet çdo lutje.
 
O njeri, qetësohu, pasojat janë të mira dhe rezultatet në përfundim janë të rehatshme, si dhe dinjitoze.
 
O besimtar, qetësohu, ngase ti je me Atë që është fuqiplotë, mëshirues dhe i mirë ndaj robërve të Tij. Besimtarët i pret fund i bukur dhe shpërblim i amshuar. Begatia vjen pas skamjes, takimi pas ndarjes dhe udhëzimi pas devijimit.
 
"Ti nuk di, që Allahu mund të japë rast pas kësaj."[4]  
 
Të gjithë të poshtëruarit, të shtypurit dhe të abuzuarit e dinë se Allahu për ta ka përgatitur shpërblim të përhershëm dhe fitore të shpejtë.
 
"Për natën që largohet e për agimin që zbardhëllon."[5]
 
Besimtari duhet të ketë mendime të drejta për Zotin, të shpresojë prej Tij falje dhe mirësi, ngase kur Ai thotë: "Bëhu!", ajo bëhet menjëherë. Allahu e plotëson çdo premtim, vetëm Ai sjell dobi dhe largon dëmet prej njerëzve.
Ai është i mëshirshëm ndaj çdo njërit, në çdo lëvizje të Tij ka urtësi, në çdo çast shpëtim, pas natës vjen agimi, pas thatësirës shiu, jep që të falënderohet, sprovon për t`u ditur durimtarët, jep mirësi për të dëgjuar lavdërimin, zbret sprovën  për të sjellë lutjen dhe për të forcuar kontaktet me Të, e shtrinë litarin që t`i shpeshtohet kërkimi i faljes.
"Lutuni me përulje dhe në vete Zotit tuaj, Ai nuk i do ata që luten me zë tepër të lartë."[6]
"Mos i lakmoni ato gjëra, me anë të cilave Allahu i ka bërë disa nga ju të dallohen mbi të tjerët: meshkujt do të kenë pjesë prej asaj që kanë punuar e po ashtu edhe femrat do të kenë pjesë prej asaj që kanë punuar. Kërkoni prej Allahut nga mirësitë e Tij. Vërtet, Allahu është i Dijshëm për çdo gjë."[7]
 
El-Ala ibën Hadremi me shokët e tij kishte humbur në shkretëtirë. Kur e shpenzuam ushqimin dhe ujin dhe kur ishin në prag të vdekjes për shkak të etjes, El-Ala ngriti duart dhe me dua iu lut Allahut me emrat e Tij të bukur. Pas disa çastesh Allahu lëshoi shiun që u solli shpëtim.
 
"Ai dërgon shi kur ata kanë humbur çdo shpresë dhe e përhap bekimin e Vet; Ai është mbrojtës i vërtetë dhe i vetmi që meriton mirënjohje."[8]  
 


[1] Rrum, 6.

[2] Fatir, 34.

[3] Hud, 81.

[4] Talak, 1.

[5] Mudethir, 33-34.

[6] A'raf, 55.

[7] Nisa, 32.

[8] Shura, 28.

/ tijemusliman
/ tijemusliman
/ tijemusliman
/ tijemusliman
/ tijemuslimanint
© Të gjitha të drejtat e rezervuara.
info@tijemusliman.com