BALLINA VIDEO URTËSI POROSI HYJNORE CICËRIMA PROFETIKE LUTJET E JETËS KËSHILLA ÇKA ËSHTË ISLAMI?
UrtësiÇka mbjell, do të korrëshMos e nencmo asnjerin Shuaje zjarrin e armiqesise para se te merr flake Nese je i shendetshem dhe i ngopur, e tere bota eshte e jotja Pergatitu per veshtiresi Njeriu mund te jete i qete edhe ne varferi Shqetesimi nuk te sjell asgje te mire Jane te humbur ata qe i luten dikujt tjeter pos Allahut Sa mosmirenjohes qe jemi Fatkeqit e vertete Te lumturit e vertete Rrëfimi per sahabiun Xhulejbib (Allahu qofte i kenaqur me te) Stolitë më të mëdha të njeriut Ndersa kur semurem, Ai me sheron Thesaret e mbeturaBegatia eshte sproveUdherrefyesit per kerkues Allahu i mbron besimtaret Shendeti dhe koha e lire Kujdesu per vellain tend Frytet e kenaqesise Merr mesim nga sprovat O njeri, mos u deshpero Optimizmi dhe pesimizmiMos u deshpero, armiku yt do te gezohetBesimtaret dhe jobesimtaret grinden per Zotin e tyreMos u deshpero ditet jane te ndryshme Allahu Mos u dëshpero dhe shiko argumentet e mrekullueshme te Allahut në kozmos Mos u deshpro dhe dije se vetem permes leximit mund te permiresosh dukshem aftesite tua Mos u deshpero per shkak te gjerave materiale ngase ato nuk kane vlere te vertetNë durim jane te gjitha te mirat Mendimi i mire per Allahun largon pikellimin Urtesia ne durim Si kane jetuar me te miret Celesi i lumturiseKuptimi i kesaj bote Armiqte e rregullit te Allahut Perjetesia ne ahiret Veprat e mira dhe virtytet të shpijne ne jete te lumturFama e humbur Nuk ben pa shokUne jam para deres Duaja e mazllumit Denimi i Allahut Tek Allahu arrijne fjalet e bukura Atehere, cfare eshte lumturia? Te kuptuarit e jetes se bukur A nuk ta beme gjoksin te gjere Xheneti dhe XhehenemiSecili e kerkon lumturine, por... Degjo ne qetesi Fjalet e Allahut Zoti nuk ben padrejtesi dhe nuk persekuton Nenat e lavderimit Kujtimi i mire eshte jeta e dyte Lumturine e jep Allahu Kjo mund te jete e mireDituria eshte udhezim dhe ilacE keqja ka edhe ane pozitive Dy fjalë të frymëzuara Gjej mbeshtetje te Allahu Ruaju nga kater gjera! Mos ke frike! Me te vertete, ti do te ngadhenjeshFeja jonë eshte tolerante Detyrimet ndaj vellezerve Ki kujdes nga pasionetBazat e rehatiseMos u deshpro, feja jone eshte e lehte Dashuria e verteteShperblimi yt eshte XhenetiNamazi i natësUdhetoni dhe lexoni ajetet per fuqine Rrethohu gjithnjë me miq Jeni të kujdesshëm Llogarite vetveten Lexo shume dhe mendo Dituria e dobishme dhe e dëmshme Veprat e mira janë rruga e lumturisë Minutat e jetës tënde janë të shtrenjta Perkushtoju punes se dobishme Mos u deshpero per shkak te furnizimit ngase cdo gje e ka afatin e vet te percaktuarNatyra qe e krijoi Allahu Vullneti i celikte Ekzistojne shkalle te ndryshme te mosbesimit Besimi eshte rruga e shpetimitSi përsiatin të paditurit!?!Në fund të gjithë e pranojnëEdhe varka e keqe nganjëherë del fort e dobishme Kisra dhe plaka Dije që çdo mizor do të dalë para Allahut Permbahuni tri gjerave Vetëm te Ti mbështetemi Gjej mbështetje Allahun Ruaje pamjen e jashtme por mos e harro edhe të brendshmenCilësitë e besimtaritPorosi per ata qe jane ne sprove Shoqëria e keqe është shkak i shumë prapësivePrej princit deri te marangozi Kenaqesia me percaktim eshte adhurim Jeta eshte e bukur Mos u bëj lakmues i famës sepse ajo fsheh shumë rreziqe Kurani... libër i begatshëm Virdi i mengjesit Sadaka të bën zemërgjerëMos u hidhëro Nisu për në namaz Fama dhe e keqja që vjen prej saj Prej nga është sajuar lumturia Ne na mjafton Allahu, sa mbrojtës i bukur është Ai Vështirësitë pastrojnë nga mëkatet Makutëria nuk sjell asgjë Përse nuk i shikoni krijesat si janë krijuarHulumto bukuritë e gjithësisë Fyerja dhe sharja nuk mund të dëmtojnë Mos u friko nga qyqarët dhe alarmet e tyre të rreme Shtrati me dhe i Sufjan eth-Theurit Shija e ëmbël e lirisë Lidhur me përcaktimin Konditat për qetësi të shpirtit Lidhu vetëm me Allahun Kujdes me pasurinë, "nuk dështon ai që planifikon" Njerëzit shpesh janë kundër teje, jo për ty Istigfari hap çdo derë Depresioni është derë drejt vetëvrasjes Mos u dekurajo, kjo është rrugë e shkatërrimit Mos u dëshpëro ngase çdo e keqe do të kalojë Mos u dëshpëro dhe bëhu real Kush dëshiron jetë të bukur duhet të stoliset me këto dhjetë cilësi të bukura Na udhëzo në Rrugë të drejtëKërko furnizim, por mos u bëj makut Frytet e mëkatit Mos u dëshpëro, ka ilaç për gjithçka Sillu mirë me njerëzitFrika nga lakmia Recitoni vazhdimisht fjalët: "O Allah, ty të takon madhështia dhe nderi (Ja dhul-Xhelali vel-Ikram)" Mos u dëshpëro, nuk do të vdesësh pa ardhur çasti yt i vdekjesThemelet e lumturisë Shkaqet e lumturisë Mos u dëshpëro ngase e ke njohur Islamin Mos u dëshpëro për shkak të ndonjë të mete fizike, ajo nuk është pengesë në rrugën drejt suksesit Mos u dëshpëro, ti e beson Allahun Mos u dëshpëro, dynjaja nuk ia vlen këtë Mos u dëshpëro për të këqijat ngase nuk e di çka është urtësia dhe fshehtësia e ndodhisë Mos u dëshpëro kur të afrohet vdekja dhe dëgjo këtë tregim Mos u dëshpëro në momentet e fundit të jetës Ec nëpër tokën e gjerë të Allahut Ditët janë mashtruese Mos u dëshpëro nëse ke humbur një organ të trupit, sepse e ke pjesën tjetër të trupit Kënaqësia e largon pikëllimin Mos u dëshpëro, nëse ke mjaft ushqim Mos u dëshpëro, jeta është shumë më e shkurtër se sa pandeh Mos u dëshpëro, Allahu i përgjigjet pabesimtarit, e le më muslimanit dhe besimtarit Besimi është ilaçi më i mirë Mund të ndodhë që në fatkeqësi të ketë ndonjë dobi Mos u dëshpëro nëse nuk je si një person tjetër, nëse nuk je krijuar sipas modelit të tijMos u dëshpëro për shkak të vuajtjes, ngase ajo shpesh ka përfundim të mirë, e as për shkak të sprovës, ngase ajo shpesh është shpërblimMos u dëshpëro nëse ke një kothere bukë, një gllënjkë ujë dhe rroba të vjetruara Mos u çudit nga numri i madh i njerëzve të këqij, por me të mirët, edhe nëse janë të pakëtBota kështu është krijuar Mos u dëshpëro për shkak të sulmeve dhe të britmave kundër teje Mos u dëshpëro për gjëra të parëndësishme ngase kjo botë ka përplot sish Mos u dëshpëro përderisa e beson Allahun Jeta nuk e meriton pikëllimin tonëMos ndalo, mos hezito, por puno, përpiqu dhe mos rri kot Mos u brengos për shkak të këshillës së mirë e të dobishme, por pranoje Mos u dëshpëro ngase dëshpërimi të merr fuqinë dhe ta vdes trupin Mos u dëshpëro kur të godet dhembja por pyet veten Mos u dëshpëro dhe ia shtro vetes këto pyetje për sot, dje dhe nesër Fjalët e dijetarëve dhe porositë nga përvojat e disa njerëzve Mos u dëshpëro ngase me bamirësitë tua ke siguruar mirënjohjeLibri është miku më i mirëMos u dëshpëro nëse dikush të harron, zemërohet me ty dhe nuk të ndihmon Mos u dëshpëro, ngase ke vëllezër dhe miq që të shprehin dashuri dhe besnikëriPërse dëshpërohesh kur ke ilaçin me gjashtë përbërës Mos u dëshpëro dhe lexo këto rregulla bazë për lumturi Mos u dëshpëro për shkak të vështirësive Izolimi, vetmia dhe ndikimi pozitiv te njeriu Mos u identifiko me dikë tjetër! Mos u dëshpëro, gjithnjë ka gjëra të cilat e lehtësojnë vështirësinë Mos u dëshpëro për shkak të furnizimit! Mos u dëshpëro me sjelljet e njerëzve ndaj teje por shikoje reagimin e tyre me KrijuesinMos u dëshpëro, ngase në vështirësitë dhe durimin e vuajtjeve qëndron rruga drejt fitores, lumturisë dhe suksesit Mos u dëshpëro nëse dëgjon fjalë të këqija, ngase lakmia është sëmundje e moçmeMos u dëshpëro, përderisa u bën mirë njerëzve! Mos u dëshpëro dhe ndërgjegjësohu për vlerën e asaj për çka po mërzitesh Mos u dëshpëro dhe mos shiko ç’bëjnë njerëzia Mos u dëshpëro për shkak fjalëve të këqijve dhe të lakmitarëve Mos u dëshpëro për shkak të asaj çka pritet të ndodhëMos u dëshpëro për shkak të numrin të pakët të atyre që japin lëmoshë, ngase ata sjellin shpëtimMos u dëshpëro për ata që e mohojnë bamirësinë dhe diturinë tëndeMos u dëshpëro dhe merr atë që të ka dhënë Allahu Mos u dëshpëro dhe flaki tej brengat Mos u dëshpëro, përderisa u bën mirë njerëzve! Mos u dëshpëro dhe mos e humb shpresën për mëshirën e Allahut Mos u dëshpëro dhe kujtoje vazhdimisht Allahun Mos u dëshpëro, por kërko shumë falje, ngase Zotit tënd i pëlqen të falë mëkate Mos u dëshpëro dhe prit dalje dhe shpëtim Mos u dëshpëro, ngase gjithçka tashmë është caktuar dhe është shkruar Mos u dëshpëro ngase Zoti yt falë mëkate dhe pranon pendime Tejkalo shqetësimet dhe brengat Dëboje mërzinë nga jeta jote Lumturia e shokëve të të Dërguarit (paqja e Allahut qoftë mbi ta) Frenimi i emocioneve Arti i të qenit i lumtur E mira e diturisëBuzëqeshu Pikëllimi me Islam nuk është i lejuar as i preferuarDhe kështu u bëmë popullin më të drejtë Kujto Xhenetin, hapësira e të cilit është sa qiejt dhe Toka Ji i kënaqur me atë çfarë të ka caktuar Allahu, do të jesh njeriu më i pasur Mos u thyej nga gjëra të parëndësishmeNuk janë të gjitha problemet e kësaj bote problemet tuaDurimi është pasuri Thuaj: Udhëtoni nëpër Tokë Namazi, namazi... Merr mësim nga ata që janë në sprovë Prano jetën ashtu siç është Kur përmendet Allahu, zemrat vërtet qetësohen! Merre mjaltin por mos e thyej kosheren Besimi është vetë jeta! Dhuratë nga Allahu Shtëpia le të jetë e gjerë Ai është, i cili i përgjigjet nevojtarit, kur ky i drejtohetKrijo prej limonit pije të ëmbël Po, me të vërtetë, me vuajtjen vjen edhe kënaqësiaPërcaktimi i Zotit Mos u bëj parazit Plotëso kohën e lirë me punë Bamirësia ndaj të tjerëve të bën zemërgjerë Mos prit mirënjohje nga askush Si t’i kundërvihemi kritikës qëllimkeqe? Lere të ardhmen të vijëDita është vetëm e jotjaÇka u bë, u bë Mendo dhe bëhu mirënjohësJeto i lumturO Allah!
Te kuptuarit e jetes se bukur
Te kuptuarit e jetes se bukur
Aid el Karni
 
Një anglez i urtë ka deklaruar: "Edhe në burg prapa grilave të hekurta, mund ta drejtosh shikimin kah horizonti i qiellit, mund të nxjerrësh nga xhepi një lule, t’i marrësh asaj erë dhe të buzëqeshësh. Nga ana tjetër, mund të ndodhesh në saraje luksoze dhe të qëndrosh në mëndafsh dhe në kadife, por të jesh nervoz dhe i zemëruar për gjithçka përreth."
 
Pra, lumturia nuk varet nga koha apo vendi. Ajo qëndron në besim, bindje ndaj Allahut dhe në zemër e cila e dëshiron Zotin e saj. Kur zemrën e mbushë besimi, ajo ndriçohet me lumturi, besimi i sjell prehje dhe pushim i sjell trupit dhe krejt këtë e transmeton tek të tjerët.
 
Ahmed ibën Hanbeli ka jetuar i lumtur ndonëse kishte rroba të grisura, ndaj i duhej t`i arnonte vetë. Kishte tri dhoma të vogla nga dheu në të cilat jetonte me familje. Hante bukë të tharë me vaj të ullirit, e megjithatë shpërblimi dhe fama e tij jetojnë edhe sot e kësaj dite.
 
Biografët e tij deklarojnë: "Gjatë kohës së tij, ai ka agjëruar vazhdimisht, kurse mish hante vetëm një herë në muaj. Kishte vizituar shumë qytete në kërkim të diturisë dhe duke mbledhur hadithe. Kështu gjente prehje, siguri dhe qetësi. Ai ishte i vendosur, i patundur, i vendosur në kërkim të shpërblimit, dinjitoz, krenar, dashamirës i Xhenetit dhe punëtor i palodhur për ahiret."
 
Kalifët në kohën e tij sundonin botën, si Me'muni, Vathiku, Mu'tesimi dhe Mutevekili. Ata posedonin pallate jashtëzakonisht të bukura e luksoze, thesare të pafund xhevahiresh, ar e argjend. Kishin ushtritë më të fuqishme dhe më të shumta në numër. Kishin armët më të mira dhe flamujt më të bukur. Kishin gjithçka që dëshironin. Megjithatë, në jetët e tyre kanë qenë shumë fatkeq. Vitet u kalonin në pikëllim, shqetësim dhe brenga. Përqark tyre ka pasur gjithnjë tollovi, zhurmë dhe trazira. Në çastet e fundit të jetës së tyre, ata janë përdredhur nga dhembjet, si dhe janë penduar për të gjitha teprimet dhe për gjithë atë që e kanë anashkaluar në afërsinë e Allahut.
 
Dijetari Islam Ibën Tejmije nuk kishte familje, shtëpi, pronë, pozitë e as pasuri. Jetonte në një dhomë të vogël, afër xhamisë Benu Umeje. Çdo ditë hante bukë të thatë. Kishte vetëm dy palë rroba. Shpesh herë flinte në xhami. Megjithatë, duke përshkruar veten, theksonte se ishte njeri shumë i lumtur, se ishte i kënaqur, deklaronte se burgu ishte për të moment për tu vetmuar me Zotin, nëse do e vrisnin do të martirizohej, ndërsa nëse do e dëbonin nga qyteti atëherë do ja mundësonin të shëtiste dhe të shihte vende të mrekullueshme. Këto fjalë mund t’i deklarojë vetëm zemra e mbushur me besim.
 
"Allahu është burim i dritës së qiejve dhe të Tokës! Shembulli i dritës të Tij është thellimi në mur në të cilën gjendet llamba, drita është në kandil, kurse kandili është si yll ndriçues që ndizet me dru të bekuar të ullirit, edhe lindor edhe perëndimor, vaji i të cilit është gati të shkëlqejë kur nuk e prek uji; vetë dritë mbi dritë! Allahu e orienton kah drita e Vet atë që Ai dëshiron. Allahu u jep shembuj  njerëzve, Allahu e di mirë çdo gjë."[1]
"Kurse atyre që besojnë dhe kryejnë vepra të mira edhe e besojnë atë që i shpallej Muhamedit, e ajo është e Vërtetë nga Zoti i tyre, Ai do të kalojë mbi veprimet e tyre dhe do të përmirësojë gjendjen e tyre."[2]
"Ndërsa ata që janë në Rrugë të drejtë, Ai do t’i udhëheq edhe më tej dhe do t’i frymëzojë si të ruhen nga Zjarri."[3]  
"Në fytyrat e tyre do të shohësh gëzimin e jetës së lumtur."[4]  
 
Ebu Dherri (Allahu qoftë i kënaqur me të), një ditë kishte shkuar në Rebdha. Aty kishte ngritur tendën dhe jetonte me gruan dhe me fëmijët. Pjesën më të madhe të ditës e kalonte duke përmendur emrin e Zotit të Tij, duke e madhëruar dhe e lavdëruar Atë, agjëronte, bënte ibadet, lexonte Kuran edhe përsiate thellësisht për të. Nga dynjaja kishte vetëm atë tendë, pak bagëti të imët dhe shkopin. Një ditë e vizituan miqtë dhe i thanë: "Po çfarë ke prej kësaj bote?"
 
Ai u përgjigj: "Ajo që më duhet nga kjo botë e kam në shtëpi, ndërsa i Dërguari (paqja dhe mëshira e Allahut qoftë mbi të), ka thënë se do të vijnë ditë të vështira, të cilat do t’i tejkalojë ai që është modest në jetë."
 
Ishte gazmor, optimist, i arsyeshëm dhe kishte gjithçka që i nevojitej në këtë botë. Sikur do të kishte më shumë se nevojat e tij vetëm se do të zhytej në brenga dhe në shqetësime të mëdha.
 
Unë menjëherë e krijova një poemë: Ebu Dherri në shekullin e pesëmbëdhjetë, duke folur për hujatësimin, për lumturinë, për izolimin, për unitetin dhe për parimet e migrimit, sikurse ai flet për veten e tij:
 
 
 
Nëse më kërcënoni apo më përkëdhelni,
 
unë nuk do të lëkundem as për një moment.
 
 
 
Nëse më ngritin unë do të zbres,
 
e nëse më ulni unë do të ngritëm.
 
 
 
A mundesh vdekjen paraprakisht ta largosh,
 
apo begatitë nëse të nevojiten t`i afrosh.
 
 
 
Rëra dhe pluhuri i grumbulluar duke qajtur i thanë:
 
o Ebu Dherr, mos ke frikë dhe mos u pikëllo.
 
 
 
Unë nuk e kam heq frikën prej Teje o Zot në rini,
 
e kam jetuar i bindur në Ty përderisa më erdhi vdekja.
 
 
 
Unë i kam premtuar mikut dhe të dashurit tim,
 
se prej shpresës së tij kam marrë mësim.
 
 
 


[1] Nur, 35.

[2] Muhamed, 2.

[3] Muhamed, 17.

[4] Mutafifin, 24.

/ tijemusliman
/ tijemusliman
/ tijemusliman
/ tijemusliman
/ tijemuslimanint
© Të gjitha të drejtat e rezervuara.
info@tijemusliman.com