BALLINA VIDEO URTËSI POROSI HYJNORE CICËRIMA PROFETIKE LUTJET E JETËS KËSHILLA ÇKA ËSHTË ISLAMI?
UrtësiÇka mbjell, do të korrëshMos e nencmo asnjerin Shuaje zjarrin e armiqesise para se te merr flake Nese je i shendetshem dhe i ngopur, e tere bota eshte e jotja Pergatitu per veshtiresi Njeriu mund te jete i qete edhe ne varferi Shqetesimi nuk te sjell asgje te mire Jane te humbur ata qe i luten dikujt tjeter pos Allahut Sa mosmirenjohes qe jemi Fatkeqit e vertete Te lumturit e vertete Rrëfimi per sahabiun Xhulejbib (Allahu qofte i kenaqur me te) Stolitë më të mëdha të njeriut Ndersa kur semurem, Ai me sheron Thesaret e mbeturaBegatia eshte sproveUdherrefyesit per kerkues Allahu i mbron besimtaret Shendeti dhe koha e lire Kujdesu per vellain tend Frytet e kenaqesise Merr mesim nga sprovat O njeri, mos u deshpero Optimizmi dhe pesimizmiMos u deshpero, armiku yt do te gezohetBesimtaret dhe jobesimtaret grinden per Zotin e tyreMos u deshpero ditet jane te ndryshme Allahu Mos u dëshpero dhe shiko argumentet e mrekullueshme te Allahut në kozmos Mos u deshpro dhe dije se vetem permes leximit mund te permiresosh dukshem aftesite tua Mos u deshpero per shkak te gjerave materiale ngase ato nuk kane vlere te vertetNë durim jane te gjitha te mirat Mendimi i mire per Allahun largon pikellimin Urtesia ne durim Si kane jetuar me te miret Celesi i lumturiseKuptimi i kesaj bote Armiqte e rregullit te Allahut Perjetesia ne ahiret Veprat e mira dhe virtytet të shpijne ne jete te lumturFama e humbur Nuk ben pa shokUne jam para deres Duaja e mazllumit Denimi i Allahut Tek Allahu arrijne fjalet e bukura Atehere, cfare eshte lumturia? Te kuptuarit e jetes se bukur A nuk ta beme gjoksin te gjere Xheneti dhe XhehenemiSecili e kerkon lumturine, por... Degjo ne qetesi Fjalet e Allahut Zoti nuk ben padrejtesi dhe nuk persekuton Nenat e lavderimit Kujtimi i mire eshte jeta e dyte Lumturine e jep Allahu Kjo mund te jete e mireDituria eshte udhezim dhe ilacE keqja ka edhe ane pozitive Dy fjalë të frymëzuara Gjej mbeshtetje te Allahu Ruaju nga kater gjera! Mos ke frike! Me te vertete, ti do te ngadhenjeshFeja jonë eshte tolerante Detyrimet ndaj vellezerve Ki kujdes nga pasionetBazat e rehatiseMos u deshpro, feja jone eshte e lehte Dashuria e verteteShperblimi yt eshte XhenetiNamazi i natësUdhetoni dhe lexoni ajetet per fuqine Rrethohu gjithnjë me miq Jeni të kujdesshëm Llogarite vetveten Lexo shume dhe mendo Dituria e dobishme dhe e dëmshme Veprat e mira janë rruga e lumturisë Minutat e jetës tënde janë të shtrenjta Perkushtoju punes se dobishme Mos u deshpero per shkak te furnizimit ngase cdo gje e ka afatin e vet te percaktuarNatyra qe e krijoi Allahu Vullneti i celikte Ekzistojne shkalle te ndryshme te mosbesimit Besimi eshte rruga e shpetimitSi përsiatin të paditurit!?!Në fund të gjithë e pranojnëEdhe varka e keqe nganjëherë del fort e dobishme Kisra dhe plaka Dije që çdo mizor do të dalë para Allahut Permbahuni tri gjerave Vetëm te Ti mbështetemi Gjej mbështetje Allahun Ruaje pamjen e jashtme por mos e harro edhe të brendshmenCilësitë e besimtaritPorosi per ata qe jane ne sprove Shoqëria e keqe është shkak i shumë prapësivePrej princit deri te marangozi Kenaqesia me percaktim eshte adhurim Jeta eshte e bukur Mos u bëj lakmues i famës sepse ajo fsheh shumë rreziqe Kurani... libër i begatshëm Virdi i mengjesit Sadaka të bën zemërgjerëMos u hidhëro Nisu për në namaz Fama dhe e keqja që vjen prej saj Prej nga është sajuar lumturia Ne na mjafton Allahu, sa mbrojtës i bukur është Ai Vështirësitë pastrojnë nga mëkatet Makutëria nuk sjell asgjë Përse nuk i shikoni krijesat si janë krijuarHulumto bukuritë e gjithësisë Fyerja dhe sharja nuk mund të dëmtojnë Mos u friko nga qyqarët dhe alarmet e tyre të rreme Shtrati me dhe i Sufjan eth-Theurit Shija e ëmbël e lirisë Lidhur me përcaktimin Konditat për qetësi të shpirtit Lidhu vetëm me Allahun Kujdes me pasurinë, "nuk dështon ai që planifikon" Njerëzit shpesh janë kundër teje, jo për ty Istigfari hap çdo derë Depresioni është derë drejt vetëvrasjes Mos u dekurajo, kjo është rrugë e shkatërrimit Mos u dëshpëro ngase çdo e keqe do të kalojë Mos u dëshpëro dhe bëhu real Kush dëshiron jetë të bukur duhet të stoliset me këto dhjetë cilësi të bukura Na udhëzo në Rrugë të drejtëKërko furnizim, por mos u bëj makut Frytet e mëkatit Mos u dëshpëro, ka ilaç për gjithçka Sillu mirë me njerëzitFrika nga lakmia Recitoni vazhdimisht fjalët: "O Allah, ty të takon madhështia dhe nderi (Ja dhul-Xhelali vel-Ikram)" Mos u dëshpëro, nuk do të vdesësh pa ardhur çasti yt i vdekjesThemelet e lumturisë Shkaqet e lumturisë Mos u dëshpëro ngase e ke njohur Islamin Mos u dëshpëro për shkak të ndonjë të mete fizike, ajo nuk është pengesë në rrugën drejt suksesit Mos u dëshpëro, ti e beson Allahun Mos u dëshpëro, dynjaja nuk ia vlen këtë Mos u dëshpëro për të këqijat ngase nuk e di çka është urtësia dhe fshehtësia e ndodhisë Mos u dëshpëro kur të afrohet vdekja dhe dëgjo këtë tregim Mos u dëshpëro në momentet e fundit të jetës Ec nëpër tokën e gjerë të Allahut Ditët janë mashtruese Mos u dëshpëro nëse ke humbur një organ të trupit, sepse e ke pjesën tjetër të trupit Kënaqësia e largon pikëllimin Mos u dëshpëro, nëse ke mjaft ushqim Mos u dëshpëro, jeta është shumë më e shkurtër se sa pandeh Mos u dëshpëro, Allahu i përgjigjet pabesimtarit, e le më muslimanit dhe besimtarit Besimi është ilaçi më i mirë Mund të ndodhë që në fatkeqësi të ketë ndonjë dobi Mos u dëshpëro nëse nuk je si një person tjetër, nëse nuk je krijuar sipas modelit të tijMos u dëshpëro për shkak të vuajtjes, ngase ajo shpesh ka përfundim të mirë, e as për shkak të sprovës, ngase ajo shpesh është shpërblimMos u dëshpëro nëse ke një kothere bukë, një gllënjkë ujë dhe rroba të vjetruara Mos u çudit nga numri i madh i njerëzve të këqij, por me të mirët, edhe nëse janë të pakëtBota kështu është krijuar Mos u dëshpëro për shkak të sulmeve dhe të britmave kundër teje Mos u dëshpëro për gjëra të parëndësishme ngase kjo botë ka përplot sish Mos u dëshpëro përderisa e beson Allahun Jeta nuk e meriton pikëllimin tonëMos ndalo, mos hezito, por puno, përpiqu dhe mos rri kot Mos u brengos për shkak të këshillës së mirë e të dobishme, por pranoje Mos u dëshpëro ngase dëshpërimi të merr fuqinë dhe ta vdes trupin Mos u dëshpëro kur të godet dhembja por pyet veten Mos u dëshpëro dhe ia shtro vetes këto pyetje për sot, dje dhe nesër Fjalët e dijetarëve dhe porositë nga përvojat e disa njerëzve Mos u dëshpëro ngase me bamirësitë tua ke siguruar mirënjohjeLibri është miku më i mirëMos u dëshpëro nëse dikush të harron, zemërohet me ty dhe nuk të ndihmon Mos u dëshpëro, ngase ke vëllezër dhe miq që të shprehin dashuri dhe besnikëriPërse dëshpërohesh kur ke ilaçin me gjashtë përbërës Mos u dëshpëro dhe lexo këto rregulla bazë për lumturi Mos u dëshpëro për shkak të vështirësive Izolimi, vetmia dhe ndikimi pozitiv te njeriu Mos u identifiko me dikë tjetër! Mos u dëshpëro, gjithnjë ka gjëra të cilat e lehtësojnë vështirësinë Mos u dëshpëro për shkak të furnizimit! Mos u dëshpëro me sjelljet e njerëzve ndaj teje por shikoje reagimin e tyre me KrijuesinMos u dëshpëro, ngase në vështirësitë dhe durimin e vuajtjeve qëndron rruga drejt fitores, lumturisë dhe suksesit Mos u dëshpëro nëse dëgjon fjalë të këqija, ngase lakmia është sëmundje e moçmeMos u dëshpëro, përderisa u bën mirë njerëzve! Mos u dëshpëro dhe ndërgjegjësohu për vlerën e asaj për çka po mërzitesh Mos u dëshpëro dhe mos shiko ç’bëjnë njerëzia Mos u dëshpëro për shkak fjalëve të këqijve dhe të lakmitarëve Mos u dëshpëro për shkak të asaj çka pritet të ndodhëMos u dëshpëro për shkak të numrin të pakët të atyre që japin lëmoshë, ngase ata sjellin shpëtimMos u dëshpëro për ata që e mohojnë bamirësinë dhe diturinë tëndeMos u dëshpëro dhe merr atë që të ka dhënë Allahu Mos u dëshpëro dhe flaki tej brengat Mos u dëshpëro, përderisa u bën mirë njerëzve! Mos u dëshpëro dhe mos e humb shpresën për mëshirën e Allahut Mos u dëshpëro dhe kujtoje vazhdimisht Allahun Mos u dëshpëro, por kërko shumë falje, ngase Zotit tënd i pëlqen të falë mëkate Mos u dëshpëro dhe prit dalje dhe shpëtim Mos u dëshpëro, ngase gjithçka tashmë është caktuar dhe është shkruar Mos u dëshpëro ngase Zoti yt falë mëkate dhe pranon pendime Tejkalo shqetësimet dhe brengat Dëboje mërzinë nga jeta jote Lumturia e shokëve të të Dërguarit (paqja e Allahut qoftë mbi ta) Frenimi i emocioneve Arti i të qenit i lumtur E mira e diturisëBuzëqeshu Pikëllimi me Islam nuk është i lejuar as i preferuarDhe kështu u bëmë popullin më të drejtë Kujto Xhenetin, hapësira e të cilit është sa qiejt dhe Toka Ji i kënaqur me atë çfarë të ka caktuar Allahu, do të jesh njeriu më i pasur Mos u thyej nga gjëra të parëndësishmeNuk janë të gjitha problemet e kësaj bote problemet tuaDurimi është pasuri Thuaj: Udhëtoni nëpër Tokë Namazi, namazi... Merr mësim nga ata që janë në sprovë Prano jetën ashtu siç është Kur përmendet Allahu, zemrat vërtet qetësohen! Merre mjaltin por mos e thyej kosheren Besimi është vetë jeta! Dhuratë nga Allahu Shtëpia le të jetë e gjerë Ai është, i cili i përgjigjet nevojtarit, kur ky i drejtohetKrijo prej limonit pije të ëmbël Po, me të vërtetë, me vuajtjen vjen edhe kënaqësiaPërcaktimi i Zotit Mos u bëj parazit Plotëso kohën e lirë me punë Bamirësia ndaj të tjerëve të bën zemërgjerë Mos prit mirënjohje nga askush Si t’i kundërvihemi kritikës qëllimkeqe? Lere të ardhmen të vijëDita është vetëm e jotjaÇka u bë, u bë Mendo dhe bëhu mirënjohësJeto i lumturO Allah!
Mos u dshpro dhe bhu real
Mos u dëshpëro dhe bëhu real
Aid el Karni
Nëse arrin të vendosësh balancë në jetën tënde, do të shikosh se si situata rreth teje do të përmirësohet.
"Zoti ynë mund të na japë më të mirë se kjo, vetëm te Zoti ynë ne shpresojmë për kompensim!"[1]
Kam lexuar për një njeri që gjatë një kërcimi nga dritarja me unazë e kishte kapur një gozhdë në mur dhe e kishte këputur gishtin. Më pas ai tregonte se assesi nuk e ndjen se i ka vetëm katër gishta në dorë, pos kur e kujton atë ngjarje tragjike. Në vazhdim ai rrëfen se është i kënaqur me jetën e vet dhe se e kupton se gjithçka ndodhë me përcaktimin dhe vullnetin e Zotit.
Njoh, gjithashtu, një njeri të cilit gjatë operacionit është dashur t’i amputohet dora deri në sup. Pas kësaj ai ka jetuar shumë gjatë, është martuar, ka pasur shumë fëmijë, ka vozitur makinë dhe me lehtësi i ka kryer punët e tija, sikur të ishte lindur me një dorë.
“Nëse je i kënaqur me atë që të ka caktuar Allahu, je njeriu më i pasur në botë.”
 
Ti gëzohu për situatat e jetës,
ngase asnjë të kaluar lotët s’e kanë kthyer.
 
Vërtet është e çuditshme dhe interesante se sa shpejt i përshtatemi realitetit! Nëse i kujtojmë shtëpitë dhe kopshtet tona para pesëdhjetë vitesh, do të shohim se në to ka ekzistuar vetëm ndonjë palmë e rrallë, një enë për ujë, hasër ose ibrik. Por, ne kemi jetuar pa kurrfarë problemesh e vështirësish ngase kemi qenë të kënaqur dhe real.
 
Kur u lejojmë, shpirtrat janë makutë,
por shpirtrat e mirë kënaqen me pak.
 
Me një rast në xhaminë e Kufës kishte shpërthyer një grindje e ashpër ndërmjet dy fiseve. U vringëlluan edhe shpatat, u nxorën thikat dhe heshtat. Ishte gati të derdhet gjaku. Atëherë njëri prej tyre propozoi të ftohet një njeri bujar dhe i drejtë, Ahnef ibën Kajsi, të gjykojë lidhur me këtë konteste. E gjetën duke mjelë lopën, me rroba të vjetruara, shumë thatim dhe të lodhur. Kur i treguan lidhur me rastin dhe e ftuan të gjykojë, ai nuk u shqetësua fare ngase jeta e kishte mësuar me vështirësi dhe vuajtje rreth vetes. Ai pranoi të vinte vetëm pas iftarit. Iftari i tij ishte shumë modest: një gotë ujë, disa ullinj, pak kripë dhe një kothere e thatë buke, të cilat ai i cilësoi si begati madhështore nga Allahu. Pas kësaj, shkoi në xhami, të gjithë të pranishmit u mrekulluan dhe u turpëruan nga pamja e tij dhe fjalët prekëse për pajtimin. Duke kuptuar çfarë madhështie të vërtetë shpirtërore kishte, të gjithë e pranuan zgjidhjen dhe pajtimin dhe shkuan në shtëpitë e veta.
 
Fisnikëria e njeriut do të kuptohet,
sado e vjetruar qoftë veshja e tij.
 
 
Ky tregim  përmban këto mësime:
 
- Madhështia nuk pasqyrohet në rroba dhe në pamje të jashtme, ndërsa skamja e një gjësendi nuk do të thotë menjëherë edhe mjerim, ngase lumturia nuk manifestohet në grumbullimin e gjësendeve dhe në luks:
"Njeriu, kur Zoti i tij dëshiron ta sprovojë dhe e nderon dhe e mbulon me të mira, deklaron: Zoti im ka qenë bujar ndaj meje! Ndërsa, kur, për ta vënë në sprovë, ia pakëson furnizimin, atëherë deklaron: Zoti im më ka braktisur!"[2];
- Virtytet dhe cilësitë e larta morale e bëjnë njeriun të madh dhe me emër dhe jo veshmbathja, pallatet e paratë. Vlera e njeriut pasqyrohet në punën e tij, në zellin, në fisnikërinë, në bamirësinë dhe në mendjen.
"Më të respektuarit te Allahut është ai, i cili i frikohet më shumë, Allahu, vërtet, di gjithçka dhe Atij nuk i fshihet asgjë."[3]  
Kjo na tregon  qartë se lumturia nuk mund të identifikohet me pasuri, flori, argjende shfrenim, por me zemër, besim, kënaqësi, gëzim dhe fisnikëri.
"Mos u mahnit me pasurinë e tyre, as fëmijët e tyre! Allahu me ta dëshiron t’i dënojë në këtë jetë dhe të përfundojnë si jobesimtarë."[4]  
"Thuaj: Prandaj, t’i gëzohen mëshirës dhe të mirave të Allahut, kjo është më mirë se ajo çka grumbullojnë."[5]
Njeriu duhet ta nënshtrojë shpirtin ndaj përcaktimit të Allahut. Nëse nuk e beson këtë, çka mund të bësh?
Do të fshihet në tokë apo do të ngjitet në qiell?
Kjo nuk është zgjidhje. Zgjidhja fshihet në fjalët. "Dëgjuam dhe jemi të kënaqur."
"Kudo qofshi, vdekja do t’u arrijë, edhe nëse ndodheni në kulla të larta, nëse u bjen ndonjë e mirë, ata deklarojnë: Kjo është nga Allahu!, ndërsa nëse u ndodhë ndonjë e keqe, deklarojnë: Kjo është për shkak tëndin! U thuaj: Gjithçka është nga Allahu! Si e kanë hallin këta njerëz?! – sikur nuk e kuptojnë atë që u thuhet!"[6]  
Njëri prej momenteve më të tmerrshëm në jetën time ka qenë dita kur mjekët më informuan që vëllait tim Muhamedit (Allahu e mëshiroftë), duhet t’i pritet dora deri në sup. Në atë moment të tmerrshëm, kur mu shter zëri, befas dëgjova fjalët:
"Asnjë e keqe nuk ndodhë pa vullnetin e Allahut, ndërsa Ai do ta orientojë zemrën e atij që e beson Allahun – Allahu di gjithçka më së miri."[7]  
"Ne do të vejmë në sprovë pak me frikë e pak me uri, si dhe me atë që do të humbni pasuri e jetë, edhe të lashta, por ti i përgëzo durimtarët, ata të cilët, kur i godet ndonjë e keqe, deklarojnë vetëm: Ne jemi të Allahut dhe te Ai do të kthehemi!"[8]  
Këto fjalë erdhën si melhem i vërtetë dhe shpëtim për shpirtin tim të humbur.
Njerëzit duhet ta dinë se ata nuk kanë kurrfarë recete të fshehtë për zgjidhjen e të gjitha problemeve të tyre. Zgjidhja është vetëm besimi dhe bindja.
"Nëse ata kurdisin kurthe, edhe Ne do t’u vejmë kurthe atyre."[9]
"Ndërsa Allahu bën si të dëshirojë, por shumica e njerëzve nuk e di."[10]
"Nëse dëshirojmë diç, Ne deklarojmë vetëm: Bëhu! – dhe ajo bëhet."[11]  
Heroina e njohur e Islamit, Hansa vetëm për një ditë kishte humbur katër djem në rrugën e  Allahut. Për këtë ajo vetëm e kishte falënderuar Allahun, Zotin e saj, për caktimin dhe zgjedhjen e Tij. Ajo ishte vërtet besimtare, e mbushur me bindje të pashtershme, besim të paluhatshëm. Njerëz si ajo janë të kënaqur në këtë botë dhe në ahiret.
Por, nëse nuk vepron sikur ajo, atëherë cila është alternativa?
Zemërimi, shamata, zhurma ose izolimi do të shkaktojnë vetëm shkatërrim këtu, si dhe edhe në botën tjetër.
“Ai që është i kënaqur, Allahu do të jetë i kënaqur me të, por nëse është i zemëruar, do ta shijojë tërbimin e Tij.”
Fjalët që shërojnë telashet tona dhe na shpëtojnë nga kriza janë: "Ne jemi të Allahut dhe te Ai do të kthehemi."
Domethënia e këtyre fjalëve është që të gjithë ne i përkasim Allahut, të gjithë jemi krijesat e Tij, në pronësi të Tij dhe gjithçka i kthehet Atij. Nga Allahu gjithçka fillon dhe me Të gjithçka përfundon. Gjithçka ndodhet në duart e Tij.
 
Shpirti im posedon vetëm gjërat kalimtare,
andaj, përse për kalimtaren duhet të vuaj.
 
"Dhe mos iu përkul, krahas Allahut, një zoti tjetër! Nuk ka zot tërtër pos Tij! Gjithçka përveç Tij, do të zhduket! Ai do të gjykojë dhe te Ai sërish do të ktheheni!"[12]  
"Ti, me siguri, do të vdesësh, por edhe ata, gjithashtu, do të vdesin."[13]  
"Gjithçka në këtë botë është kalimtare, mbetet vetëm Zoti yt, i Madhërishmi dhe Bujari."[14]
Prandaj, nëse dëgjon ndonjë lajm të tmerrshëm, përjeton ndonjë humbje personale, çka do të bësh?
Përgatitu që tani, mos ik ngase nga kjo nuk ka dobi. Pajtohu me përcaktimin e Allahut, bëhu real, merito shpërblimin, ngase kjo është zgjedhja më e mirë. Ekzistojnë edhe alternativa të tjera, por ato janë të këqija, ngase zhurma, rebelimi dhe tërbimi nuk i kanë sjellë të mira askujt. Nëse dikush u dorëzohet atyre, do ta presin shqetësime të vazhdueshme në  vuajtje dhe skamje, por edhe zemërimi dhe pakënaqësia e Allahut.
"Ai që pandeh që Allahu nuk do ta ndihmojë të Dërguarin as në këtë as në botën tjetër le ta zgjatë litarin deri në tavan dhe të mendojë nëse ky veprim, nëse var veten, do ta largojë atë për çka është zemëruar."[15]  
 


[1] Kalem, 32.

[2] Fexhr, 15-16.

[3] Huxhurat, 13.

[4] Teube, 55.

[5] Junus, 58.

[6] Nisa, 78.

[7] Tegabun, 11.

[8] Bekare, 155-156.

[9] Zuhruf, 79.

[10] Jusuf, 21.

[11] Nahl, 40.

[12] Kasas, 88.

[13] Zumer, 30.

[14] Rrahman, 26-27

[15] Haxh, 15.

/ tijemusliman
/ tijemusliman
/ tijemusliman
/ tijemusliman
/ tijemuslimanint
© Të gjitha të drejtat e rezervuara.
info@tijemusliman.com